Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Някои изводи от урните, преливащи от спам

Минаха и заминаха тия избори, както отлитат минутите, часовете, пойните птички и младостта в нашия живот. Избори като избори, мижава активност и агресивен спам в урните под формата на невалидни хартиени бюлетини.

Изборите са хубаво нещо, демокрация в действие и сладко отмъщение.

Ако няма за кого да гласуваш и не одобряваш никого от кандидатите, винаги пък можеш да гласуваш ПРОТИВ някого или даже против всички. Може и да напишеш на бюлетината, някакво послание до човечеството - ако е достатъчно нелепо и абсурдно, все ще се намери кой да го снима и да го пусне в интернет като фураж за социалните мрежи и безобиден спам.

И така посланието ще стигне до повече хора.

Ако просто пишеш глупости в интернет, може и никой да не ти обърне внимание, но ако надраскаш нещо на невалидна бюлетина - ще се разлети из интернета като изтрит статус на мислителя Явор Дачков.

Г-н Дачков има такъв чалъм - пише нещо гръмотевично, след няколко часа го изтрива и така предизвиква изкуствен дефицит. И понеже читателите знаят, че това съкровище предстои да бъде изтрито, бързат да разпространят Словото му. Затова Дачков е най-популярният писател на изтрити послания.

След местните избори обаче започна тиха кампания за още по-важни национални избори - избора за председател на ДПС.

Мустафа Карадайъ внезапно подаде оставка, Делян Пеевски стана председател на Парламентарната група на Движението. Ахмед Доган премина от почетна в активна фаза и временно пое ръководството на партията. Което си е завръщане в оперативната политика. Мъдрецът слиза от планината.

Сега големият въпрос в нашата красива и плодородна страна е: ще успее ли неформалният премиер на държавата да оглави най-стабилната партия ДПС?

Това ще е може би най-тежката кампания на Делян Пеевски, който е Машина за избори и съдебни реформи.

Другият неформален премиер и ротационен шеф на сянка - Бойко Борисов, цялата кампания не спря да плющи с камшика на изобличението по партньорите си в управлението, с които е в НЕкоалиция, джентълменско споразумение и официална Сглобка. Тоест Борисов през цялата кампания нападаше партньорите си и навсякъде плашеше хората да гласуват правилно, за да не стане като в националната политика с тая пуста сглобка.

Ако това е джентълменското отношение, какво ли ще стане, когато паднат джентълменските задръжки!

Впрочем, аз не вярвам, че Борисов има намерение да разглабя сглобката, по-скоро се пазари за увеличаване на тежестта си в управлението.

С нашите избори общо-взето всичко е ясно - мижав интерес и мятане на либерални изискани фрази.

Ваня Григорова оспорва резултатите, но и сама каза, че по-комфортно ще ѝ бъде в опозиция. Конкретно за това нека да ѝ повярваме - шумната опозиция за нея е абсолютната Зона на комфорт, както казват разбойниците от психонауките. От опозиция Григорова ще си дръндори фантастиките, ще дрънчи с тенджерите и капаците на гладните, ще плаче за стремителния пауперизъм, сиреч обедняването. Ще си пее своята омайна сладка песен - и няма да катастрофира в реалността, защото няма да е на власт.

Третият в софийските избори - колегата Антон Хекимян, беше вероятно най-голямата изненада. Изненада бе не слабото му представяне, а номинацията му като гръм или северно сияние от ясно небе.

Това стана по сюрреалистичен начин - Борисов бръкна в телевизора като в чекмедже и оттам си извади независим журналист, когото уж някакви структури на ГЕРБ били номинирали за кандидат-кмет. Така и не научихме кои са тия злополучни структури, издигнали номинацията на кандидат, който не стигна до балотаж, но влезе в Общинския съвет заедно с другите загубили битката за кметския стол.

Ваня Григорова, Антон Хекимян и Деян Николов влизат в Общинския съвет, а дали там ще направят по една торба пари, то си е тяхна обществена работа.

