Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Желание“ – магия в анимацията и анимация в магията?

Снимка: Форум Филм България

„Желание“ връща към най-добрите времена на анимацията. По повод 100- годишнината от създаването си, едно от най-обичаните студия Дисни ни представя „Желание“. Филм с красива анимация и вдъхновяваща музика, подобно на толкова много любими приказни истории. Рекламната кампания на филма започна с излизането на песента „Пожелавам си“ в изпълнение на Ариана Дебос, която чуваме в главната роля.

За какво ни разказва новият филм на Дисни? „Желание“ ни пренася в магическото кралство Росас, където крал Магнифико и кралица Амая са създали сигурно място за всеки, който желае да живее в мир и изобилие. При едно условие – стане ли на 18 години, поданикът трябва да повери на Магнифико своето най-съкровено желание. Някои от тези желания, кралят ще сбъдне. Други, по негова преценка – не. 

Виждайки истинското лице на владетеля си, 17 годишната Аша изпява своите желания към небето. И изведнъж се сдобива с приятел, който също прави мечтите реалност. Всичко това ще видите, ако решите да се пренесете в Росас.

Добре дошли в Росас, пее ансамбалът от артисти подбрани за роля в „Желание“. Аша е с гласа на Ариана Дебос, която спечели Оскар с изпълнението си в „Уестсайдска история“, римейкът на Стивън Спилбърг. Крал Магнифико пък е озвучен от Крис Пайн, когото също сме гледали къде ли не, давам жокер „Жената – чудо“. 

В българския дублаж чуваме страхотната Керана в главната роля на едно момиче, мечтаещо всеки да има воля да пренася желанията си в реалността. 

Много интересен поглед към универсалните теми в приказните анимации, които сме свикнали да виждаме. Крал Магнифико също е харизматичен, макар и малко противоречив злодей. Някои аспекти от него са недогледани. Не става напълно ясна например предисторията му.

В „Желание“ зрителите ще видят препратки към много от класическите филми на Дисни. Ако се загледате внимателно, ще разпознаете седемте джуджета, например. Или огледалото на злата кралица от Снежанка. А може би около вас ще прелети Питър Пан? Много хрумвания на създателите на филма, с които докосват най-тънките струни на носталгията ни. 

Има обаче нещо във филма, което липсва. Въпреки страхотната анимация и хитова музика. Филмът не ме разчувства като някои от предишните анимации на Дисни. Макар и да се припознах в мисията на Аша, нейните трудни моменти не ми въздействаха така, както трудните моменти на Симба от Цар Лъв, например. Смятам обаче, че „Желание“ ще намери публиката си.


Още по темата в рубриката "КиноРадио".

По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Празникът Вход Господен в Йерусалим поставя началото на Страстната седмица

Честит празник Вход Господен в Йерусалим, популярен като Цветница или Връбница! Наричаме го така, защото Господ Иисус Христос влязъл за последен път в Йерусалим, но бил посрещнат триумфално, като цар. Хората Го приветствали с палмови клони, постилали палмови клони и дрехите си по пътя пред Него.: „ А повечето от народа постилаше дрехите си по..

публикувано на 28.04.24 в 22:00

Една от най-атрактивните и търсени специалности на Русенския университет е "Кинезитерапия"

В началото на новата кандидатстудентска кампания студентите и преподавателите от факултет "Обществено здраве" на Русенския университет показаха пред обществеността и бъдещите си колеги предимствата на кинезитерапията. Една от най-атрактивните и търсени специалности на Русенския университет е "Кинезитерапия". Специалистите, които завършват, имат..

публикувано на 28.04.24 в 08:02

Генералният директор на БНР Милен Митев получи отличие от медийната компания "К и П Адвъртайзинг"

Генералният директор на БНР Милен Митев получи награда от медийната компания "К и П Адвъртайзинг", която представи списанието "София и Софийска област - бизнес, култура, туризъм". "Нашата медия издава две списания - "Дестинация България" и "София и Софийска област - бизнес, култура, туризъм". В първото издание се стараем в туризма да покажем всичко..

публикувано на 28.04.24 в 06:54

"Културни войни" с Владислав Апостолов: Как районен кмет опита да заглуши Орбан и Фараж в Брюксел

Удивителен сюжет за политически племена, културни пропасти и несвобода на словото се разгърна в Брюксел преди броени дни. Бях там, когато разбрах, че районен кмет с името Емир Кир е изпратил полиция, за да спре против всякакви правила и закони една напълно легитимна и доста престижна годишна конференция на национални консерватори, включваща..

публикувано на 27.04.24 в 13:55

Грузия между ЕС и Русия. На дневен ред е закон за чуждестранното влияние

Близо четири пети от грузинците се стремят към евроинтеграция на страната им. Управлява ги обаче партия, която уж следва тази воля на народа, но с действията си, и то последователни, тласка Грузия към Русия. Партията "Грузинска мечта" прокара миналата седмица на първо четене в парламента закон, задължаващ всички организации, повече от 20 процента..

публикувано на 27.04.24 в 11:48

"Синя България" посочи идеите, формациите и лицата, които обединява

Икономистът Никола Янков е едно от лицата, които решиха да се включат в екипа на "Синя България". "Тя е единствената дясна формация в политическото състезание в момента. Стои зад идеите  да се предефинира ролята на държавата в икономиката , като това е основният разказ за борбата с корупцията, която не се случва...

публикувано на 25.04.24 в 14:52
Снимката е илюстративна

Защо сухото мляко става все по-търсено от българските млекопреработватели?

Трябва да се замислим какво става със свежото мляко , което се произвежда от фермерите, категоричен е и Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Тази година масово се отказва изкупуване на козе мляко , потвърди той. За три години вносът на сухо и кондензирано мляко от Украйна е нараснал..

публикувано на 24.04.24 в 09:19