Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"След края на историята" с Александър Сивилов: Кисинджър между доброто и злото

| Коментар

През 1973 г. Хенри Кисинджър получава нобеловата награда за мир за приноса си към прекратяването на войната във Виетнам. Заради номинацията двама членове на комитета демонстративно го напускат. Целият живот на американския политик е точно такъв низ от противоречия. Днес след смъртта му всички говорят само за постиженията му, но рядко се споменава, защо огромна част от обществото в САЩ през 70 години го вижда като човек, който срива имиджа на страната им и ги свързва с нарушаването на човешките права на много места по света. Безспорно, Кисинджър изиграва огромна роля за превръщането на Съединените щати в световен хегемон, но подходът му е меко казано спорен. Той се оказва лицето на американската външна политика, а за да видим това лице е добре да погледнем човека.

Той е роден през 1923 г. в средно заможно еврейско семейство в Германия. В ученическите си години преминава през ужаса на разрастващите се нацистки преследвания. Семейството има огромния късмет да успее да напусне Райха през 1938 г. и след кратък престой в Лондон се озовава в САЩ. Младият Хенри работи, докато учи в Сити колидж в Ню Йорк, но през 1943 г. е мобилизиран в армията. Късметът идва при него когато в бойната му част разбират, че е полезен с отличните си познания по немски, заради което го включват в разузнаването. Изпратен е в Европа, където участва в битката при Булдж. Взема и опасни мисии, но се оказва най-полезен при организирането на цивилна администрация в завзетите територии, а след това като ръководител на група от контраразузнаването, която се бори с подривната дейност на нацистите. Той твърди, че войната го кара да се почувства американец. Работата му в Европа води и до трансформацията му – от борбата срещу нацизма с началото на Студената война, той се превръща в борец срещу комунистическата опасност. След края на конфликта, Кисинджър получава възможността да завърши образованието си и постъпва в Харвард, където завършва магистърска степен и прави докторат, свързан с политика и история, а в последствие остава и като част от академичния състав на университета. През 1955 г. е включен като съветник в Съвета за национална сигурност. През този период работи върху влиянието на ядреното оръжие върху политиката и смята, че могат да бъдат използвани тактически атомни удари в някои случаи на конфликти със СССР. В края на 50-те вече е важен член на редица тинк-танкове. В този период се развива желанието му да влияе на американската външна политика и става съветник по международните отношения в кампаниите на републиканеца Нелсън Рокфелер. През 1968 г. променя отношението си към Ричард Никъсн и се включва в неговия екип. Тази стъпка отваря вратата за неговото назначение като Съветник по националната сигурност след като Никсън печели изборите, а по-късно дори Държавен секретар. Двамата се сработват отлично.

Кисинджър се оказва привърженик на реалната политика. Той ясно оценява възможностите на САЩ. Заради това търси възможности за победа във войната във Виетнам или за излизането от нея по-късно. През 1969 г. първоначално се противопоставя на тайната Операция Меню, която предвижда тежки бомбардировки на Камбоджа, но по-късно променя мнението си и я подкрепя напълно. Бомбените килими, изсипани върху провинциалните региони на Камбоджа и Лаос, в които живеят обикновени селяни, продължават до 1973 г.

В този период се наблюдава и засилването на левицата в Латинска Америка. Кисинджър е напълно убеден, че този процес трябва да бъде спрян и подкрепя действията на различните американски агенции за свалянето на демократично избраното правителство на Салвадор Алиенде в Чили, както и последвалите жестокости срещу привържениците на левицата от страна на армията.

След преврата в Аржентина през 1976 г., той се оказва привърженик и на т.нар. "Мръсна война", в която военните в латиноамериканската държава избиват над 30 хиляди свои съграждани, а още стотици хиляди преминават през мъчения и затвори. Благодарение на провежданата от него външна политика в Южна Америка през 1976 г. остава само едно демократично правителство. Навсякъде в континента управляват десни военни хунти, които симпатизират на Вашингтон и се борят с комунизма.