Това за парите го казваме не от завист, а за да упрекнем публиката, която лекомислено се забавляваше със загубата на Хекимян и Григорова, пращаха ги на трудовата борса и злорадо оплакваха клетата им съдба.

Като че ли влизането в Общинския съвет е някаква презряна работа, където няма ни пари, ни интересни контакти в сенките на кьошетата!

В кампанията и кметуването на печелившия кандидат Васил Терзиев пък трайно се настаниха сенките от миналото, цвета на първите 2-3 милиона и съмненията за специална сенчеста модерация.

Оправихме и тия избори,

избрахме там, каквото там.

Сега си вадим разни изводи

от урни, бъкани със спам.

* Това е лично мнение на автора и не отразява позицията на БНР

По публикацията работи: Лозина Владимирова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Българско неделно училище в Украйна получи дарение от преносими компютри

Българското неделно училище в украинското село Камчик получи дарение от 11 преносими компютри. Дарението е осигурено от МОН и МВнР. В училището учат над 200 деца. "Ние сме далече от България, откъснати. Има национално ядро и отцепена част. Трябва да запазим максимално нашата култура ", споделя директорът на училището Иван Стоянов...

публикувано на 16.07.24 в 10:50

Влакът Пловдив-Русе прегази човек, легнал на релсите

39-годишен мъж е загинал на място, след като снощи е бил блъснат от бързия влак Пловдив – Русе. Инцидентът е станал в тунела между гарите Дебелец и Велико Търново.  Мъжът е бил легнал върху релсите, съобщиха от полицията във Велико Търново.  Двамата машинисти са изпробвани за алкохол и наркотици, пробите са отрицателни.  По случая се води досъдебно..

публикувано на 16.07.24 в 10:18

Повишена сеизмична активност в района на Кипър

Повишена сеизмична активност се наблюдава в района на Кипър, съобщиха от Отдела за геоложки проучвания. Само през последната една седмица са станали 30 земетресения, три от които бяха усетени на острова и предизвикаха тревога сред жителите му. Трите труса са регистрирани в района на градовете Пафос и Лимасол, като ефектът им е почувстван..

публикувано на 16.07.24 в 10:16

БСП иска изслушване на премиера и вътрешния министър за мерките срещу пожарите

Парламентарната група "БСП за България" поиска изслушване на служебния министър-председател Димитър Главчев, служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов, който е и председател на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, и служебния министър на земеделието и храните Георги Тахов. Документът..

публикувано на 16.07.24 в 09:58

Румъния и Google с меморандум за сътрудничество в облачните технологии и киберсигурността

Румъния подписа меморандум за разбирателство с американския гигант Гугъл (Google) за сътрудничество в облачните технологии, киберсигурността и други дигитални услуги , съобщи новинарският сайт Зиаре. Това предаде БТА. Компанията планира да изгради в страната център за данни, в който може да инвестира до 2 милиарда долара, отбелязва изданието...

публикувано на 16.07.24 в 09:48

Лорд Робъртсън изготвя преглед на състоянието на отбраната във Великобритания

Британските въоръжени сили трябва да имат способността да се изправят срещу "смъртоносния квартет" Китай, Русия, Иран и Северна Корея, предупреди лорд Робъртсън, бивш ръководител на НАТО и бивш лейбъристки министър на отбраната, след като бе натоварен от премиера Киър Стармър да изготви преглед за състоянието на отбрана на Обединеното кралство...

публикувано на 16.07.24 в 09:29
Пожар. Снимката е илюстративна.

Доугасяват пожара край граничните села Преколница и Коприва

Противопожарните екипи, два екипа с леки автомобили с 11 служители, и три екипа с автомобили на ДГС "Осогово" и днес ще са на терена да доугасят пожара, който възникна на 11 юли в смесена гора в района на граничните села Коприва, с. Цървен дол и с. Преколница, казаха от Югозападното държавно стопанство. Все още има тлеещи огнища, които трябва..

публикувано на 16.07.24 в 08:59