Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велислава Дърева: Демонтира се не само историята, но и душата на българина

| Интервю
Велислава Дърева
Снимка: Ани Петрова, БНР

Демонтират историята, демонтират морала и душата на българина.

Това каза пред БНР журналистката Велислава Дърева, като коментира демонтажа на Паметника на съветската армия с думите:

"Това, което се върши в момента, тази дива радост от унищожението на една културна ценност - това е рушене на духовната конструкция, която държи душата на българския народ. Не можеш да посягаш на душата на българина, защото този дух, култура, памет и знание - това е българският народ. Българският народ не е този, който руши".

Според Велислава Дърава е трябвало предварително да бъде обяснено как ще бъде демонтиран ПСА и какво ще се случи с фигурите, след тяхното "нарязване", за да се получи "този страшен сблъсък" между хора, които са "възторжени и гърмят шампанско" и други, "които са стъписани". 

Журналистката определи като подходяща обобщаващата фраза "от флекса до фондана", припомняйки появили се в социалните мрежи снимки на торти с изображения на ПСА от празнични тържества.

В предаването "Хоризонт за вас" Велислава Дърева коментира и решението на Програмния съвет на БНР да не бъде излъчено интервюто на Петър Волгин с посланичката на Руската федерация Елеонора Митрофанова в предаването "Политически НЕкоректно":

"Журналистическата общност 34 години живее в заблуда. Най-големият плесник в лицето на нашата илюзия е, че медиите са четвъртата власт. Това не е вярно. Няма свобода на словото. То не е орден, за да ти го дадат един път завинаги. За свободата на словото всеки се бори всеки ден, защото непрекъснато някой се опитва да превзема тази територия. ... За мен БНР винаги е било територия на свободното слово. Недопустимо от всякаква гледна точка е това, което стана с интервюто с г-жа Митрофанова. Интервюто е в карцера. Коментира се интервю, което не сме чули".  

Интервю на Даниела Големинова с Велислава Дърева в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл. 

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Олена Зеленска

Олена Зеленска е на посещение в Белград

Съпругата на украинския президент Олена Зеленска и министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба са на посещение от вчера в Сърбия, съобщи Танюг, цитирана от БТА. Това е първото посещение на високопоставен украински представител в Сърбия от началото на руската инвазия в Украйна през 2022 г., отбелязва сръбската редакция на Радио..

публикувано на 13.05.24 в 09:41
Биляна Гяурова

Биляна Гяурова: Младите хора влизат в системата с манталитета на чиновници, не на магистрати

Абсурдите са доста на терена на реформите, които трябваше да бъдат направени ,  заяви пред БНР Биляна Гяурова от Българския институт за правни инициативи. "Нежеланието идваше и идва най-вече от тези системни партии, които години наред се биеха в гърдите с това, че ще прокарат тази съдебна реформа. Наистина се надявам да се окажа лош пророк. От..

публикувано на 13.05.24 в 09:40

БПЦ включва в православния календар - 12 май ден за молебен за здравните служители

Молебен за здравните служители ще бъде включен в българския православен църковен календар. Той ще се извършва всяка година във всички епархии в страната. Решението е взето на заседание на Светия синод на Българската православна църква (БПЦ) след предложение на проф. Венцислав Мутафчийски, началник на Военномедицинска академия. Първият..

публикувано на 13.05.24 в 09:33
Протест в Тбилиси срещу законопроекта за чуждестранните агенти, 1 май 2024 г.

Грузинската опозиция иска помощ от Лондон

Лидерите на грузинската опозиция призоваха Обединеното кралство да направи повече, за да се противопостави "репресиите срещу гражданското общество" в бившата съветска република. Говорител на Министерството на външните работи в Лондон коментира, че Обединеното кралство е "сериозно загрижено" за законопроекта за чуждестранното влияние...

публикувано на 13.05.24 в 09:19

Европейска нощ на музеите в Плевен

Плевен се включи в Европейската инициатива "Нощ в музеите и галериите". Събитията на културните институти в града е част от празничната програма на Общината за празника на Плевен -15 май. Вълнуващи и незабравими за плевенчани и гости на града бяха проявите. Богата програма е подготвила общината Плевен и за Деня на Плевен. На празника е..

публикувано на 13.05.24 в 09:10
Фестивала на детската книга в Сливен - 2024 г.

Фестивал на детската книга в Сливен

За 26-та поредна година в Сливен се състоя фестивала на детската книга , организиран от регионална библиотека "Сава Доброплодни", Министерство на културата и община Сливен. БНР е медиен партньор на проявата.  Фестивалът е единствен по рода си в страната, който изцяло обръща внимание на детската книга, книгоиздаване и илюстрация...

публикувано на 13.05.24 в 08:54
Лъчезар Богданов

Лъчезар Богданов за тавана на надценката на хляба: Политическо заслепяване и момент на кратко умопомрачение

Днес е денят на данъчната свобода - оттук нататък започваме да работим за себе си.  Този ден почти винаги се пада около средата на май, посочи пред БНР Лъчезар Богданов - главен икономист в Института за пазарна икономика. По думите му големи разминавания има само в моменти на кризи.  "Това е един измерител на общата данъчно-осигурителна..

публикувано на 13.05.24 в 08:43