Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът поиска оставката на шефа на ДАНС

Снимка: БТА

Премиерът Николай Денков обяви, че е изпратил на президента Румен Радев мотивите за освобождаване на председателя на ДАНС Пламен Тончев. Според Денков агенцията не се е справила със задачата да премахне рисковете за нарушения в изборния процес и е част от проблема, който бе създаден за първия тур на вота и доведе до отмяната на машинното гласува.

Правителството координира работата на службите, каза министър-председателят и допълни, че е загубил доверието в ръководството на ДАНС.

В специално изявление премиерът обяви, че е очаквал днес председателят на ДАНС Пламен Тончев да му предложи да освободи заместника на агенцията Деньо Денев. Тончев обаче отказал да освободи Денев с мотива "липса на аргументи".

Премиерът отбеляза, че Денев е автор на т. нар. "справка" от ДАНС, която според Николай Денков "съдържа непроверени и манипулативни факти" и въз основна на която ЦИК взе решение да отмени машинното гласуване на първия тур на местните избори миналата неделя. За премиера този отказ е сигнал, че Тончев одобрявам незаконните действия на Денев и няма възражения срещу "злонамереното" използване на доклада за изборния процес.

"Тези действия разчитам като съзнателен удар върху националната сигурност и демокрацията в България и това е пореден случай, че в който председателят на ДАНС не изпълнява задълженията си. Затова преди малко изпратих до президента Румен Радев мотивите си за освобождаването на Пламен Тончев от поста председател на ДАНС. Аз трябва да мога да работя с ръководството на ДАНС. Това, което съм направил, е да подготвя мотивиран доклад, да кажа на президента, че има проблем, лично съм му го казвал. Ако г-н Тончев беше освободил заместника си, може би разговорът щеше да бъде по-различен", посочи премиерът.

Денков не пожела да коментира напрежението между партиите в т. нар. "некоалиция". Темата ще бъде обсъждана след изборите тази неделя, когато напрежението спадне, а лидерите на партиите тя трябва да се разберат как и дали ще продължи това управление.

Премиера не допуска обаче бюджетът за догодина да не бъде подкрепен. Такъв анонс направи ден по-рано лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Нека да свърши вторият тур на изборите. Трябва да седнем с лидерите на партиите и да решим как ще продължаваме нататък. Мисля, че около изборите имаше доста високо напрежение. Аз доста бих се учудил, ако някой си позволи да не подкрепи бюджета при идващата зима. Така, че аз не вярвам някой да си позволи рискове с приемането на бюджета".

Премиерът отговори на въпроса какви действия ще предприеме правителството, след като Русия реши кореспондента на БНР да напусне страната като реципрочна мярка на решението на българските власти да изгонят от София кореспондента на вестник "Росийская газета":

"Няма никакъв проблем Русия да изпрати друг журналист, който не се занимава с шпионска дейност в България. При положение, че този е извършвал незаконни дейности, той е трябвало да бъде експулсиран от България. Така, че няма никакъв проблем те да изпратят някой друг. Ако имат подобни доказателства за нашия журналист, тогава да обсъждаме. Но ако те просто го изгонват, за да покажат някакъв политически знак, това няма отношение към журналистиката".

На въпрос дали правителството ще протестира това решение на руското външно министерство, премиерът Денков отговори:

"Ще го обсъдим с външния министър и съответно ще решим по какъв начин да процедираме".

По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Административният съд в Пазарджик атакува пред КС текст от Изборния кодекс

Административният съд в Пазарджик внесе в Конституционния съд искане за установяване на противоконституционност на текст от Изборния кодекс. Това съобщиха от Върховния административен съд. Искането е свързано с административно дело, в рамките на който съдът установил несъответствие на текст от допълнителните разпоредби на Изборния кодекс и..

публикувано на 03.07.24 в 20:08
Стойко Петков и Роберто Петков в съдебната палата в Ловеч

Съдът в Ловеч задържа под стража баща и син заради побой край Карлуково

Окръжният съд в Ловеч отмени мерките, наложени от луковитския районен съд на двамата мъже, баща и син, обвинени като извършители на побоя над шофьор на автобус с туристи край село Карлуково и им наложи най-тежката мярка за неотклонение "Задържане под стража“. Задържаните за побоя над шофьор на автобус до Карлуково са освободени..

публикувано на 03.07.24 в 20:01
Кристина Джурджова, магистър фармацевт, управител на аптека в Монтана.

Фармацевти ще внесат в РЗОК предизвестия за прекратяване на договорите с НЗОК

Аптеки в Монтана се включиха в националния протест на фармацевтите. За 2 часа днес не се изпълняваха рецепти по Здравна каса (НЗОК). Протест на собственици на аптеки и фармацевти в цялата страна Протестът на аптеките днес: Защо фармацевтите недоволстват? "Не сме доволни, тъй като готвените промени в наредби на Касата и здравното..

публикувано на 03.07.24 в 19:55

Кабинетът предлага промени в бюджета, свързани с инвестиционната програма за общините

Кабинетът предлага промени в бюджета, свързани с инвестиционната програма за общините. С него броят на проектите се увеличава с 271 проекта, т.е. стават 2 529 броя. С направените предложения за промени прогнозният бюджет на проектите за 2024 г. се увеличава с 50,8 млн. лв., а общата прогнозна стойност на проектите за периода 1 януари 2024 - 31 декември..

публикувано на 03.07.24 в 19:52
Заседание на служебното правителство, ръководено от Димитър Главчев.

Служебното правителство назначи седем нови областни управители

Седем нови областни управители са назначени от служебния кабинет, става ясно от съобщение на правителствената пресслужба. Те ще ръководят областите Враца, Монтана, Разград, Смолян, Стара Загора, Шумен и Ямбол, като със същото решение са освободени досега заемащите длъжността. От съобщението излиза, че Севджан Съдкъев, чиято оставка от Надзорния..

публикувано на 03.07.24 в 19:19

"Хизбула" е изстреляла над 100 снаряда срещу Израел

Ливанската групировка "Хизбула" е изстреляла над 100 реактивни снаряда по цели в Северен Израел в късния следобед, съобщава "Ройтерс". Няма данни за жертви. Атаката дойде след гибелта на командир от "Хизбула" при израелски удар край южния ливански град Тир.

публикувано на 03.07.24 в 19:07
Президентите на Китай Си Цзинпин и на Русия Владимир Путин

Владимир Путин разговаря около час с китайския лидер Си Цзинпин в Астана

В рамките на форума на Шанхайската организация за сътрудничество в Астана Владимир Путин разговаря около час с китайския лидер Си Цзинпин. Путин заяви, че "руско-китайските отношения на всеобхватно партньорство и стратегическо взаимодействие преживяват най-добрия период в своята история и изтъкна, че те са изградени на принципите на равенство, взаимна..

публикувано на 03.07.24 в 18:43