Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симеон Караколев: Обсъждаме протести, тайна е дали в София или по места

Тракторите сбъдват 80% от исканията ни, всяко правителство си избира как да се случва процесът, предупреди представителят на Българска аграрна камара

Симеон Караколев
Снимка: Силвия Великова

Нужни са 426 млн. лв. за т нар. украинска помощ, тя сега е 0, а парите трябва да станат 800 млн. защото и зърнопроизводителите от 2 години не взимат. Казват ни "няма да се продължи тази криза, ще се намери решение", но 2 години няма нищо и започват фалити.

Това каза пред БНР Симеон Караколев, представител на Българската аграрна камара и коментира липсата на държавни помощи и обещаните, но "замръзнали" законодателни промени.

Днес заседание на Камарата ще се обсъди, ако има протестни действия какви ще бъдат и къде.  От организацията утре очакват обратната връзка от министъра от заседанието на МС за поисканата среща, която е трябвало да бъде още на 28 декември 2023 г.

"Ние продължаваме да сме в един отбор с министъра на земеделието, защото не искаме средства за туризма, а за МЗ. Започваме да работим по структуриране на протести следващата седмица. Засега е тайна дали в София или по места", предупреди Симеон Караколев.

И допълни, че Камарата е имала спешно заседание на УС и е решено да подкрепят всички сектори в селското стопанство.

"Настояваме среща с премиера и Мария Габриел и очакваме до утре имаме дата. Така ще разберем ангажираността на МС към нашите проблеми. Имаме много теми в законодателството, обвързващи за всички сектори, казуси, които не са решавани с години. Администрацията в МЗ не иска да работи", разказа Караколев в предаването "Преди всички".

Той предупредил министъра на земеделието, че има служители под него, които директно ги саботират.

Протестиращите земеделци дават срок до 15 ч. утре, за да бъдат изпълнени исканията им

Като Камара сме дали нашите становища за законодателните промени. Не може да говорим избирателно. Аз мога да изредя още 20 закона, които чакат промени. Министърът е лице на МЗ и да привика директорите. Преди месец сме дали писмо с около 20 важни теми за българското селско стопанство, сподели представителят на Българската аграрна камара.

"Ако не работят, ние ще ги накараме. Барикадите, знаете ли как хубаво действат. Барикадите са инструмент, сега ще видите как администрацията бързо работи. Ако другиден излезем, до дни ще имаме решение. Докарахме тракторите и подписаха исканията – 80% се сбъднаха и пак тракторите ще докараме, за да се сбъднат и другите 80%. Всеки кабинет си избира начина, по който иска да се сбъдва процесът", предупреди Симеон Караколев.

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Александра Никова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кипър разширява стратегията за "съживяване" на планинските райони

Кипър разширява Националната стратегия за развитие на планинските райони и обявява нови жилищни планове за съживяването им, субсидирани от правителството. Те ще бъдат обсъдени на среща с участието на петима министри, на ръководители на държавни служби и агенции. С новите подобрени жилищни програми за планинските и отдалечените райони се..

публикувано на 22.05.24 в 09:39
Церемония в памет на Ебрахим Раиси в Табриз, 21 май 2024 г.

Десетки хиляди иранци отдават почит на загиналия президент

Десетки хиляди иранци се стекоха рано тази сутрин в центъра на Техеран, за да отдадат последна почит на иранския президент Ебрахим Раиси, съобщи държавната телевизия, цитирана от АФП. Той загина в неделя при катастрофа с хеликоптер в планински район при лоши метеорологични условия. Множеството се е събрало в района на Техеранския университет,..

публикувано на 22.05.24 в 09:23
Ива Лазарова

Партиите харчат по-малко за политическа реклама в сравнение с предишни избори

Партиите харчат по-малко пари за медийна реклама за предстоящите избори в сравнение с предишни кампании, показват данни на Института за развитие на публичната среда. ИРПС традиционно следи по време на предизборна кампания 40 медии . В сравнение с кампанията 2 в 1 през ноември 2021 г. средствата, които формациите отделят за политическа..

публикувано на 22.05.24 в 08:57
Ингрид Шикова

Проф. Ингрид Шикова: Все още не сме усетили Европейския съюз като наш

Наблюдава се желание сред младите хора да научат повече за Европейския съюз. Те искат да поставят своите теми пред ЕС, които не са малко. Грешка е, че няма сериозна информационна кампания по европейските въпроси . Само с клипове по телевизията не се решава въпросът. Това мнение изрази пред БНР проф. Ингрид Шикова, преподавател в Катедра..

публикувано на 22.05.24 в 08:25

ООН: Да спрем загубата на животни, растения и микроорганизми

Призив към всички нас да спрем загубата на различни видове животни, растения и микроорганизми отправят от ООН във връзка с днешния Международен ден на биологичното разнообразие. Според специалисти загубата на биоразнообразие е най-голямата заплаха за живота на земята. "Бъди част от плана" е темата тази година на Международния ден на..

публикувано на 22.05.24 в 08:07
Заседание на Комитета на министрите на Съвета на Европа в Страсбург, 17 май 2024 г.

Съветът на Европа разкритикува Закона за чуждото влияние в Грузия

Експертите на Съвета на Европа разкритикуваха спорния закон за обявяването на чуждестранно финансиране в южнокавказката република Грузия и го определиха като недемократичен, предаде ДПА. Законът за прозрачността на чуждото влияние трябва да бъде оттеглен, се казва в становище на Венецианската комисия, разпространено снощи в Страсбург...

публикувано на 22.05.24 в 08:07
Емилия Богданова

Емилия Богданова: Да има лекари и психолози в екипите, които разработват учебните програми!

" Мотивацията на учениците е изключително важна, независимо къде ще се обучава едно дете . Това е първата стъпка към успеха за всяко дете. Средата е много важен фактор при мотивиране на едно дете. Когато децата успяват в дадена дейност – дали в обучение, дали в спорт, дали в изкуства, те засилват още повече желанието си да се борят." Това..

публикувано на 22.05.24 в 08:00