От друга страна, той се оказва и в основата на две много важни тенденции на дипломацията на 70-те години. Двамата с Никсън приемат протегнатата ръка на съветското ръководство за сближаване и намаляване на напрежението. Започва периода на "размразяването". Другото важно направление е свързано с подобряването на отношенията с Китай. В този период САЩ успява да се превърне в партньор на Пекин и още повече да задълбочи разрива на китайските комунисти със Съветския съюз. В началото на 80-те години тази тенденция ще прерасне и в икономическото сближаване на двата гиганта. Кисинджър има сериозна роля и в регулирането на отношенията в Близкия изток по време на войната Йом Кипур. Тогава лавира между отделните играчи, за да постигне допълнително разширяване на влиянието на САЩ в региона и засилване на съюзника им Израел.

Хенри Кисинджър изгражда дипломацията на възможното, в която рядко се съобразява с идеологически позиции. По-страшното е, че в своя подход той рядко се съобразява и с цената на човешкия живот, още по-малко ако не е американски. Все пак ясно разбира границите, до които може да достигне мощта на САЩ. Благодарение на неговия подход, през следващите десетилетия Вашингтон ще се превърне в световен хегемон, но и в една от най-мразените държави по света. Точно заради своята двойнствена политика, която твърди, че носи демокрация и права, но често с цената на унищожаването на хиляди човешки животи и икономическото поробване на много държави.

* Това е лично мнение на автора и не отразява позицията на БНР

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Националната програма за редките болести е безнадеждно остаряла

Между 6 и 7 000 са редките заболявания, описани до момента. Откакто разполагаме с новите генетични анализи, годишно се описват около 250 нови генетични болести . Това каза в интервю за БНР проф. Даниела Авджиева-Тзавелла,  ръководител на Клиниката за лечение на деца с генетични заболявания към Специализираната болница за активно лечение по..

публикувано на 29.02.24 в 09:31

Ново гражданско движение ще се бори срещу Зелената сделка и разрастването на конфликта в Украйна

Кузман Илиев представи  ново гражданско движение, което носи името "България може".  "Гражданите има нужда се събудят и да натиснат българските политици - да им припомнят, че трябва да са отговорни към съдбините на страната, защото моментът е исторически", посочи той пред БНР.  " Това е ход, продиктуван от спешната нужда да защитим..

публикувано на 28.02.24 в 18:05

УНСС показва релефна карта на Санстефанска България за 3 март

По повод Националния празник 3 март Университетът за национално и световно стопанство ще представи една от малкото добре запазени релефни карти на България от 1928 г., представяща границите на Санстефанска България. Тя е второ, новопоправено издание на първата релефна карта на Княжество България от 1900 г., на която са отбелязани освен..

публикувано на 28.02.24 в 10:13
Ивайло Андреев

Ивайло Андреев: Най-съвършено гримираните жени са в Лондон

След броени дни ще влезем в март, месецът на жените, в който се появявя импулсът и желание да бъдем свежи и красиви . Стремежът към красота е нещо напълно човешко и датира от хиляди години. Независимо колко трудно са живели хората, те непрекъснато са се вглеждали в себе си и са оценявали високо красотата. Красотата е била и е..

публикувано на 26.02.24 в 16:41
Красимир Димитров

Красимир Димитров ще е сред бегачите на дълги разстояния в Спартатлон, Гърция

Не веднъж сме били свидетели на неограничените човешки възможности, поредното доказателство за това са бегачите на дълги разстояния .  И тук не говорим за класическия маратон с неговите 42 км, а за разстояния от над 200 км .  Такова състезание се организира в Гърция и се нарича Спартатлон . Не случайно, защото бегачите в това международно..

публикувано на 26.02.24 в 09:46

Телефонна апликация помага в случаи на стрес, неврози и тревожност

Живеем в непрекъснат стрес. Времето все не ни стига за задачите, които трябва да изпълним на работа и вкъщи всеки ден. Като прибавим и отговорност за взетите решения, сънят ни започва да се изплъзва. Война, тревога за по-близки или по-далечни, които са на фронта или сред похитените от хамасовците в първия ден на войната, както е в Израел,..

публикувано на 25.02.24 в 07:50
Детският хор на БНР на посещение при президента Румен Радев

Държавният глава Румен Радев посрещна в президентската институция хористите от Детския хор на БНР

"Младите хора, които не само вярват в доброто, но и го създават, са бъдещето на нашата страна". С тези думи държавният глава Румен Радев се обърна към хористите от Детския хор на Българското национално радио и техните ръководители, които посетиха президентската институция, разгледаха сградата и се запознаха с нейната история...

публикувано на 25.02.24 в 06:30