Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Момичето, което си отваряше очите" - детски поглед към войната в Украйна

| Интервю
Снимка: БТА/агенция „Distinkt“

Книгата "Момичето, което си отваряше очите" показва войната в Украйна през погледа на децата. Издадена е от Европейската комисия на 13 езика и е насочена към деца между 7 и 10-годишна възраст.

Книжката вече може да се намери в училища, библиотеки, читалища, обществени организации, обясни пред БНР Бойко Благоев, и. д. ръководител на Представителството на ЕК в България.

"Тази история се адаптира в различните държави. Това е един от начините, по които ЕК иска да напомни за една изключително сериозна тема – да напомним на хората, че сред нас има жертви на престъпления, които ние не забелязваме."

"Според нас навсякъде има нужда този разговор да продължава", посочи Благоев, запитан дали у нас темата се възприема по-нееднозначно и с определени специфики на фона на обществените реакции в Европа.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ГДПБЗН получава шест нови пожарни и една линейка

Шест нови противопожарни автомобила и една линейка получава Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Те са закупени за близо 4 милиона лева от Фонд "Пътна безопасност". Пожарните автомобили са за Велико Търново, Кюстендил, Пазарджик, Стара Загора, Хасково и Ямбол, а линейката е за столичната пожарна...

публикувано на 02.08.24 в 11:10

КНСБ: Линията на бедност за 2025 година трябва да е 667 лв., а не 638

Линията на бедност за 2025 година трябва да бъде 667 лева, а не 638 лева, както предвижда проект на правителствено постановление - това се посочва в позиция на КНСБ, изпратена до служебния социален министър Ивайло Иванов. Срокът за обществено обсъждане на проекта е 12 август. Определянето на линията на бедността се прави ежегодно, съгласно..

публикувано на 02.08.24 в 10:48
Бойко Борисов

Борисов: В 50-ото НС има формирано мнозинство в лицето на Пеевски, Костадинов и Петков

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира в кулоарите на парламента, че в 50-то Народно събрание има формирано мнозинство в лицето на Пеевски, Костадинов и Петков. Коментарът му беше по повод създадената вчера временна парламентарна комисия за проверка на кмета на Доспат от ГЕРБ - Елин Радев. "Те си се събират на мнозинства. Това, което говорят..

публикувано на 02.08.24 в 10:26

Главчев: Не е необходима друга помощ за борбата с пожарите, освен тази по Механизма за гражданска защита на ЕС

Служебният премиер Димитър Главчев обяви, че има координация с Гърция и Северна Македония за овладяване на бушуващите по места пламъци. "В този момент не е необходима друга помощ, освен тази, която се оказва по Механизма за гражданска защита на Европейския съюз", каза в отговор на депутатски въпрос Димитър Главчев. Ограничен е пожарът,..

публикувано на 02.08.24 в 10:03
Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков на заседанието на ресорната парламентарна комисия -  30 ноември 2023 г.

Гвоздейков поиска оставките на генералния директор и председателя на УС на НКЖИ

Министърът на транспорта Георги Гвоздейков поиска оставките на генералния директор и на председателя на Управителния съвет на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ заради занижен контрол на безопасността и зачестилите инциденти по жп инфраструктурата. Последният случай е от вчера в участъка Мирково - Долно Камарци, където няколко..

публикувано на 02.08.24 в 09:47
Община Венец

Какво се случва в Делиормана, където хората са верни на Доган, но зависят от Пеевски?

В Делиормана има разцепление между редови депесари и върхушка . Това обясни пред БНР Дияна Желязкова, главен редактор на сайта Radian.bg. Става въпрос за Лудогорието, където има голяма концентрация на български граждани от турски произход.  " От година работим по проект за медийните пустини, каквито са нашите погранични общини от Делиормана"...

публикувано на 02.08.24 в 09:21

Село Гела е домакин на Гайдарското надсвирване за 21-ви път

Село Гела от днес до неделя за 21-ви път е домакин на Гайдарското надсвирване - най-големият гайдарски празник в Родопите. Богатата фолклорна програма на две сцени, прочутото гайдарско надсвирване, състезания, безплатни уроци по свирене на гайда, демонстрации, занаяти, традиции и родови срещи са само малка част от тридневния празник, който ще..

публикувано на 02.08.24 в 08:52