Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианската камара на депутатите одобри нова военна помощ за Украйна

Снимка: Ройтерс

Камарата на депутатите на италианския парламент одобри резолюция за нова военна помощ за Украйна. Резолюцията беше приета със 195 гласа "за", 50 "против" и 55 "въздържал се". Министърът на отбраната Гуидо Крозето уточни, че пакетът се състои от оборудване и оръжейни системи, полезни само за укрепване на отбранителните способности на Украйна. 

"Изглежда е дошло времето за решителни дипломатически действия, които да допълнят извършваните помощи. Има поредица от важни сигнали, идващи и от двете участващи страни“, каза Крозето. 

От италианската левица обърнаха внимание, че Европа не проявява дипломатическа инициатива. "Ние гласувахме против изпращането на допълнителни военни доставки в Украйна. Единственият изход са преговорите за мир. Правителството продължава да се съобразява с указанията на Вашингтон, на една военна ескалация, която не дава абсолютно никакви плодове освен по-нататъшна смърт и разрушение", заяви лидерът на "Пет звезди" и бивш премиер Джузепе Конте

Камарата на депутатите отхвърли предложение на "Пет звезди" за облагане на допълнителните печалби на военната индурстрия. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски: Доставките на боеприпаси за Украйна трябва да бъдат ускорени

Доставките на боеприпаси за Украйна трябва да бъдат ускорени, включително и от собствено производство. Това заяви във вечерното си видеообръщение президентът на страната Володимир Зеленски. Думите му идват след заседание с военни и индустриални..

публикувано на 10.01.24 в 04:17
Володимир Зеленски

Зеленски призова за ускоряване на финансовата и военната помощ за Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова западните си съюзници да ускорят финансовата и военна помощ за Украйна. По време на посещение в Литва Зеленски отрече спекулациите, че партньорите му оказват натиск да прекрати бойните действия. Според..

публикувано на 10.01.24 в 18:28

ЕК предлага общ бюджет на механизма за Украйна в размер на 50 милиарда евро

Посланиците на страните членки одобриха частичен мандат за преговори по предложение за създаването на нов специален механизъм за подкрепа на възстановяването и модернизирането на Украйна и на усилията й за провеждане на реформите по пътя й към ЕС...

публикувано на 10.01.24 в 19:45
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вече се продават билети на Централна гара в София

Заради технологичен проблем на билетите каси на Централната жп гара в София временно билети за пътуване не са се издавали, съобщиха от Компанията.  Пак проблем: Спряха продажбата на билети на Централната жп гара в София Проблемът е..

публикувано на 12.07.24 в 12:17

Три пожара гасят служители на Югозападното държавно предприятие. Единият е в РСМ

Три горски пожара на територията на областите Благоевград и Кюстендил гасят служители на Югозападното държавно предприятие. Единият от тях е на територията на Република Северна Македония, близо до границата. Служители на държавното горско..

публикувано на 12.07.24 в 11:45
Илиана Иванова

Еврокомисарят Илиана Иванова: Честата смяна на правителства не дава добър сигнал към Европа

Честата смяна на правителства не дава добър сигнал към европейските партньори. Това каза за БНТ комисарят по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта в Европейската комисия Илиана Иванова . "Важно е да стоим стабилно..

публикувано на 12.07.24 в 11:22

С протестно автошествие почетоха паметта на загиналите в катастрофата край с. Кесарево

Близо 40 таксиметрови автомобила се включиха в протестно автошествие тази сутрин през Велико Търново, Арбанаси до гробищния парк в Горна Оряховица, за да изпратят таксиметровия шофьор Огнян Георгиев и неговия брат, които загинаха при катастрофата в..

публикувано на 12.07.24 в 11:13
Централна гара София

Пак проблем: Спряха продажбата на билети на Централната жп гара в София

На Централната жп гара в София не се продават билети. Проверка на репортер на БНР показа, че продажбата е спряна заради софтуерен проблем.  Служители на гарата твърдят, че временно не се издават билети за влаковете в цялата страна...

публикувано на 12.07.24 в 11:08

Пореден депутат напусна ПГ на ДПС, така засега са 23-ма

Втори депутат напусна ПГ на ДПС в петъчния ден. Информацията обяви председателя на парламента Рая Назарян. Пред народните представители тя обяви, че заявление за напускане на групата е подал Мюмюн Мюмюн.  Така групата на ДПС остава с 23-ма..

публикувано на 12.07.24 в 11:00
Деница Сачева зам.-председател на ПГ на ГЕРБ –СДС

Деница Сачева: Позицията на ГЕРБ-СДС за втория и третия мандат остава непроменена

Позицията на ГЕРБ-СДС за неподкрепа на втория и третия мандат за съставяне на правителство на този етап е непроменена, заяви Деница Сачева в отговор на въпрос дали има промяна на тази позиция с оглед на последните политически събития и дали ако получат..

публикувано на 12.07.24 в 10:55