Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 17 - 23 декември 2023

4
Якоб Шуберт по Alphane 9А
Снимка: @misha.p_photography

Слав Киров беше отличен на церемония в Министерството на младежта и спорта, на която бяха наградени млади спортисти за призови класирания в най-големите състезания за годината. 18-годишният Слав е сред тях с 3-ото си място в комбинацията на Европейското първенство по спортно катерене при юношите.

От ляво надясно: Слав Киров, министър Димитър Илиев, Васил Киров
Снимка: БФКА

Александра Тоткова и Николай Русев ще участват в квалификация за Олимпийските игри в Париж. Международната федерация по спортно катерене публикува списък със състезателите с право на участие в последната квалификация, която ще бъде 2024 г. Сред тях са и двамата български катерачи, които ще се състезават в комбинираната дисциплина "боулдър и трудност". Квалификацията през 2024 г. включва два кръга - от 16 до 19 май в Китай и от 20 до 23 юни в Унгария. В комбинираната дициплина ще участват по 48 състезатели при мъжете и при жените, които ще се борят за 10 квоти за Париж. Общо 20 състезатели при мъже и 20 жени ще вземат участие в комбинацията на Олимпийските игри. 

Александра Тоткова
Снимка: Dimitris Tosidis, IFSC

Решаваща роля за това Тоткова да получи право за участие в квалификацията е представянето й на последната за сезона Световна купа в Китай, където пловдивчанката зае 20 място при жените в трудността. Николай Русев пък тази година направи най-доброто си класиране на Световна купа при мъжете - 15 място в боулдъра.

Николай Русев
Снимка: Dimitris Tosidis, IFSC

На 7 януари ще бъдат отличени най-добрите скайрънинг бегачи от Държавния календар за сезон 2023-а. От Българската федерация по скайрънинг съобщават, че това ще стане по време на церемонията, на която ще бъдат връчени Годишните награди на бегаческото общество.

По света
Австриецът Якоб Шуберт премина боулдър от най-високата до момента категория на трудност в света - 9А. Той се казва "Alphane" и се намира в Chironico, Швейцария. Това е поредният невероятен успех за 32-годишния катерач, който през септември направи първо преминаване на маршрут в спортното катерене също от най-висока категория на трудност - "BIG" 9c, във Флатангер, Норвегия. Това беше третото 9с в света след "Silence"", преминат от Адам Ондра, и "DNA", изкатерен от Себ Буан. Що се отнася до новото постижение на Шуберт - боулдърът "Alphane" е изкатерен за първи път от Шон Работу през 2022 г., а след това и от Ейдън Робъртс, Уил Боси и Симон Лоренци. Якоб Шуберт "затваря" една наистина впечатляваща в кариерата си година, след като през август стана и 4-кратен световен шампион в дисциплината "трудност". А освен това, стана и световен шампион в комбинираната дисциплина. С това австриецът спечели място за участие в Олимпийските игри в Париж, чиято публика ще има възможността да се наслади на класата му. Якоб Шуберт е известен с бурните си реакции след успех и определено е един от най-интересните състезатели в този спорт. 
---
Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Слав Киров

Екстремните спортове 18 - 25 август 2024

Слав Киров постигна 6 място на Световното първенство по спортно катерене за юноши и девойки , в Гуянг, Китай. Победи японецът Юсуки Сугимото, а втори се класира румънецът Дариус Рапа, следван от Шион Омата, Япония. В другата възрастова група Боян Киров се класира на 19 място при юношите, а Валисия Мей - на 28 място. Николай Николов победи в..

публикувано на 25.08.24 в 14:52

25.08.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 25.08.24 година. "Тези с голямото си его сами се спъват в него!". Това е изречението на месеца, а негов автор е Иван Кулински от Угърчин.

публикувано на 25.08.24 в 08:15

Могъщата поезия на Никола Фурнаджиев

Никола Фурнаджиев е роден на 27 май 1903 година в Пазарджик. Сменя няколко специалности в СУ "Климент Охридски", накрая завършва философия и педагогика. На 20 години той става пряк свидетел на Септемврийското въстание 1923 година и на неговите жертви и е смятал, че България е била почти на границата на гражданска война. Това го потриса и той не може..

публикувано на 25.08.24 в 04:41

Клод Дебюси - геният в сянка

Клод Дебюси е гениален френски композитор, създател и най-голям представител на течението импресионизъм в музиката. Със своето творчество той тласка развитието на музикалното изкуство по нови пътища. В произведенията си той пресъздава мислите и настроенията с една нова чувствителност. Новаторството му се изявява навсякъде - и в областта на хармонията, и..

публикувано на 22.08.24 в 03:00
Гашербрум IV

Екстремните спортове 11 - 18 август 2024

Спасителна акция се провежда по склоновете на Гашербрум IV (7925 м) в Пакистан. Екип от елитни руски алпинисти е пометен от лавина, докато се е опитвал да свали тялото на сънародника си Дмитрий Головченко, изчезнал в района миналата година. Експедицията сега е водена от неговия партньор в редица изкачвания Сергей Нилов, а в състава й са Михаил..

публикувано на 18.08.24 в 15:44

18.08.2024 Законите на Мърфи

Рубриката от 18.08.24 година.

публикувано на 18.08.24 в 08:20

11.08.24 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката " Законите на Мърфи" от 11 август 2024г. 

публикувано на 12.08.24 в 09:46