Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илия Кузманов е новият председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР

Полицаите: В наше лице гражданинът си отмъщава на държавата

| Интервю
Илия Кузманов
Снимка: БГНЕС

Илия Кузманов е новият председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР. Той е избран на национално съвещание на федерацията, което се провежда в Пловдив.

"Изборът завърши. Имаме ново ръководство. Досегашният председател Валентин Попов се оттегля. Имаме избран нов председател и това съм аз", посочи той пред БНР.

В интервю за предаването "Неделя 150" Кузманов коментира протеста на футболните фенове, погрома в София и сблъсъците с полицията, довели до остри политически разговори и искания на оставки:

"Изключително неприятно. Изключително пошло. Това не е държавническо поведение – по този начин да клеймиш полицията, която е призвана да осигурява сигурността на държавата. Подронването на нейния авторитет даже не бих го квалифицирал като нещо друго, освен като излишна агресия от страна на политиците. Не беше ли достатъчна непредизвиканата агресия и вандализъм на участниците в този процес? Изведнъж се смени адресатът. В един момент дори се забрави за какво е протестът, без наистина да има нещо фрапиращо – в една масова проява, преминала в масови безредици, полицията взе отношение".

Той не отрече, че е възможно в такава ситуация да се допуснат грешки от страна на полицаите. По думите му сгрешилите ще си понесат отговорността, но не трябва да се клейми цялата полиция:

"Да клеймиш цялата полиция по този начин е безкрайно обидно. Ние го приемаме така и ще реагираме".

"Живеем в правова държава. Присъдата не се съобщава от Министерския съвет. Правораздаващите органи имат срокове, в които ще се произнесат", категорично заяви Илия Кузманов.

Теорията на полицията за такива събития е: "В наше лице гражданинът си отмъщава на държавата. Ние сме само следствието. Причината е държавата и нейните ръководители. За да има такива ексцесии и нужда от наша намеса, значи нещо някъде в държавата скърца".

Той призна, че в МВР има тежки дефицити. Според него обаче най-малко виновни за това са служителите.

"Ако тези хора, вместо да ни обиждат, се заемат с изчистването на тези дефицити, може би тогава грешките ще бъдат малко, само в рамките на статистическата грешка. Сега, благодарение на тези дефицити, тези грешки ние спокойно можем да ги припишем на управлението на държавата".

За протеста на 16 ноември, Кузманов подчерта, че никъде не е разписано министърът да води оперативно управление на силите на МВР. "Това подхожда на друг режим, с който мисля, че скъсахме още през 89-а година", изказа мнението си той. Според него присъствието на министъра на такова мероприятие дори пречи.

Той отбеляза още изключителната натовареност на полицаите и недокомплектът в сферата.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Последен оглед на пожара в Рила

Очаква се днес дежурни екипи пожарникари и горски работници да направят последен оглед на терена при пожара в Рила за евентуално възобновени огнища и доугасяване. Той възникна преди 10 дни на 2 300 м надморска височина в местността Байрямица над село Бистрица и обхвана над 60 декара площ.   Също днес кризисният щаб ще реши дали да бъде отменено..

публикувано на 01.09.24 в 08:54

Започва църковната Нова година - църквата почита Свети Симеон Стълпник

На 1 септември се отбелязва началото на Новата църковна година, наричана още „малък Господски празник“ и се свързва с паметта на свети Симеон Стълпник. В своето обръщение за празника българският патриарх Даниил пише, че като всяко ново начало, и църковното новолетие за нас е повод за равносметка и ново осъзнаване на живота ни като християни. На 1..

публикувано на 01.09.24 в 08:38

Избори в германските провинции Тюрингия и Саксония

Миграционната политика и отношението към войната в Украйна са основните теми за избирателите в източногерманските провинции Тюрингия и Саксония, които днес гласуват за регионален парламент. Увеличаващата се подкрепа за крайнодесните и крайнолевите популисти притеснява тройната коалиция на канцлера Олаф Шолц само година преди парламентарния..

публикувано на 01.09.24 в 08:25
Руският външен министър Сергей Лавров.

Москва няма да преговаря за завзетите от Украйна територии в Курска област

Редица области на Русия бяха подложени на атаки с украински дронове. По информация на властите безпилотните летателни апарати са били свалени успешно. Москва няма да преговаря за замяна на окупираните украински земи с териториите, които загуби в Курска област, заяви в интервю за руска телевизия външният министър на Русия Сергей Лавров.  Руската..

публикувано на 01.09.24 в 08:16

Контролирана експлозия на снимачна площадка предизвика пожар в Лондон

Контролирана експлозия на снимачна площадка в Лондон предизвика пожар, който унищожи микробус и повреди две други превозни средства в близост до прочутата зала O2 Арена. Лондонската пожарна бригада съобщи, че е изпратила 25 пожарникари и четири пожарни коли на мястото на инцидента. От кадри се вижда, че червен камион с надпис "BBC News World“ на..

публикувано на 01.09.24 в 08:10

Предупредителен код за интензивни валежи в Югоизточна България

Предупредителен код за интензивни валежи е в сила за седем общини в Югоизточна България.  Националният институт по метеорология и хидрология предупреждава за опасност от наводнения в Созопол, Царево, Приморско и Малко Търново. Там се очакват валежи от над 65 мм за денонощие. Институтът издаде оранжев код за община Бургас, а също и за Камено и Средец...

обновено на 01.09.24 в 07:46

Жители на Самораново на протест заради безводие

Дупнишкото с.Самораново, което от месеци въвеждаше режим заради недостиг на вода, а ВиК услугите не са коректни и качествени, излиза на протест в неделя. Очаква се десетки да блокират главен път Е-79 при известните "Барикади" при Дупница. Началото е обявено за 9 часа. Водата за Самораново, което е в подножието на Рила, във вододойна зона, не..

публикувано на 01.09.24 в 07:37