Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Християнското семейство трябва да живее любовта и вярата в Бога

За поуките и смисъла на празника Въведение Богородично

Снимката е илюстративна
Снимка: ФБ/Православен храм "Въведение Богородично" 1835г., гр. Чирпан

В днешния ден Православната църква отбелязва празника Въведение Богородично, който се чества и като Ден на християнското семейство.

За нас българите семейството е онази опора, върху която изграждаме своя живот. То ни дава усещането за цялостност и завършеност. Дава ни сила и подкрепа в трудните моменти. Определя кои сме, от къде сме и на къде вървим. И въпреки, че в съвременния свят изглежда, че всеки върви по единично, тази неразрушима връзка все още е важна за нас. Да уважаваме възрастните, да се грижим и обичаме децата. Да отдаваме почит един на друг. 

С наближаването на Рождество темата за семейната връзка винаги става по-актуална от всякога, защото ние асоциираме нашия дом с нашето семейство, в което по традиция се споделят всички празници. На това учим и децата си и всички, които не са заедно с тях сега ги очакват да се приберат за празниците у дома. Много сила, много заряд има в семейството, защото именно поради тази връзка ние сме склонни да служим на другия безрезервно. В него можем и да си прощаваме и да се обичаме. Там, в семейството се предават добродетелите, които са в основата на възпитанието и чрез които се учим да сме полезни на другите и на обществото.

Ваня Станчева

"Празникът Въведение Богородично започва още от вечерта в църквата с тържествена вечерня, каза за "Нощен Хоризонт" Ваня Станчева, богослов и дългогодишен преподавател по религия.

"Много е любим за мен библейският разказ за раждането на Света Богородица и за нейното въведение в храма. Любим е и на моите ученици, защото той е много близо до нас. Свещеното предание ни разказва, че праведните богоотци Йоаким и Анна били в преклонна възраст, но все още нямали деца. Живеели в изключително благочестив живот и те са пример за всеки вярващ.

Те разделяли своя доход на три равни части - едната част давали като милостиня, другата давали в храма и живеели с третата част. Те нямали деца и това в древността това се считало за огромно нещастие, едва ли не за наказание и те много тъгували за това...

След една дълбока молитва на Анна към Бога, че я лишил от дете, заради нейната дълбока вяра, Господ ги дарил с дете, а те били обещали преди това, че ако това стане, ще подарят детето на Бога. 

Когато на три годинки те водят малката Мария тържествено до Йерусалимския храм, тя с лекота изкачва неговите 15 високи стъпала. Това било чудо. Тя се изкачила сама до горе, това било и знакът, че мястото на детето е в храма...

Този библейски разказ носи много поука за нас. Защото истински християнски живот извън храма няма как да има, разказа още Ваня Станчева, богослов.

д-р Анна-Мария Кръстева

"Храмът е естественото място, където би трябвало да бъдат въведени децата. Друг е въпросът колко този празник е осъзнаван и има смисъл за днешното общество, сподели за "Хоризонт" д-р Анна-Мария Кръстева, богослов и водещ на предаването „Благовестие“ по Програма Христо Ботев на Българското национално радио.

"Семейството е ценност във всяко общество, във всеки момент. Християнското семейство се основава на любовта. Любовта между двамата съпрузи, любовта между съпрузите и детето, и любовта на семейството към Бога.

В това триединство е смисълът на християнското семейство. Когато любовта не същестува, ние не можем да говорим за християнско семейство и когато семейството не е в храма, също не можем да говорим за християнско семейство, поясни още д-р Анна-Мария Кръстева.

"Християнското семейство трябва да живее любовта и вярата в Бога, това да не бъде по-принуда, това трябва да е естествен процес, каза още Ваня Станчева.


Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Американски геймър поведе кампания срещу "убиването" на видео игри

За американския геймър Рос Скот всичко започнало, когато френската компания Юбисофт прекратила достъпа до играта The Crew. Това накарало Рос Скот да се замисли. Има ли нарушени права на геймърите, ако компанията, създател на играта, реши, че не й е изгодно да я поддържа и "убие". През пролетта, след сериозно любителско проучване Рос Скот..

публикувано на 01.10.24 в 17:24

"Архивите говорят" разказва за католическия епископ Павел Гайдаджийски - Дуванлията

73-тия брой на поредицата "Архивите говорят" е посветено на наследството, което оставя католическия епископ Павел Гайдаджийски - Дуванлията. Сборникът се казва "Епистоларното наследство на Павел Дуванлията (Гайдаджийски). Съставители на сборника и преводачи на писмата на духовника са отец Паоло Кортези, проф.Красимир Станчев и доц. Радослав..

публикувано на 30.09.24 в 10:09
Венета Велева

Венета Велева - гост в "Горещи сърца": Аз съм един щастлив търсач на красота

В рубриката "Горещи сърца" срещата е с една чаровна, впечатляваща с усмивката си и творческото си излъчване жена.  Венета Велева е родена през 1973 г. в Добрич, където живее и работи и в момента. Трудно й е да нарече себе си творец и след търсене на по-подходящата дума, се определя като артист.  Венета работи в областта на художествената керамика..

публикувано на 29.09.24 в 10:00
Даниел Атанасов

Даниел Атанасов - един от най-големите дарители на българско училище в Чикаго

Даниел Атанасов е дарил около 23 хил. долара на най-голямото българско училище в Чикаго , а транспортната компания, на която са съсобственици с Петър Недев е една от най-честите спонсори на много български събития. Той е гост в рубриката на БНР "Америка - илюзии и реалности". Някога малкият Дани мечтае да стане космонавт и още..

публикувано на 24.09.24 в 09:27
Разкопки в покрайнините на великотърновското село Самоводене -  монашеската обител на Свети Теодосий Търновски

Разкриха монашеската обител на Свети Теодосий Търновски

Археолози разкриха монашеската обител на Свети Теодосий Търновски , която е била издигната с ктиторството и личното участие на цар Иван Александър . Останките от каменната църква от 14-и век са в покрайнините на великотърновското село Самоводене. Историците предполагат, че това е най-голямото за годината археологическо..

публикувано на 22.09.24 в 10:54

Във Враца бе открита изложба по повод 140 години от рождението на Цвятко Бобошевски

В Деня на независимостта любителите на историята могат да се запознаят с една интересна и съдържателна изложба в музея във Враца, свързана с политическия и обществен живот у нас през първата половина на двайстия век. Изложбата е посветена на един от най-емблематичните и ярки държавници с врачански корен - Цвятко Бобошевски. Кой е..

публикувано на 22.09.24 в 09:40

Цветове, вкусове и звуци от Етъра, Габрово и Боженци

В това предаване на "Пътувай с Хоризонт" хващаме горските пътеки и навлизаме в Национален парк "Централен Балкан" , където над главите ни се извисяват вековните буки. Наш водач е Сергей Александров, експерт в парковата дирекция - " ЦЕНТРАЛЕН БАЛКАН". Още по темите слушайте в звуковите файлове.

публикувано на 19.09.24 в 10:26