Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Факелно шествие и поклонение за 161 години от рождението на Алеко Константинов

| Репортаж

С факелно шествие и общоградско поклонение тази вечер от 17 часа в Свищов е кулминацията на честванията за 161-ата годишнина от рождението на Алеко Константинов. Ще бъдат обявени резултатите от международния конкурс за къс хумористичен разказ и ще се проведе благотворителен спектакъл за набиране на средства за преиздаване на Алековите творби. 

Имаме дълг към Алеко Константинов, защото, когато той написа своите произведения, ни помоли да прогледнем към красивото и към лошото, но дали успяхме да го направим? Със сигурност в родния град на Щастливеца за свищовлии той е часовникът, по който се сверяват и за родното, и чуждото и търсят прозрението за мирогледа си. 

Тази година на 13 януари, по нов стил, се навършват 161 години от рождението на Алеко Константинов. Тази вечер в Свищов ще се проведе факелно шествие от къщата-музей на Алеко до паметника му в градската градина в центъра на града и общоградско поклонение.  

За Свищов казват, че е градът на 100-е първи неща, но неизменен символ е Алеко Константинов, коментира кметът Генчо Генчев: 

"Най-важното и символът на нашия град е сърцето на Алеко. Всички знаем, че сърцето е съхранено в специална стъкленица в музея и това само по себе си говори по какъв начин свищовлии тачат и почитат Алеко. С всички инициативи, които са създадени през годините за Алеко Константинов, които пазим, помним и тачим, какъвто е днешният ден, неговото рождение, ние почитаме и се прекланяме пред живота и делото на този велик българин, на този велик човек. Много бихме искали да приличаме, но, за съжаление, трудно се случват нещата в днешно време. Още през онова време той го е описал, а и в днешно време много от нещата са актуални. Най-важното е, че ние трябва да отнесем за бъдещото поколение това, което ни е оставил Алеко. Да пренесем ценностите и морала, които той ни завеща, защото това е ярка диря, която по никакъв начин никой няма право да зачеркне, да я сложи в страни. Напротив – тя трябва ярко да блести, както неговият образ блести в нашия град“.  

Паметник на Алеко Константинов; Снимка: Здравка Маслянкова

Цяла седмица с различни ученически прояви и културни събития в Свищов отбелязваха годишнината от рождението на Алеко Константинов и 130 години от написването на пътеписа "До Чикаго и назад".  

Тази вечер от 18 часа в първото българско читалище "Еленка и Кирил Д. Аврамови" ще бъдат отчетени резултатите от международния конкурс за къс хумористичен разказ "Алеко", който по традиция се организира от международната фондация "Алеко Константинов", вестник "Стършел" и Община Свищов. Тазгодишният лауреат е унгарският писател с български корени Тошо Дончев, съобщи Таня Ликова, изпълнителен директор на международната фондация. Отличието е за разказа "Между гулаша и шкембето" сред общо 104 творби на 42 писатели от 21 страни. 

Активни участници в честването на годишнината от рождението на Щастливеца, по традиция, са учениците и учителите от свищовската гимназия "Алеко Константинов". 

"За нас е много свят човек. Той е пример за подражание с неговия морал, с неговото отношение към българския народ, към родината, към природата, към културата". "

Примерът му е важен и общовалиден, тъй като всичко, което е написал, важи, може би, с още по-голяма сила и днес. Ние сме щастливи и щастливци да бъдем съграждани на Щастливеца", заявиха ученици и учители от едноименното училище.  

Празникът в Свищов за 161-ата годишнина от рождението на Алеко Константинов тази вечер ще завърши с благотворителен спектакъл. Постановката е "Докато ти спеше" на пазарджишкия театър. Събраните средства ще бъдат използвани за преиздаване на Алековите книги "Бай Ганьо" и "До Чикаго и назад". 

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Втори ден гасят пожар край граничното кюстендилско село Преколница

Три екипа на Районната противопожарна служба, десетки горски работници втори ден гасят пожар, възникнал в четвъртък следобед в района на граничното кюстендилско село Преколница.  Първоначална са засегнати около 65 декара частна горска територия, но огънят се разраства.  Освен трите пожарни, на терена са и екип от ДГС-Кюстендил, с..

публикувано на 12.07.24 в 14:11
Красимира Катинчарова

Напусналите ПГ на "Величие" няма да преговарят нито за втория, нито за третия мандат

Депутатите, напуснали парламентарната група на партия Величие обявиха, че няма да преговарят  нито за втория, нито за третия мандат за съставяне на правителство в настоящия парламент. Красимира Катинчарова заяви: "Дори и да бяхме останали като парламентарна група, считаме, че нашите 13 гласа няма да бъдат решаващи да бъдем едновременно верни на..

публикувано на 12.07.24 в 14:05

Ивет Добромирова: Етническата карта е политическа дъвка, да не се хващаме за нея

За скърцанията между Доган и Пеевски отдавна се говори, но не очаквах, че ще има такова развитие . Това заяви пред БНР Ивет Добромирова - журналист и пиар експерт. Тя е изключително изненадана от случващото се в партията.  По думите ѝ Делян Пеевски е получил "криле" от политическото си позициониране :  "От добрите сили, които нямаха проблем..

публикувано на 12.07.24 в 14:03

Йордан Цонев и Хамид Хамид обвиниха депутати, подкрепящи Доган, за оказван натиск

Депутатите от ДПС Йордан Цонев и Хамид Хамид обвиниха депутати, подкрепящи Ахмед Доган, че са оказвали натиск върху активисти, етнически турци: "Да ги назова поименно: Джевдет Чакъров, Рамадан Аталанй, Джейхан Ибрямов, Севим Али. Искате ли още? Заплашвали са ги по телефона ето така: "Ти ще предадеш ли нашия етнос? Ти ще предадеш ли..

публикувано на 12.07.24 в 14:01
Министерство на образованието и науката

Излезе първото класиране от приема за гимназии след 7. клас

Министерството на образованието и науката публикува първото класиране от приема за гимназии след 7. клас.  Проверката става в системата  https://infopriem.mon.bg  с входящ номер и идентификационен код. След като бъдат обявени резултатите от класирането, учениците имат три дни да се запишат. Срокът за записване е от 15 до 17 юли, или от..

публикувано на 12.07.24 в 13:58
Британските гранични сили возят мигранти, открити в Ламанша, 22 юли 2021 г.

Лодка с мигранти се преобърна в Ламанша, четирима са загинали, а 63-ма - спасени

Четирима мигранти са загинали, след като лодката им се е преобърнала при опит да прекосят Ламанша, съобщи Би Би Си, позовавайки се на френската брегова охрана.  През нощта патрулен кораб на британските военноморски сили е бил предупреден, че мигранти са паднали в морето край бреговете на Булон сюр Мер в Северна Франция. 63 души са били спасени,..

публикувано на 12.07.24 в 12:37

Депутатите ще получават заплати и ще ползват служебни коли по време на кампания

Депутатите отхвърлиха предложението в Правилника за дейността и организацията на НС да бъде записано, че по време на предизборната кампания народните представители няма да получават заплати и няма да могат да ползват служебни автомобили на парламента. То беше направено от трима депутати от разпадналата се група на "Величие" - Виктория Василева,..

публикувано на 12.07.24 в 12:33