Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СОС отново не избра председател

Снимка: БГНЕС

Столичният общински съвет отново не успя да избере свой председател. На балотаж се явиха кандидатът ПП-ДБ-СС Борис Бонев и кандидатът на БСП Диана Тонова.

Нито един от двамата кандидати за втория най-важен пост на "Московска" не получи необходимите 31 гласа.

Кандидатът ПП-ДБ-СС Борис Бонев отново получи 23 гласа, а кандидатът на БСП Диана Тонова получи 9 гласа.

12 на брой бяха недействителните бюлетини, а гласувалите общински съветници - 44. Общинските съветници от ГЕРБ пак не участваха в гласуването.

Следващата дата, на която общинските съветници ще направят пореден опит да изберат председател на СОС, е 30 ноември като заседанието ще започне от 10:00 часа.

В първото гласуване днес, предшествано от коментари за отсъствието на кмета на София Васил Терзиев, участваха и кандидатът на “Възраждане” Красимир Гълъбов, който събра 8 гласа и кандидатът на ИТН Пламен Данаилов, който получи 3 гласа.

Според Иван Таков от БСП, "грешките не са научени, да се проведат разговори в рамките на общинския съвет между групите в градския парламент за политиките". 

Борис Бонев обяви, че преди следващото заседание ще поканят на среща всички групи от СОС:

"Стана ясно, че с всички политически сили има припокриване на ниво политики. Някой би казал, че в една демократична и цивилизована държава това е необходимото и достатъчно условие, за да се постигне управляващо мнозинство. Явно обаче, че това да има синхрон по политики, да има ясни приоритети, които всички да споделят, не е достатъчно. В рамките на следващите дни  до провеждането на заседанието следващия четвъртък (30 ноември) ще се опитаме да установим какви са реалните искания на останалите политически сили, така че общинският съвет да започне да работи".

Бонев не изключи възможността да не бъде той председател на Столичния общински съвет. Ще съобщи решението след среща с групата на ПП-ДБ-Спаси София и след разговорите с политическите групи в градския парламент. 

От ГЕРБ-СДС заявиха, че трябва да се знае, че днес не е имало дискусия в СОС защо точно Борис Бонев трябва да бъде негов председател, като Антон Хекимян посочи: 
"Но много ясно г-н Бонев трябва да знае, че когато избираш председател на общинския съвет, ти всъщност заявяваш кое ще е новото мнозинство. И тук не става въпрос някой просто да гласува за него. Това ще покаже новото мнозинство в СОС. Затова е изключително важно кой ще ги подкрепи и за какво ще ги подкрепи. Търсенето на политики е едно, а търсенето на подкрепа за председател на общинския съвет е нещо коренно различно".
Деян Николов от "Възраждане" пък каза:
"Кирил Петков да се обади на Бойко Борисов и да му каже, че ако не изберат председател, ще разглобят сглобката на национално ниво и ще приключи този цирк".
По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Абитуриентите на Кюстендил ще минават по червен килим на площада

Абитуриентите на Кюстендил ще минават по червен килим, опънат централния площад "Велбъжд", което ще създаде допълнителна тържественост и дори асоциации с Холивуд и церемониите по Оскарите. На площада ще бъде издигната арка, през която ще преминават облечените в чудни тоалети момчета и момичета. А първи ще минат тази вечер завършващите..

публикувано на 23.05.24 в 09:21
Президентът на Иран Ебрахим Раиси

Иранският президент Ебрахим Раиси ще бъде погребан днес

Иранският президент Ебрахим Раиси, който загина в понеделник при катастрофа с хеликоптер, ще бъде погребан днес в родния си град Машхад. Погребението беше предшествано от двудневни траурни церемонии, на които присъстваха стотици хиляди хора. Ебрахим Раиси, който беше президент на Иран от 2021 година, загина на 63-годишна възраст на връщане от..

публикувано на 23.05.24 в 09:17
костенурки

Световен ден на костенурката - в България живеят само два вида

На 23 май ежегодно се отбелязва Световният ден на костенурката. Костенурките са най-застрашената група гръбначни животни в света. В момента съществуват 328 вида костенурки-сухоземни, сладководни и морски, като половината от тях  са застрашени от изчезване. В България живеят само два от общо 58 вида сухоземни костенурки. Въпреки че са столетници,..

публикувано на 23.05.24 в 09:14

Кандидатите на председател на ЕК на дебат в европарламента

В Европейския парламент в Брюксел днес ще се проведе дебат между водещите кандидати за председател на следващата Европейска комисия. Той е организиран от Европейския съюз за радио и телевизия, част от който е БНР. В дебата ще участва настоящият председател на Комисията Урсула фон дер Лайен от Европейската народна партия, която се бори за..

публикувано на 23.05.24 в 09:07
Снимката е илюстративна

САЩ за държавата Палестина: До решение ще се стигне само с преговори

САЩ реагираха на предстоящото признаване от европейски страни на държавата Палестина, като напомниха американската позиция - до решението да се стигне по пътя на преговорите, а не с едностранни действия. Израелското министерство на външните работи обмисля допълнителни дипломатически стъпки срещу Норвегия, Испания и Ирландия, коитообявиха, че..

публикувано на 23.05.24 в 08:55

Шествие срещу беззаконието по пътищата

Сдружение "Ангели на пътя" ще проведе авто и пешеходно шествие срещу беззаконието по пътищата. То ще се проведе от 10.00 до 14.00 часа в центъра на София. Крайна точка на протестното шествие е Столичната община. Шествията са надпартийни , уточни Нинела Върбанова, съпредседател на сдружението. Целта на събитието е отново да се привлече вниманието..

публикувано на 23.05.24 в 08:52

3080 свободни места за детските градини в София, днес е второто класиране

Днес ще бъде оповестено второто класиране за детски ясли и градини в София. Свободни са 3080 места. 11 193 деца бяха приети при първото класиране. София разполага със 198 общински детски градини, в които се полагат грижи за приблизително 44 000 деца. Самостоятелните общинки детски ясли са 24. Те се посещават от приблизително 2000 деца...

публикувано на 23.05.24 в 08:19