Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Голяма част от тази кал, която се хвърляше върху България, беше фалшива и невярна. Сега успяваме да измием лице"

Филип Димитров: Протестите в България се превърнаха почти във форма на социално развлечение

"Преживяхме две – три години, в които гледахме изблици на хули и обиди, демонизация и злоба. Това нещо затихва"

| Интервю
Филип Димитров
Снимка: Ани Петрова

"Протестите в България започнаха да стават много чести. Превърнаха се почти във форма на социално развлечение". Такава констатация направи пред БНР Филип Димитров, конституционен съдия и бивш министър-председател. 

Той си спомни за протестите от 1997 година, в които взима активно участие.

На днешния ден преди 27 години народното недоволството срещу правителството на Жан Виденов достигна своята връхна точка. Протестиращи граждани обградиха Народното събрание. Стигна се до щурм на парламента.

"Скандирахме, пеехме и издигахме лозунги. Имаше и такива, които бяха хвърлили камъни. Дойде полицията и подгони хората с палки. Много мои колеги настояваха да водя дела, но аз отказах. В критични ситуации полицията има право дори да бие. Ако това право й се отнеме, всеки, които не защитава нещо сериозно и просто е решил да се забавлява на гърба на другите, би могъл да създава суматоха в държавата

Филип Димитров обясни в предаването "Нещо повече", че ролята на Петър Стоянов в този момент е  изключително важна. Той отбеляза също, че при служебното правителството на Стефан Софиянски са предприети сериозни стъпки. 

"Подготви се почвата за въвеждането на Валутния борд. Подаде се молбата за членство в НАТО". 

Димитров каза, че очаква "добри номинации" за Конституционния съд. 

"Хора, които членуват в партии и са дали заявка, че имат желание да провеждат някаква партийна позиция, не би трябвало да приемат подобни номинации. Трябва да се търси политическа неангажираност". 

За Конституцията няма да ви кажа нищо, категоричен бе бившият премиер. 

"В последните 8-10 години се строеше една тенденция да представят страната като най-корумпираната и най-нещастната. България е на последно място по своето икономическо състояние, но в групата на богатите. 

Необходимо беше да има такива промени, които да отговорят на създадените у българските граждани очаквания.

Това има значение и за нашите международни партньори. 

Конституционният съд обаче не е Сенат. Няма за задача да поправя едни или други действия на Долната камара".

Филип Димитров отбеляза положителна тенденция в политическия живот на страната.

"Преживяхме две – три години, в които гледахме изблици на хули и обиди, демонизация и злоба. Това нещо затихва"

Димитров смята, че стоим разумно в геополитическо отношение. 

"Макар и по-бавно, имаме мегдан да стигнем доста далече.

Голяма част от тази кал, която се хвърляше върху България, беше фалшива и невярна. Сега, с не кой знае колко драматични действия, успяваме да измием лице".

Цялото интервю на Людмила Железова с Филип Димитров може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЦИК определи местата и броя на секциите, които ще се разкрият в чужбина за вота на 9 юни

ЦИК определи с решение местата и броя на секциите, които ще се разкрият в чужбина за изборите на 9 юни. Взета е предвид цялата постъпила информация за подадени заявления, както и решението с което ЦИК вече разкри служебни секции в  посолства, консулства и места, на които на предходни избори са гласували не по малко от 100 избиратели. Взети..

публикувано на 17.05.24 в 17:58

Камиони с помощи за Газа потеглиха от плаващото пристанище, строено от американски военни

Първите камиони с хуманитарна помощ за палестинците в Ивицата Газа потеглиха тази сутрин от плаващото пристанище, което бе построено от американските военни. Помощта е осигурена в голямата си част от Европейския съюз и преминава през предварителни израелски проверки в Кипър, предаде Ройтерс. Израелски войници продължават да публикуват..

публикувано на 17.05.24 в 17:46
ген. Олександър Сирски

Сирски очаква още по-тежки битки в Украйна

Руската федерация няма планове да завладява Харков, обяви руският президент Владимир Путин. Но добави "към днешна дата", а войските му и днес подложиха втория по големина украински град на ракетна атака. Путин: Москва няма да позволи да ѝ поставят ултиматуми за Украйна Руското настъпление в Североизточна Украйна не спира, а украинското..

публикувано на 17.05.24 в 17:42

Тестът и отговорите от днешната матура по български език и литература са на сайта на МОН

Тестът и отговорите от днешния държавен зрелостен изпит по български език и литература  са публикувани в сайта на Министерството на образованието и науката , съобщи пресцентърът на МОН. Интерпретативно съчинение на тема "Цената на компромиса" в "Приказка за стълбата" на Христо Смирненски или есето "Мълчанието - сила или безсилие" - това се падна на..

публикувано на 17.05.24 в 17:25
Снимката е илюстративна.

Дъждове и мощни бури в Южна Германия

Проливни дъждове и силни бури имаше през изминалата нощ в Южна Германия. Най-засегната е провинция Бавария. В Нюрнберг се наложи водолази да спасяват двама души от покрива на автомобил, пропаднал в наводненото метро. В четвъртък следобед и през нощта срещу петък през Бавария премина силна буря, която причини щети най-вече в Нюрнберг. Според..

публикувано на 17.05.24 в 17:20

"Витоша-ски": Не може да се твърди, че Симеоновският лифт спира да работи окончателно

Не може да се твърди, че Симеоновският лифт спира да работи окончателно. Това съобщиха за БНР от ръководството на фирмата-концесионер "Витоша-ски" във връзка с разпространената информация за спирането на съоръжението, което е в ремонт от края на миналата година. Не е ясно обаче кога ще се реши въпросът с отказа на доставчика на резервни части да..

публикувано на 17.05.24 в 17:03
Севинч Солакова, ЦИК

ЦИК обяви обществената поръчка за бюлетините, единичната им цена - 0,26 лева

Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви процедурата по договаряне и без предварително обявление на обществената поръчка за изработка на хартиените бюлетини и изработката на ролките за машинното гласуване за изборите 2 в 1 на 9-и юни. Печатницата на БНБ по Изборен кодекс има изключителните права по отпечатването на бюлетините и ролките..

публикувано на 17.05.24 в 16:52