Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Янев от Федерация " Спорт за хора със зрителни увреждания" за спорта и реализацията в живота

Иван Янев: Хората със зрителни увреждания, особено децата трябва да знаят, че това не е краят на живота!

Иван Янев
Снимка: Пламена Бачийска

"Аз спортувам от ученик. Спортът би следвало да бъде много важен за всички възрасти, сподели в "Нощен Хоризонт" Иван Янев, спортист, преподавател по спорт, публицист и писател. Янев е незрящ, председател е на Федерацията " Спорт за хора със зрителни увреждания".

На 3 ти декември отбелязахме Международния ден на хората с увреждания.

"Има специални спортове за хора със зрителни увреждания, една от тях е стрелба с лък за незрящи. Този спорт в България е въведен през 2009 година. През 2010 г. започнахме тренировките, а през 2023 г. на Световните игри в Бирмингам за първи път излязохме и на Международна сцена. 

След няколко дни пътуваме с националния треньор Иван Иванов на стрелците от Федерацията по стрелба с лък на Open турнир - Световна квалификация в Берлин, да направим едно добро състезание, да натрупаме още опит, което да бъде една отправна точка за следващата година, където се надяваме да участваме както на Европейското, така и на Световното първенство, а и да постигнем по-добри резултати. 

В Бирмингам като за първи път стигнахме до четвърт финал, което е не лошо постижение, разказа още Иван Янев. 

Иван Янев е председател на Федерацията „Спорт за хора със зрителни увреждания“. Бил е председател и на спортен клуб „Витоша“ за хора със затруднено виждане. Освен това е историк, публицист и писател. Завършил е през 2000 год. „История“ в СУ „Климент Охридски“. По-късно разработва и защитава докторска дисертация във Факултета по история. След това завършва в СУ магистърска степен по програма „Педагогика на зрително затруднените“. В УНСС завършва магистърска програма по публична администрация с профил „Държавна администрация“, а в НБУ магистърска програма по творческо писане.

В момента е старши експерт в Министерството на образованието и науката и хоноруван преподавател в Националната спортна академия „Васил Левски“.

"Най-важното за хората и децата със зрителни увреждания е да не изпадат в депресия и родителите да знаят, че това не е краят на живота. 

Иван Янев

Именно ние във Федерацията успяваме и искаме да ги привлечем към нас със спорта и да им покажем, че има и други хора като спорт, че е не нужно спортът да е на професионално ниво, но той е достъпен за тях, че може да е забавен, и че има институции, които също ще ги подкрепят, това са центрове за рехабилитация, там има компютърни специалисти, които ще ги научат да работят с програми, има психолози, има инструктор по ориентиране и мобилност.

Много е важно да се популяризират тези институции и те да разберат, че ние съществуваме, да ги поканим при нас, защото те са много затворени, депресирани, но веднъж ако успеем да ги привлечем, особено със спорта, ние ги връщаме към живота", категоричен е Иван Янев, председател е на Федерацията " Спорт за хора със зрителни увреждания.

Едни от публицистичните му творби са свързани с историята на спортен клуб на хора със зрителни увреждания „Витоша“, освен това е написал „Епитафия за преданост“, „България на големите първенства по голбал“, „Достъпността не е прищявка“, „По първи петли. Исторически, политически и други раз(ни) мисли“. 

Има и две монографии, свързани с историята .Творбите му в проза са „Приключението“ 2009г. ; „112“ – повест, 2012 г.; „Феникс“ 2018г. ; „Симаргал“, 2020г. ; „Втората дупка на шинела“, 2022г. ; „Писецът“, 2023г. За своята дейност като общественик, историк и писател е получил грамота от Съюза на учените в България и поздравителни адреси от проф. Николай Денков като министър на образованието и науката и Президентът на Република България Румен Радев.


Още по темата в звуковия файл. 


По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Димитрина Едрева

Доц. Димитрина Едрева: Острият гноен отит се среща много често в детска възраст

Острият гноен отит е едно от усложненията, които могат да се появят в следствие на инфекция на горните дихателни пътища .  "При болка в ухото след настинка или вирус , трябва веднага да потърсим специалист, каза за "Закуска на тревата" доц. Димитрина Едрева, специалист по уши, нос и гърло в Университетска болница Лозенец.  По думите й..

публикувано на 24.02.24 в 07:50

40 години от обявяването на Дяволския мост за паметник на културата

Утре се навършват 40 години от обявяването на Дяволския мост ( Шейтан кюпрю) до Ардино за паметник на културата . Това става през 1984 г. Мостът е построен в началото на XVI век по заповед и желание на султан Селим I, като част от път, свързващ Горнотракийската низина с Беломорска Тракия и Егейско море. Предположенията са, че мост на това..

публикувано на 23.02.24 в 10:55

Промени в ЕС: Отнемане на шофьорска книжка в чужбина важи за всички страни членки

При отнемането на шофьорската книжка за нарушение в чужбина наказанието ще е валидно за всички страни членки в ЕС. Това предвиждат промени за безопасността по пътищата, гласувани на първо четене в ЕП, съобщи пред БНР евродепутатът Петър Витанов. С поправките се разширява и списъкът с тежките нарушения, допълни той. Окончателното решение на..

публикувано на 21.02.24 в 15:00
Николай Нинов, Стефан Витанов и Надежда Дичева (от ляво на дясно)

Танцуващи над 60-годишна възраст - възможно е!

Танцът е неразривно свързан с музиката, а тя с положителните емоции, които човек изпитва слушайки мелодията. Тялото започва да се движи в ритъм, а съзнанието попада в друго състояние. Отпуснатост, освободеност, енергичност. Танцът е вид комуникация, без думи, без текст, само с движение. В танца има нещо красиво и добро. Танцът може да се споделя с..

публикувано на 21.02.24 в 11:12
Васил Левски

Проф. Ивайло Христов: Левски е като айсберг. Биографията му крие много загадки

"Васил Левски е светецът на България . Като Левски втори няма. Това се е утвърдило в българската памет още от началото на неговото канонизиране след Освобождението. Може би това е единственият национален герой, който обединява, а не разединява. За всички останали има безкрайни полемики. Левски е много обичан от българите, превърнал се е..

публикувано на 19.02.24 в 11:16

Акад. проф. д-р Тройчо Троев: Ставните болести зачестяват и при 45-годишните

Движението е едни от основните фактори, които гарантират по-добра подвижност на ставите. Самите стави нямат собствено кръвообращение и изискват двигателна активност. Обездвижването лишава тялото от гъвкавост и затруднява движенията при по-възрастните хора. Тъй като времето е хубаво и подходящо за разходка и спорт, разказваме..

публикувано на 17.02.24 в 18:13

"След края на историята" с Александър Сивилов: Възможно ли е Китай и САЩ отново да станат партньори?

На 17 февруари 1972 г. , американският президент Ричард Никсън заминава от Вашингтон, за да пристигне четири дена по-късно в столицата на Китайската народна република – Пекин. Днес това събитие може да изглежда почти незначително – едно пътуване на американския държавен глава до една от най-големите страни в Азия. Но тогава това е..

публикувано на 17.02.24 в 13:50