Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветан Цветанов: Вотът на недоверие е основателен

Сглобката е въпрос на интереси, смята лидерът на "Републиканци за България"

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Внесеният вот на недоверие по темата "Сигурност и отбрана" е основателен, изказа мнението си пред БНР Цветан Цветанов – лидер на "Републиканци за България". Той се аргументира с "безобразията в изборния процес".

"Когато една държава не може да гарантира изборния процес да бъде честен и прозрачен, това означава, че обществото губи всякакво доверие в институциите и институционалната немощ на българската държава ще бъде много по-голяма", обясни той.

В предаването "12+3" Цветанов напомни, че сертифицирането на машините е от компетентността на МЕУ и институциите, които имат пряко отношение към това. "С този доклад на ДАНС политиците поеха политическото говорене и натискът, който беше оказан върху ЦИК и те излязоха с решение за неизползването на машинното гласуване в първия тур на местния вот", коментира той. И продължи:

"Съдът се произнесе, че машинното гласуване може да бъде проведено. Това беше доста добре режисиран сценарий, подготовката за който може би е била няколко седмици преди деня за размисъл".

За него случилото се с този скандал е "активно мероприятие". Според него на тези избори машинното гласуване не е можело да бъде манипулирано по начин, по който е може би е било възможно в предишните избори. Той подчерта големият брой недействителни бюлетини и каза:

"Има политици и политически партии на статуквото, които имаха интерес да има хартиена бюлетина".

Запитан от кои среди е организирано това активно мероприятие, Цветан Цветанов отговори: "От тези, които участваха активно в Костинброд 2013 г. – и политически формации, и същите играчи. Единственото, което в този сценарий като Костинброд 2 вече участваше и ГЕРБ, и за голямо съжаление участваше и ЦИК".

Според него трябва да се търси промяна на изборното законодателство. Той смята, че в голямата си част съставите на СИК-овете са неподготвени. Цветанов подчерта, че имаме най-голямата държавна администрация и именно тя може да бъде ангажирана в изборите. Според него така изборите ще бъдат много по-честни.  

"Когато говорим за устойчивост и стабилност в сектора за сигурност, винаги трябва да се запазва този баланс при назначенията, който беше възстановен през 2014 г., и президентът издава указ за назначаването и освобождаването на председателите както на ДАНС, така и на други специални служби в сектора за сигурност", коментира още Цветан Цветанов относно исканото от премиера освобождаване на председателя на ДАНС. Според лидера на "Републиканци за България" балансиращата роля на президента трябва да остане.

"Всяко кадрово назначение, когато се прави, то трябва да бъде достатъчно добре аргументирано и да е на база на професионални качества, за да може когато тези ръководители имат мандатност, те да могат да гарантират тази стабилност в сектора за сигурност. Ежедневното противопоставяне и хвърляне на обвинения както към президентската институция, а тя към изпълнителната власт или парламента, смятам, че това е нездравословно за сектора за сигурност и системата ще работи доста по-непродуктивно и няма да може да изпълнява функционалните си задължения, които са вменени по закон".

По думите на Цветанов всичко, което се случва в момента в сглобката, е за да има напрежение и да се показва важността от съществуването й - че тя е изключително важна и ключова за страната. По думите му сглобката е въпрос на интереси.

"В услуга тази сглобка да съществува идеална роля играе "Възраждане", която се явява като потенциалната заплаха, че ако не е тази сглобка, сега ще дойде "Възраждане" и ще видите какво става", обясни той.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Виктор Орбан със Си Цзинпин в Пекин.

Си се среща с Орбан - "най-добрият приятел на Китай в ЕС"

Приемайки Си Цзинпин на последната спирка от европейската обиколка на китайския лидер в Европа, унгарският премиер Виктор Орбан ще има шанс да засили връзките между Пекин и неговия най-близък съюзник в ЕС, коментира днес АФП. Си започна обиколката си с Франция – сърдечна визита, която обаче подчерта напрежението между Пекин и ЕС заради..

публикувано на 08.05.24 в 11:41

Прокурор Елена Каракашева, и.д. главният секретар на МВР и ДАНС в звено за честни избори на 9 юни

Прокуратурата, МВР и ДАНС с общи действия за вота 2 в 1 на 9 юни. Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов, служебният вътрешен министър Калин Стоянов и председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" Пламен Тончев подписаха съвместна заповед, с която се създава Национално междуведомствено звено за изборите за..

публикувано на 08.05.24 в 11:36
Татяна Станева

Татяна Станева: Състоянието на украинските жители прилича на кардиограма

Конфликтът в Украйна мина знаковите 800 дни. Днес в страната е официален празник – Ден на паметта и победата над нацизма във Втората световна война. Отбелязва се съгласно закон, който беше приет от Върховната Рада през май 2023 г., подписан след това и от президента на страната Володимир Зеленски. Татяна Станева, която е журналист,..

публикувано на 08.05.24 в 11:31

"Алфа Рисърч": ПП-ДБ губи 200 000 гласа, ГЕРБ-СДС ги води с 8%

ГЕРБ-СДС води с 8% пред "Продължаваме промяната-Демократична България", които губят 200 хиляди гласа на старта на кампанията, сочи изследване на "Алфа рисърч". Социолозите прогнозират, че в парламента ще влязат досегашните 6 формации и очакват ниска избирателна активност на вота 2 в 1 след месец. Изследването на "Алфа Рисърч" е проведено..

публикувано на 08.05.24 в 11:06

Разкриха една от най-мащабните онлайн измами

Огромна мрежа от фалшиви магазини, рекламиращи дизайнерски марки, е откраднала пари и лични данни на над 800 000 души в Европа и САЩ, показва съвместно международно разследване на "Гардиън", "Ди Цайт" и "Монд". Зад измамата стои китайска група. Повече от 800 000 души са били измамени да споделят данни за банкови карти и други чувствителни..

публикувано на 08.05.24 в 10:38

Млад мъж обезобрази приятелката си с ножица, арестуваха го

Полицията в Елена задържа мъж, който е обезобразил с ножица приятелката си. В Стражица е арестуван друг мъж, заплашил с убийство съпругата си.  Задържаха 43-годишна жена за насилие над съпруга й във Велико Търново 23-годишен мъж е нанесъл множество прободни рани по главата на половинката си. Пострадалата е 41-годишна жена, гражданка на..

публикувано на 08.05.24 в 10:37

Гърция протестира срещу превръщането на византийски храм в джамия в Истанбул

В Гърция реагираха остро след официалното откриване на византийски храм в Истанбул, превърнат в джамия. След като беше реконструиран, храмът в манастира "Христос Спасител в Хора" беше открит като мюсюлмански молитвен дом, което бе определено като провокация според властите в Атина. От министерството на културата уточняват, че..

публикувано на 08.05.24 в 10:33