Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър посрещат Новата година със сувла, меломакарона и зивания

Снимка: Ройтерс

Със слънце и температура от около 20 градуса, палми на фона на безбрежното Средиземно море и отрупани със сочни лимони дървета – Кипър не е типичната туристическа дестинация за посрещане на Нова година, но пък предлага свой колорит, аромат и настроение.

Кипърците обичат да се веселят, включително на многолюдни семейни събирания с характерните местни традиции и обичаи.

Празниците на Средиземноморския остров продължават 12 дни - от 25 декември до 6 януари, т.е. от Коледа до Богоявление, който е официален неработен ден в страната. Много частни фирми прекратяват работата в този период, а живеещите в градовете масово се изнасят във ваканционните си къщи в провинцията или пътуват в чужбина.

По традиция кипърците празнуват Нова година у дома с цялото семейство в разширен състав. Посрещането й в ресторанти и заведения за развлечения не е много популярно, въпреки богатия избор за празнична обстановка и програма, който те предлагат.

Самата Новогодишна нощ в Кипър не е много пищна. Телевизиите излъчват забавни програми и концерти, които не се прекъсват с официалности за обявяването на Новата година. Няма поздравление от държавния глава. Събралите се да празнуват обикновено сами отброяват последните секунди на старата година – от 10 до 0.

Мнозина кипърци дори не изчакват часовникът да удари полунощ и си лягат, за да са в готовност за следващия ден 1 януари, когато е истинското голямо Новогодишно празненство в Кипър.

За кипърската кулинарна традиция тържественият многочислен семеен обяд на 1 януари е "закон". Няма кипърски дом, в който на този ден да не се прави традиционната местна сувла – кипърското барбекю или скара. Това е любимата храна на кипърците най-типичният мирис на празниците на острова.

Парчета агнешко или свинско месо на шишове се пекат на въглища, като специално устройство осигурява равномерното им въртене. Тази иновация дава възможност за приготовление на празничната храна без да нарушава прословутото кипърско спокойствие. Сувлата е ангажимент на мъжете в семейството и с въртящия се механизъм те могат да седят и да наблюдават печенето, без да си дават много труд.

Сарми, печени картофи, макарони на фурна, салати допълват менюто на празничната трапеза. Задължителни са и типичните кипърски сладки – меломакарона и курабии. Кипърците предпочитат да полеят празника с вино и зивания – местната ракия от планината.

Един от най-важните и интересни моменти в кипърската Новогодишна традиция е празничната Василопита. Това е вид кейк, в който е скрита паричката за късмет, щастие и благополучие през новата година.Сладкарското изделие е с аромат на портокал, мастиха, канела, ядки, сушени плодове и други вкусни съставки. Обикновено се покрива с бяла глазура или пудра захар,имитиращи навалял сняг, а отгоре с белени бадеми, зърна от нар или други плодове се изписва числото на новата година.

Василопитата се разрязва на 1 януари от най-възрастния присъстващ, обикновено това е главата на семейството и домакин на празненството, като преди това той я прекръства 3 пъти. Първото парче се оставя за Иисус Христос, а следващите се раздават на всички, започвайки от най-възрастния към най-малките, децата.

На 1 януари в Кипър по традиция се разменят и празничните подаръци. На децата на острова ги носи Агиос ВасилисСвети Василий.

На този ден обикновено кръстниците посещават семействата на своите кръщелници, като затрупват децата с куп подаръци, често дават и пари.

По време на всеки от 12-те дни от Коледа до Богоявление къщите в Кипър се благославят със светена вода като една от защитите срещу нежеланите „гости“ на празниците – каликандзарите. Според фолклорната традиция това са пакостливи, зловредни малки духчета – Коледни тролове, които в този период излизат изпод земята и правят поразии. Те могат да угасят огъня в камината, да развалят храната или да вкиснат млякото.

За да ги прогонят, стопанките правят лукумади - малки пържени топки, понички, напоени с меден или захарен сироп, които хвърлят по покривите на къщите. Смята се, че каликандзарите ще си отидат, след като им се наситят.Последното раздаване на лукумади за прогонване на пакостниците е на Богоявление.

В много села и райони в Кипър хората продължават и други стари новогодишни ритуали. На първия ден от новата година, например, трябва да се извърши "подновяване на водите", като всички кани за вода в къщата се изпразват и пълнят отново с вода от Агиос Василис.

Запазен е и обичаят за гадаене за любов на маслинови клонки. Те се хвърлят в запалената камина и, ако пукат и подскачат в огъня, това означава, че този, който ги е хвърлил, е обичан от любимия си човек.

Подробности може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На винен пикник край Искъра

Живописното врачанско селце Люти брод е изходна точка на маршрути за винен туризъм, организирани от "Веселите винари". " В нашия край може да се развива прекрасен винен туризъм , тъй като природата е дала, дала, та не е спряла. Както за вина, така и за история, култура, традиции, природни забележителности. Това е миксът, който прави един..

публикувано на 22.07.24 в 14:12

Екатерина Терзиева - Атанасова: Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България!

" Заслужава си да пропътувате не половин България, а цяла България няколко пъти, защото във всяко едно кътче от страната могат да бъдат намерени кулинарни богатства и скрити диаманти. Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България! ".  Това призова от ефира на БНР и предаването "Пътувай с "Хоризонт"" Екатерина Терзиева - Атанасова, която прави..

публикувано на 22.07.24 в 12:47

Милица Зикатанова: Виното е преживяване!

Виното е преживяване , заяви пред БНР Милица Зикатанова - собственик на винарска изба в Мелник.  Според нея единственият начин да променим мнението на Западна Европа за качеството на българските вина и да засвидетелстваме това високо качество е като показваме на чуждите пазари най-добрите примери , от бутикови винарни, които наистина проявяват..

публикувано на 22.07.24 в 12:03
плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари за достъп до плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари от шофьорите, отправили се към плаж Силистар в едноименната защитена местност. Става дума за " такса преминаване " през частен имот. Туристи и екоорганизации алармират за подновяването на абсурдното изискване за достъп. Някои от туристите оспорват действията на фирмата, други ядосано плащат и..

публикувано на 22.07.24 в 09:37
Дончо Папазов

Дончо Папазов: Истински промени няма да има без масови протести

"Ще имаме истинско трайно решение само когато осъзнаем, че не може да има промени без масови протести . Тези протести ще избутат нагоре партия, която би направила промените и биха заставили другите." Това мнение изрази пред БНР мореплавателят Дончо Папазов. Той е категоричен, че всичко значимо в нашата политика от 90-те години насам идва..

публикувано на 21.07.24 в 13:36
Делян Георгиев

До края на месеца ще бъде готов паркинг до 15-а поликлиника в район "Изгрев"

За първи път в район "Изгрев" бе организиран тридневен фестивал по повод празника на района. Район "Изгрев" посреща празника си с тридневен фестивал - музикален, кулинарен и филмов Кметът Делян Георгиев разказа в предаването "Рано в неделя", че по традиция отбелязват празника на района на Петровден. "Получи се изключително добър тридневен..

публикувано на 21.07.24 в 07:18

"Лято в музея" започва във Враца

Какви настолни игри са играли древните римляни и какво освен забавление и приятни емоции в свободното време са им носели те? Отговори на тези и други въпроси ще бъдат дадени в музея във Враца в идния вторник. Тогава от 10:30 часа ще се проведе поредното занимание от инициативата за деца и младежи "Лято в музея". За идеята на тази..

публикувано на 21.07.24 в 06:54