Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър ще прилага космически технологии за защита на морската среда

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кипър ще използва космически технологии за защита на морската си среда. Споразумение за сътрудничество в тази област подписаха Кипърската организация за изследване на космоса и Кипърският морски институт. Създадената от тях инфраструктура ще бъде предоставена на научната общност в Източното Средиземноморие и Европа.

Сателити на ниска орбита, морски дронове, изкуствен интелект ще бъдат използвани за изследване на климатичните промени, наблюдение на морската среда и насърчаване на устойчивото й развитие.

Подписаното споразумение между двете научни звена е първото по рода си в Кипър за осъществяването на такава мащабна програма. Двете организации ще развиват космически и морски технологии за научни проучвания, ще провеждат съвместни действия в областта на синята икономика, като крайната цел е защита на околната среда, обявиха те.

Кипърският морски институт ще закупи догодина безпилотен кораб на цена от около 500 000 евро и безпилотна подводница, с които ще се извършват специфични изследвания на морската повърхност и дъно. Със сателити и други космически технологии ще се събира информация от големи площи за морската среда, за предизвикани от човешката дейност промени и екологични бедствия.

Резултатите и инфраструктурите, разработвани в рамките на проекта, ще са достъпни за цялата иновационна система в Кипър, региона и Европа.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

В Кипър започва "Седмицата на дървото"

В Кипър днес с "Фестивал на дървото" и предоставяне на безплатни фиданки на гражданите започва "Седмицата на дървото". Тя продължава до 2 декември и е част от инициативите за борба с климатичните промени. Целта на правителството е да бъдат засадени 1 млн...

публикувано на 26.11.23 в 05:10

Властите в Кипър ще ползват 40 нови електрически автомобила

Правителството в Кипър получи първите 40 електроколи, с които модернизира автомобилния си парк. През декември ще бъде обявен третият план за предоставяне на субсидия на гражданите за закупуване на екологични превозни средства като част от стратегията за..

публикувано на 25.11.23 в 04:49

Кипър ще разговаря със страните от Източното Средиземноморие за промените в климата

Никозия започва разговори със страните в Източното Средиземноморие, които са част от Инициативата на Кипър за климатичните промени, за създаване на съвместни конкретни проекти за справяне с отрицателните последици. Това съобщи президентът Никос..

публикувано на 02.12.23 в 04:07
ВИЖТЕ ОЩЕ

Плевен е домакин на кръгла маса, посветена на пътната инфраструктура

Плевен е домакин на кръгла маса на тема "Стратегическите приоритети, свързани с пътната инфраструктура и организация на движението"  в региона. Акцент в дискусията е изграждането на обходния път на областния град. Кръглата маса е..

публикувано на 15.07.24 в 10:04
Костадин Костадинов

Костадин Костадинов: ПП-ДБ да върнат мандата веднага след получаването му

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов призова ПП-ДБ да върнат мандата за съставяне на правителство, веднага след като го получат. Според него евентуално искане за отлагане на връчването му с два месеца, каквато информация се появи, е публично..

публикувано на 15.07.24 в 09:50
В Солун, 12 юни 2024 г.

Екстремните жеги в Гърция продължават

Продължава екстремната вълна на високи температури в Гърция и днес. Спряха влакове поради повреда на железопътната мрежа. Прекратено е движението на влакове от Патра към Пелопонес поради повреда на железопътните релси от високите температури. Има..

публикувано на 15.07.24 в 09:37

Един загинал и трима ранени при тежка катастрофа на пътя за Гърция

Един човек е загинал, а други трима са ранени при тежка катастрофа на международния път за Гърция през прохода "Маказа". Инцидентът е станал около 7:30 часа в участъка между селата Садовица и Загорско. Според източници на БНР са се..

публикувано на 15.07.24 в 09:17
Снимката е илюстративна.

Тежка техника помага за потушаването на пожара край кюстендилското с. Преколница

Пети ден екипи на Пожарната и на Държавното горско предприятие "Осогово" продължават гасенето на пожара край кюстендилското село Преколница, който възникна на 500 метра от границата със Северна Македония. Огънят е локализиран откъм три страни...

публикувано на 15.07.24 в 09:09

Пети ден борба с пожара в Огражден планина над Петрич

Пети ден продължава борбата с огнената стихия в Огражден планина над Петрич. Пожарът, който се пренесе от Северна Македония към България вече е обхванал над 130 декара иглолистна гора. Пет пожарни автомобила и десетки служители от пожарните служби..

публикувано на 15.07.24 в 08:59
Никозия - буферната зона в централната част на града.

Кипър отбелязва 50 г. от военния преврат срещу правителството на Макариос III

Кипър отбелязва днес 50 години от едно от най-трагичните събития в историята си – военния преврат срещу правителството на архиепископ Макариос III. Сирени със сигнал за тревога ще звучат днес в 8:20 ч. – часът на неговото начало на 15 юли 1974 г...

публикувано на 15.07.24 в 08:35