Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"За пръв път Конституцията се променя по бавната процедура – с мнозинство по-малко от 181. Това показва, че е недостатъчно представително""

Михаил Миков: Целта на конституционните промени е да се овладеят регулаторите и прокуратурата

"Извършва се една концентрация на власт"

| Интервю
Михаил Миков
Снимка: Ани Петрова

Целта е да се овладеят регулаторите и прокуратурата. Така Михаил Миков, бивш председател на Народното събрание, бивш вътрешен министър и бивш лидер на БСП, коментира промените в Конституцията. 

"За гражданите нищо няма да се промени. Очевидно няма и такава цел – както на конституционно, така и на законово равнище. Истинската цел е да се овладее държавното обвинение. В това има една последователност и упоритост.

Това, което се случва с двойното гражданство на министрите и  депутатите, не е допускано от учредителите от Търновската конституция. Такива ограничения няма в Димитровската и Живковската конституция".

Гражданите не приемат това решение, посочи още той.

"Конституционната коалиция не проведе допитване но гражданите и дискусия, защото отговорите са ясни".

Сигурно се очаква да започнат да ни изпращат някакви генерал-губернатори или наемници, които да поуправляват малко, заяви Миков. 

"Естествено е, когато тръгнат да стават депутати и министри, да се откажат от чуждото гражданство. Запазването на гражданство дава възможност да си заминеш след приключването на мандата в друга страна"

Той посочи, че остават след промените остават само красивите прилагателни, като независим регулатор и независим орган на съдебната власт

"По-коректно би било да се приеме, че прокуратурата се вади от съдебната власт. Има и такива световни решения. Това би било почтено".

Михаил Миков коментира и орязването на правомощията на президента по отношение на служебните правителства. 

"Ако всички изброени в този лимитиран списък, откажат в определена ситуация, как тогава ще бъде назначено служебно правителство?"

Извършва се една концентрация на власт, смята Миков. 

"Очевидно е, че преходът е приключил и капитализмът се е установил. Търси се концентрация на власт в представителните органи".

За пръв път Конституцията се променя по бавната процедура – с мнозинство по-малко от 181. 

"Това показва, че е недостатъчно представително. Знаете и какво е избирателната активност".

Очевидно е, че опозицията не успява да бъде алтернатива, каза той.

"Нито БСП, нито ИТН имат капацитет за противодействие пред Конституционния съд.

Липсва ясна политическа платформа за противодействие на развихрилите се капиталистически отношения

Ниското доверие се използва умело от политически играчи".

Анализира и ролята на Делян Пеевски в политическото пространство.

"Интересите, свързани с властта, нямат граници. Не могат да бъдат ограничени от политически платформи или морален императив.

Защо да не може да бъде премиер, като има кой да го избере?"

Цялото интервю на Снежана Иванова с Михаил Миков може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

САЩ критикуват използването на американски оръжия във войната на Израел с "Хамас"

Съединените щати следят с безпокойство израелската операция в град Рафах в южната част на Ивицата Газа. Доклад на държавния департамент критикува употребата на американски оръжия във войната на Израел с Хамас, но не предоставя доказателства за прекратяване на доставките. Два залпа от ракети са изстреляни по Южен Израел, при което е ранена..

публикувано на 11.05.24 в 07:35

Утвърдена е методиката за проверка на машините за гласуване

Утвърдена е методиката за проверка на машините за гласуване. Проверката ще се извършва от Министерството на електронното управление, Българския институт за стандартизация и Българския институт по метрология. Процедурата е част от изборния процес. Проверки ще има на документите, софтуера, хардуера, оценяване на функционалността, дали..

публикувано на 11.05.24 в 07:23
Празник на хората в Чепеларе

Празник на хората в Чепеларе

Голям празник на хората ще се проведе на площад "Олимпийски" в Чепеларе. Инициативата, превърнала се в дългогодишна традиция е на местния клуб "Веселие" с ръководители Валентина Бозова и Милен Хаджиматев, на Центъра за подкрепа на личностното развитие, Обединения детски комплекс, с подкрепата на Община Чепеларе.  Тази година клубът за народни танци..

публикувано на 11.05.24 в 05:35

Чествания на годишнината от Априлската епопея

В Брацигово днес ще бъде отбелязана 148-мата годишнина от Априлското въстание. На историческия Синджирли бунар ще бъде изпълнена възстановката на прочитането на Кървавото писмо на Тодор Каблешков, с което  известява началото на въстанието. На тържествата ще присъства и президентът Румен Радев.  Честванията ще започнат в 10.30 часа  на площад „Централен“..

публикувано на 11.05.24 в 05:27

Празник на яйцето в Павликени

Десетки ястия с яйца ще бъдат приготвени и раздадени на посетителите в Павликени за 11-ото издание на празника на яйцето, който се провежда днес в градския парк „Кирил Ракаров“. Тази година празникът е двудневен и изцяло насочен към традициите и екологията.  Превръщаме празника в общностен с представяне на всички населени места в общината и с екологична..

публикувано на 11.05.24 в 04:39

В Стефан Караджово честваха годишнина от рождението на революционера

В село Стефан Караджово отбелязаха тържествено 184-тата година от рождението на  бележития българин. Официално беше открито и ремонтираното Основно училище, носещо името на героя.   В боляровското село се съхранява родната къща на Стефан Караджа, днес  превърната в музей, а в църковния храм, който е с над 250-годишна история е запазен..

публикувано на 11.05.24 в 04:29

В Горна Оряховица ще бъде създадена общинска полиция

Община Горна Оряховица ще създава общинска полиция, след като получи съответния лиценз.  Съществуващата досега общинска служба „Обществен ред и сигурност“ нямаше правно основание за проверка на лица, на документи за самоличност, на багажи при посещение в общински обекти.   С получения лиценз за извършване на охранителна дейност тези..

публикувано на 11.05.24 в 04:16