Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десислава Николова: Останаха милиони в НЗОК за профилактични прегледи, очаквам нов, можещ министър на здравето

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Нов министър на здравеопазването, такъв какъвто не сме имали, решителен и компетентен да направи реформата в сектора, се очаква през март при ротацията на правителството. Пропуканата и недобре функционираща система продължава да мъчи лекари и пациенти у нас.

Това каза здравният журналистът от вестник "Капитал" Десислава Николова в коментар за предаването "Преди всички" на БНР. Тя направи и анализ на здравната 2023 г:

В НЗОК останаха милиони през 2023 г. за лабораторни изследвания и скенери в извънболничната помощ – пациентите не са отишли на профилактични прегледи. Очаквам да сме непримирими към некачественото лечение и кухото обещание на политиците, е позицията на Николова.

"Тъжна бе картинката през 2023 г. – политиците се биха в гърдите, че са дали пари за здраве, пациенти разбраха, че са "лежали в болница", а всички се радвахме когато пуснаха топлата вода в детската онкология на ИСУЛ".

Здравният журналист коментира, че в сектора има много политика и то неуспешна: 

"Неуспешна е, защото сме една от най-бързо стопяващите се и най-болни нации в ЕС. Не ходим на профилактични прегледи, като се разболеем, търсим връзки и почваме да плащаме и да благодарим на лекарите".

Николова изброи пробойните в родното здравеопазване:

"Има директори на болници - милионери. Появи се виц: Как най-лесно да станеш милионер? – ставаш директор на държавна болница!".

"Имаме само един директор  милионер на гинекологична болница (б. р. Майчин дом, София) и си мисля, дали да не го направим управител на БНБ, за да ни обогати нас всички и да спре да се излага, и той, и министърът", попита риторично тя .

Безкрайните скандали в големите болници заради огромната разлика между заплатите на директорите и тези на персонала им, който изнемогва.

Реформа в здравеопазването през 2024 г. трябва да има, категорична е тя

"Българинът е изправен пред избор да се лекува на едно място, както е в XXI век, или да продължава да търпи - нямаме детска болница, като в XIX век".

"Сегашният министър не разбира системата, защото е бил администратор, а не действащ лекар, не е бил и политик, не е и лидер, няма сила, харизма и тежест, за да направи реформите.

Някой има интерес да има много здравни феодали и от там и недоволните пациенти, към които системата е несправедлива", коментира Николова.

Подробности чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Отец Никанор

Архимандрит Никанор: Трябва ни патриарх, който да поведе стадото нито на изток, нито на запад, а нагоре

Тревожна е тенденцията за радикализация на избора на български патриарх . Това заяви в интервю за БНР архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, преди Светият синод да излъчи тримата кандидати за поста. Светият Синод избира трима претенденти за нов Български патриарх Според него става дума за " вплитането в една по-голяма..

публикувано на 20.06.24 в 10:49
Ивайло Иванов

Ивайло Иванов: 50-ото НС да препотвърди позицията ни в ЕС и НАТО, за да демонстрира устойчивост

Може би 50-ото Народно събрание ще трябва да препотвърди позицията ни в ЕС и НАТО, за да се демонстрира стабилност и устойчивост на страната . Това каза пред БНР Ивайло Иванов, експерт по национална сигурност и представител на Съюз "Атлантик". " Това ще бъде и добър сигнал към нашите съюзници в рамките на ЕС и НАТО от гледна точка на излъчването..

публикувано на 18.06.24 в 17:08

Най-търсени служители - продавачи, работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт

Продавачи, персонал, работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт са сред най-търсените от бизнеса професии, сочат най-новите данни на Агенцията по заетостта към месец май. Регистрираната безработица в страната е 5,4 на сто, което е с малко над 0,2 на сто по-малко в сравнение с април. Регистрираните в бюрата..

публикувано на 18.06.24 в 13:37

Медицинският хеликоптер в действие - как и на кого помага?

В нормалните страни по стандарт хеликоптерът трябва да излети до петата минута , обясни пред БНР инж. Мариян Боновски, експерт по медицинско спасяване по въздух. Той е единственият българин, член на Световната хеликоптерна асоциация. Ние нямаме дори зародиш на системата ХЕМС , подчерта експертът. По думите му, "всичко е пиар"...

публикувано на 17.06.24 в 10:41
проф. Антоанета Христова

Проф. Антоанета Христова: Има срив на политическите партии. Нелегитимни са

" В момента сме в процеса на падане и тези, които падат, които са водили, се намират в безперспективност. Тези, които наблюдават -  обществото, са объркани, защото никой не им е дал енергия за ентусиазъм и перспектива. В такава картина нямаш изход ." Този прочит на следизборната ситуация направи пред БНР политическият психолог проф...

публикувано на 17.06.24 в 07:46
Георги Лозанов

Доц. Георги Лозанов: Има риск България да излезе от демократичната орбита

Политиците трябваше да разкажат действителността в дълбочина и в историческа перспектива, вместо да се занимават един с друг и само да си рисуват негативни портрети. Това заяви пред БНР медийният експерт доц. Георги Лозанов. " Липсва един важен демократичен разказ за това какво се случва в момента в света и в България , който евентуално..

публикувано на 16.06.24 в 13:05