Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След спорове парламентът прие промените в Конституцията за съдебната власт

Министърът на правосъдието Атанас Славов на трибуната на Народното събрание
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие и промените в Конституцията, които предвиждат реформи в съдебната система. Кадровият орган на тази система ще бъде разделен на Висш съдебен и Висш прокурорски съвет. 

В съдийския съвет ще преобладава професионалната квота, докато в прокурорския шестима от десетимата членове ще бъдат избирани от парламента. 

Това решение даде повод на депутата от ПП-ДБ Бойко Рашков да обвини вносителите в опит за политическо овладяване на прокуратурата:

"Това е политическа квота. Тя е била винаги политическа квота и в момента няма да бъде по-различна. Увеличаваме политическото влияние върху едно от звената на съдебната власт - прокуратурата, и решаваме проблемите, включително с искания за имунитет. Това мощно политическо средство оттук нататък може да се обърне срещу всеки един".

От своя страна министърът на правосъдието Атанас Славов отхвърли твърденията, че промените в Конституцията засилват политическото влияние върху съдебната система:

"Ние гарантираме, че във Висшия съдебен съвет има по-малко политическо влияние, отколкото в момента. Гарантираме това с поставянето първо на условие избраните членове от парламента да са политически независими и неутрални".

Решено беше още мандатът на главния прокурор да бъде намален от 7 на 5 години без право на втори. Главният обвинител ще бъде назначаван и освобождаван с указ от президента по предложение на Висшия прокурорски съвет. Ако в седемдневен срок от избора държавният глава не издаде указ, избраният за главен прокурор ще бъде смятан за назначен. 

За извършено престъпление от общ характер главният прокурор или негов заместник ще бъдат разследвани от прокурор, заемал длъжността съдия от Наказателната колегия на Върховния касационен съд с ранг на такъв, предвиждат още приетите днес на второ четен промени в Конституцията, засягащи съдебната власт.

Поправките в Основния закон трябва да бъдат гласувани и на трето четене в друг ден. Това обаче ще стане не текст по текст, а като цяло, обясни пред БНР председателят на парламентарната конституционна комисия Радомир Чолаков.

Без дебати, с 6 гласа „за“, 1 „против“ на БСП, без „въздържал се“ комисията по конституционните въпроси гласува на трето четене промените в Конституцията.  По време на заседанието депутатът от „Възраждане“ Златан Златанов настоя ресорната комисия да спре да заседава, докато не бъде попълнен съставът ѝ от 12 членове. По думите му се нарушава Правилника на Народното събрание, в което е записано, че тази комисия се формира на паритетен принцип. 

Златанов заяви, че комисията трябва да бъде допълнена с още един член от БСП, в противен случай това може да бъде основание за оспорване на решенията ѝ пред Конституционния съд, а след това напусна заседанието.


Изказването на депутата от „Възраждане“ не беше взето предвид и проектът за промени в Основния закон беше гласуван анблок на трето четене. Утре третото четене влиза и в пленарната зала.


По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Атидже Алиева-Вели

ДПС – Ловеч застана "непоклатимо" зад Доган и решението му за оставка на Пеевски

Областният съвет на ДПС – Ловеч излезе с декларация, в която се посочва, че членовете му застават непоклатимо до почетния председател на партията Ахмед Доган и решението му за оставки на Делян Пеевски и останалите в позицията му.  От ДПС – Ловеч призоваха народния представител, избран с мандат от региона Атидже Алиева – Вели да подкрепи и изпълни..

публикувано на 12.07.24 в 19:03
Снимката е илюстративна

Ограничен е горският пожар между селата Сливка и Сейменци

Пожарът, който избухна по-рано днес в труднодостъпен горски  масив между селата Сливка и Сейменци в община Баните е ограничен. Огънят е обхванал около 12 декара площ. Причината за възникването му тепърва ще се изяснява. От Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ – Смолян апелират за изключителна бдителност на гражданите...

публикувано на 12.07.24 в 18:59

Националният съвет на ПП решава в събота дали да подкрепи ДБ за опит за правителство

Партия "Волт", която влиза в състава на коалиция ПП ДБ, призова вторият мандат да бъде върнат веднага, след като бъде връчен от президента.  "Съставянето на кабинет в това Народно събрание не е в интерес на България и ние трябва да останем верни на избирателите," се казва в позицията. От ПП-ДБ искат оставката на Калин Стоянов, обмислят как да..

публикувано на 12.07.24 в 18:46
Михайло Подоляк

Украйна отново призова за край на ограниченията при използването на оръжия от НАТО срещу цели в Русия

Украйна отново призова за край на ограниченията при използването на доставени от НАТО оръжия срещу цели във вътрешността на Русия. Москва определи подобно разрешение като "опасна ескалация".  В публикация в социалната мрежа "Х" съветникът на украинския президент - Михайло Подоляк обясни, че не става дума за символични, демонстративни единични удари, а за..

публикувано на 12.07.24 в 18:43

Шолц потвърди за разкрит план за убийство на директора на "Райнметал"

Германският канцлер Олаф Шолц потвърди информациите на CNN за разкрит план за убийството на директора на най-голямата германска оръжейна компания "Райнметал". Според американското разузнаване русия е планирала цяла серия от атентат и срещу директори на големи европейски оръжейни фирми. Според вчерашното предаване на CNN американското..

публикувано на 12.07.24 в 18:27
Димитър Пенев

Димитър Пенев: Докато съм жив, ще пазя спомена от успеха ни в САЩ '94

Докато съм жив, ще пазя този добър спомен от успеха на България в Американското лято.  Това каза на рождения си ден в предаването "РадиоТочка" Димитър Пенев, треньорът, извел българския национален отбор по футбол на 4-то място на Световното първенство в САЩ през 1994 година.  "Имахме всички качества на футболистите, подготовката беше на нивото на..

публикувано на 12.07.24 в 18:27

Горският пожар в РСМ продължава да настъпва към България

Горският пожар, който възникна вчера в граничната територия на Република Северна Македония, продължава да настъпва към България и заради силния вятър е стигнал до граничната бразда. 20 горски служители от Югозападното държавно предприятие, както и служители от Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" от Петрич ,..

публикувано на 12.07.24 в 18:02