Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислав Белазелков е номинацията на ПП-ДБ за Конституционния съд

Борислав Белазелков
Снимка: Пресцентър "Продължаваме Промяната"

Бившият съдия от ВКС Борислав Белазелков е номинацията на ПП-ДБ за член на Конституционния съд. Решението е било взето с единодушие от парламентарната група на коалицията, като друга кандидатура не е била обсъждана.

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков изтъкна, че Белазелков не е партийна номинация:

"Вярваме, че с този тип номинация ние правим КС не само по-силен, не само по-институционален, но де факто този тип номинации са част от промяната, за която всички ние сме се надявали да се случи в тези органи.

Г-н Белазелков не е партиен член, не е партийна номинация, ние всъщност избрахме общественик, чието мнение тежи в цялата гилдия", заяви Петков.

Самият Белазелков коментира, че очаква другите парламентарно представени формации да излъчат "достойни кандидати" и да са "хора, известни и авторитетни в обществото". 

Попитан от БНР дали смята, че има основание част от промените в Конституцията да бъдат атакувани, той отговори:

"Когато човек отива в Конституционния съд, той не отива, за да казва какво е неговото мнение. Той може да си казва какво е неговото мнение и вън от Конституционния съд. Но аз се надявам, че когато въпросите бъдат поставени пред КС, всички конституционни съдии ще се изслушат един друг, ще изслушат своите аргументи, ще разберат кой какво иска да обясни и да каже и тогава решението ще бъде общо."

Кирил Петков не отговори категорично дали е възможно при ротацията финансовият министър Асен Василев да бъде вицепремиер, но от думите му стана ясно, че управляващите имат намерение да приложат тази формула и в бъдеще:

"Кой е вицепремиер и кой е просто министър не е от такова голямо значение. Това, което е много важно да се каже - че академик Денков ще бъде не само сега като премиер, но и в бъдещи ротации, които се надяваме да продължат по начина, по който работим заедно, ще бъде човекът, който ще бъде винаги със специалния статут на ротационен такъв."

Дали ще има смяна на министри  в кабинета, ще бъде решено от Мария Габриел и Николай Денков, допълни съпредседателят на ПП ДБ Христо Иванов:

"Ако тази формула досега сработи, тя сработи, защото даде резултат, това се дължи преди всичко на едно просто правило. И то е, че селекцията се прави от академик Денков и Мария Габриел. Ние разчитаме на тях, така че нека да оставим на тях да изработят своите предложения, своята визия за това какъв да бъде персоналният състав, дали ще има някакви промени, дали ще има промени в структурите.

Едва тогава политически това ще бъде съгласувано. И нашата задача е България да има правителство, да има добро правителство, което да може да продължи очертаната законодателна и политическа програма".

На заседанието на ПГ не е било обсъждано коя ще е тяхната номинация за председател на Народното събрание на мястото на Росен Желязков.

Ротацията в парламента трябва да бъде извършена успоредно с ротацията в Министерския съвет. По-рано Атанас Атанасов потвърди, че е кандидат за поста. 

По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бойко Борисов

Борисов: Да прекратим гласуването и да отиваме да агитираме

"В трудни ситуации се подкрепихме с ПП-ДБ взаимно и ако е имало ползи, са общи и вредите са общи". Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. "Николай Денков, няма да Ви позволя да ни прикрепяте с ДПС по никакъв начин. Всичко знаем и не е нужно да губим времето и на Негово Светейшество, и на..

публикувано на 03.07.24 в 14:18
Костадин Костадинов

Костадинов: ГЕРБ може да сподели съдбата на БСП

"Няма ваш избирател, който да подкрепя вие да се превърнете в патерица на ДПС, в притурка на Пеевски и на ДПС. Няма такъв сред вас и ако вие днес направите правителство, макар че ако всяка една от политическите сили в парламента си спази обещанията, вашето правителство днес няма да мине, но ако все пак се случи, вие ще споделите съдбата на БСП"..

публикувано на 03.07.24 в 14:18

Йордан Цонев: ДПС ще положи усилия за излъчване на правителство и с трите мандата

Движението за права и свободи ще положи всички усилия за излъчване на правителство и с трите проучвателни мандата, обяви Йордан Цонев. "И ще положим всички усилия това да се случи в българския парламент, за да прекъснем този порочен кръг от несговаряне в добрия смисъл на думата в българския парламент, от липса на мнозинство. Не се месим на..

публикувано на 03.07.24 в 14:15

Николай Денков: Това е правителство от типа "забравете за бъдещето"

Председателят на парламентарната група на ПП-ДБ Николай Денков категорично оспори предложения проектокабинет от ГЕРБ-СДС: "Днес ни се предлага правителство от ГЕРБ, допълнено с няколко министри, доверени на Пеевски. Наистина ли ни предлагат отново същите министри, със същите схеми, които предизвикаха протестите през 2020-2021 година, както и министри от..

публикувано на 03.07.24 в 14:14
Росен Желязков

Желязков: Предложеният кабинет е без осигурено мнозинство

В Народното събрание се разисква предложеният от ГЕРБ-СДС проектокабинет. Номинираният за премиер с първия мандат Росен Желязков представи структурата и състава на кабинета и подчерта, че то е без осигурено мнозинство - нито политическо, нито плаващо. Парламентът обсъжда и гласува правителството, предложено от ГЕРБ-СДС "Този кабинет ще..

публикувано на 03.07.24 в 14:02

Борисов напусна пленарната зала по време на изказването на Денков

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов напусна пленарната зала по време на изказването на бившия премиер и председателя на парламентарната група на "Продължаваме промяната -Демократична България" Николай Денков в рамките на дебатите за проектокабинета "Желязков": Парламентът обсъжда и гласува правителството, предложено от ГЕРБ-СДС Борисов търси..

публикувано на 03.07.24 в 13:58

Зам. областният управител на Перник Владимир Русев е освободен от поста

Със заповед на служебния премиер Димитър Главчев е освободен заместник областният управител на Перник Владимир Русев. Новината потвърди самият Русев с пост в социалната мрежа.  Владимир Русев е член на Изпълнителният съвет на местната структура на "Да, България" и бе назначен за зам. областен управител на Перник на 11 декември миналата година...

публикувано на 03.07.24 в 13:37