Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мечтата за влизане в еврозоната на 1 януари 2025 г. няма да се случи, смята той

Проф. Боян Дуранкев: Асен Василев е с вързани ръце и крака от сглобката

"В България олигархията ни е скъпа", подчерта макроикономистът

| Интервю
Проф. Боян Дуранкев
Снимка: БГНЕС

"Очевидно е, че в момента Асен Василев е с вързани ръце и крака от сглобката". Това заяви пред БНР макроикономистът проф. Боян Дуранкев – преподавател в УНСС, в коментар за бюджета за следващата година.

"Той не може да направи нищо повече от това, което е в момента – да промени данъчната политика. Но може да предложи някои дребни промени, за да увеличи събираемостта на данъците", смята той.

Според него засега никой не предлага сериозни промени и преход към европейски тип фискална и данъчна политика. По думите му за да се напълни бюджетът и нещата в България да вървят по-добре, първо трябва да преминем към европейски тип на преразпределение на брутния продукт. Освен това той отбеляза и данъчното облагане – прогресивно данъчно облагане в повечето страни на ЕС и ниският плосък данък върху физическите лица и корпорациите в България.

"Не е разрешено на сегашния финансов министър да проведе някакви реформи, а нямам и увереност, че самото ПП-ДБ като управляваща сила са склонни да приемат такива реформи, тъй като в България олигархията ни е скъпа и богаташите си пазят имането", обясни икономистът. И продължи:

"Лъхат вече едни ледени ветрове от ЕС, където сме на прага на рецесията. Тъй като българската икономика е свързана пряко с европейската, нищо чудно това да повлияе доста сериозно върху това, което ще се случва на практика в българската икономика".

В предаването "Хоризонт за вас" проф. Дуранкев отбеляза, че инфлацията в България пада по-бавно от тази в еврозоната. Според него "мечтата за влизане в еврозоната на 1 януари 2025 г." няма да се случи вероятно заради високото ниво на инфлацията.

"Ледените ветрове и по тази линия са много силни", каза той.

Икономистът изказа мнение обаче, че това не е толкова фатално. По думите му проблемите са другаде – да се намали дефицитът в следващите години, да се увеличават доходите по-бързо, както и да се увеличава икономическият растеж.

"Периферна третокласна икономика – така се води българската икономика. Чакат ни десетилетия, докато достигнем средното ниво на качество, стандарт на живот, и трудови възнаграждения".

По думите му няма шанс през следващите 20 години да влезнем в гръцкия сценарий - дългът да бъде над 60% от БВП.

Проф. Дуранкев изрази надежда: "Като се освободят от тези пранги, които са им сложили, да започнат първо да говорят".

Макроикономистът посочи и положителните страни на бюджета за следващата година:

"Бюджетът е направен така, че гарантира и предполага известно увеличение на икономическия растеж, т.е. България да излезе от групата на страните с най-нисък икономически растеж, под 3%, и да влезе в групата страни със среден икономически растеж – над 3%. За да стане това обаче, явно трябва да се направят някои реформи. Едно от добрите неща е, че прекалено много се атакува сивия сектор, т.е. иска се изсветляване на икономиката. Сивият сектор в България се води, според данни на Евростат, 33% от цялата икономика. ЕС иска изсветляване и в България. Третото положително нещо е, че най-накрая и в България ще се приложи директивата на Съвета на ЕС за гарантиране на минимално глобално равнище на данъчно облагане на многонационалните групи от предприятия и големите национални групи. Четвърто - ако се изпълни, инфлацията ще бъде на ниво близко до изискванията на ЕС за влизане в еврозоната".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доналд Тръмп е леко ранен след атаката срещу него, нападателят е загинал

Доналд Тръмп е добре след стрелбата срещу него по време на предизборен митинг в щата Пенсилвания, обяви говорител на бившия американския президент. Нападателят, както и един от присъстващите на предизборното събитие, са загинали при инцидента, а състоянието на друг от зрителите е сериозно. Това съобщи местен прокурор, цитиран от "Асошиейтед прес" и..

обновено на 14.07.24 в 03:18

Петър Стойчев преплува популярен маршрут между Северна Ирландия и Шотландия

Плувецът Петър Стойчев е преплувал успешно 38,1 км от Северна Ирландия до Шотландия. Това съобщи самият той в профила си във фейсбук. Постижението му е отнело 9 часа и 56 минути. "Беше много тежко плуване, температурата на водата варираше от 12.9 до 13.4 градуса. Станах 144-ият човек, преплувал успешно Северния канал, и влязох в престижния клуб на..

публикувано на 14.07.24 в 02:36

Пожарът между Серес и Солун скоро ще бъде овладян

Пожарът между Серес и Солун скоро ще бъде овладян, увериха от гръцката противопожарна служба.  Заради борбата с огъня се наложи пренасочване на движението по магистралата между Солун и ГКПП "Промахон" по обходен маршрут заради намалената видимост. Трафикът ще бъде възстановен, след като приключи гасенето по въздух тази вечер. Пожарът между Серес и Солун..

публикувано на 13.07.24 в 21:12

За "максималното" с втория мандат се готви ПП, ще обяви решението си заедно с партньорите от ДБ

За "максималното" с втория мандат се готви "Продължаваме промяната". Формацията събра Националния си съвет, за да реши дали да приеме предложението на "Демократична България" в опит да съставят правителство с втория мандат. След края на няколкочасовото заседание ръководството на формацията остана безмълвно с анонса, че ще обяви решението..

публикувано на 13.07.24 в 20:59
Рамадан Аталай

Рамадан Аталай: Случващото се в ДПС, не е само вътрешен преврат, а опит за промяна на принципите на партията

Това, което се случва в ДПС, не е само вътрешен преврат, а опит за промяна на принципите на партията, заяви пред БНТ депутатът Рамадан Аталай: "Господин Йордан Цонев това, което казава, че е вътрешен преврат, но аз мисля, че не е само вътрешен преврат. В ДПС в момента от Политбюрото, което се е събрало там, се опитват да сменят принципите, основите на..

публикувано на 13.07.24 в 20:33

Изгасен е големият пожар край врачанското село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево.  В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево.  Няма изгорели жилищни..

публикувано на 13.07.24 в 20:11
Снимката е илюстративна

Разраства се пожарът край граничното кюстендилско село Преколница

Разраства се пожарът край граничното кюстендилско село Преколница, казаха от Югозападното държавно предприятие.  Около 400 са вече опожарените декари  - 150 частна гора, както и голи площи и ниски борчета.  Огънят е в изключително труднодостъпен терен, опасно е да се навлезе близо до него.  Няма опасност пожарът да премине на територията на Северна..

публикувано на 13.07.24 в 20:05