Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Емил Паскалев: Колкото по-рано се направи една трансплантация, толкова по-качествена е. Следете бъбречното си здраве!

Как да се повиши броят на бъбречните трансплантации у нас?

Георги Пеев: Българите са готови да помогнат. Основният проблем е, че няма кой да ги пита

| Интервю
3
Проф. Емил Паскалев - началник на Клиниката по нефрология и трансплантации в УМБАЛ Александровска
Снимка: Александровска болница

Защо у нас все още остава нисък броят на бъбречните трансплантации?

През 2023 г. у нас са извършени общо 42 трансплантации, от тях 25 бъбречни. По официални данни, към началото на тази година 837 души чакат за трансплантация на орган, като над 780 от тях имат нужда от бъбрек.

Около 8,5% от активното население в България има някаква форма на бъбречно увреждане или се нуждаят от бъбречна трансплантация.

Ако един пациент се нуждае от бъбречна трансплантация, той трябва да е подготвен не когато стигне до бъбречна недостатъчност, а един етап по-рано, категоричен е проф. Емил Паскалев, завеждащ Клиниката по нефрология и трансплантации в Александровска болница. По думите му, това има значение за своевременното включване на пациента в листата на чакащите и увеличава техния шанс.

Когато един пациент знае, че е започнала бъбречна увреда, която има само прогресивен ход, на него отрано му се разясняват нещата, за да може първо да свикне с тази мисъл, и второ – да е активен в това направление, отбелязва нефрологът.


Според проф. Паскалев има много хора, които търсят възможност в чужбина заради неголемия процент осъществявани трансплантации у нас. Най-често хората отиват в съседна Турция.

Навсякъде има нужда от повече трансплантации. Има страни с по-малки възможности, затова пациентите се насочват сами към други възможни варианти. Това е разумно поведение на пациентите, коментира специалистът в предаването "Хоризонт до обед". По думите му, колкото по-рано се направи една трансплантация, толкова по-качествена е тя.

"Трябва да се говори много за трансплантацията, че е голяма честотата на бъбречната увреда, която в началото е винаги трудно разпознаваема, тъй като има скрити прояви, категоричен е проф. Емил Паскалев.

"Никога да не забравяме, че имаме бъбреци, а те ни служат много добре. Да проверяваме нашето бъбречно здраве!", призовава той.

Снимка: БГНЕС

"Повече от половината донори миналата година са от "Пирогов". Същото се случи в "Св. Анна", Окръжна болница", изтъкна в интервю за БНР Георги Пеев, който е единственият двойно трансплантиран у нас - със сърце и бъбрек, покорил е Килиманджаро, световен шампион е по плуване от състезание за трансплантирани.  Неговото обяснение за повишената активност е в смяната на координатори, които имат отношение към донорството, в съответните лечебни заведения.

"Донорските ситуации се подминават в огромна част от донорските центрове. Трябва да се смени моделът на работа, ако искаме да се случи нещо добро", изрази мнение Пеев.

"Координаторите да работят по начина, по който работят д-р Христов в "Пирогов" и д-р Маринова във Велико Търново."

"Близките като цяло не отказват. В България това не е проблем. Нашето законодателство е добро – да се питат близките. Българинът е склонен да дарява, като му се обясни. Няма толкова много откази. Българите като цяло са добри хора и са готови да помогнат. Основният проблем е другняма кой да ги пита хората."

Има неща, които да се пооправят организационно и технически, обобщи Георги Пеев. Според него чакащите у нас реално са над 1000, "умират си по машините за диализа и въобще не стигат до това да им бъде спасен животът".

Въобще не трябва да има никакво значение кой е здравният министър, за да може държавата да води политика, изтъкна той. "Тази политика спасява човешки живот."

Георги Пеев Снимка: Личеин архив

През настоящата година Пеев ще се опита да събере група от трансплантирани, които заедно да изкачат Мусала.

Двете мнения чуйте в звуковия файл.  

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Празникът Вход Господен в Йерусалим поставя началото на Страстната седмица

Честит празник Вход Господен в Йерусалим, популярен като Цветница или Връбница! Наричаме го така, защото Господ Иисус Христос влязъл за последен път в Йерусалим, но бил посрещнат триумфално, като цар. Хората Го приветствали с палмови клони, постилали палмови клони и дрехите си по пътя пред Него.: „ А повечето от народа постилаше дрехите си по..

публикувано на 28.04.24 в 22:00

Една от най-атрактивните и търсени специалности на Русенския университет е "Кинезитерапия"

В началото на новата кандидатстудентска кампания студентите и преподавателите от факултет "Обществено здраве" на Русенския университет показаха пред обществеността и бъдещите си колеги предимствата на кинезитерапията. Една от най-атрактивните и търсени специалности на Русенския университет е "Кинезитерапия". Специалистите, които завършват, имат..

публикувано на 28.04.24 в 08:02

Генералният директор на БНР Милен Митев получи отличие от медийната компания "К и П Адвъртайзинг"

Генералният директор на БНР Милен Митев получи награда от медийната компания "К и П Адвъртайзинг", която представи списанието "София и Софийска област - бизнес, култура, туризъм". "Нашата медия издава две списания - "Дестинация България" и "София и Софийска област - бизнес, култура, туризъм". В първото издание се стараем в туризма да покажем всичко..

публикувано на 28.04.24 в 06:54

"Културни войни" с Владислав Апостолов: Как районен кмет опита да заглуши Орбан и Фараж в Брюксел

Удивителен сюжет за политически племена, културни пропасти и несвобода на словото се разгърна в Брюксел преди броени дни. Бях там, когато разбрах, че районен кмет с името Емир Кир е изпратил полиция, за да спре против всякакви правила и закони една напълно легитимна и доста престижна годишна конференция на национални консерватори, включваща..

публикувано на 27.04.24 в 13:55

Грузия между ЕС и Русия. На дневен ред е закон за чуждестранното влияние

Близо четири пети от грузинците се стремят към евроинтеграция на страната им. Управлява ги обаче партия, която уж следва тази воля на народа, но с действията си, и то последователни, тласка Грузия към Русия. Партията "Грузинска мечта" прокара миналата седмица на първо четене в парламента закон, задължаващ всички организации, повече от 20 процента..

публикувано на 27.04.24 в 11:48

"Синя България" посочи идеите, формациите и лицата, които обединява

Икономистът Никола Янков е едно от лицата, които решиха да се включат в екипа на "Синя България". "Тя е единствената дясна формация в политическото състезание в момента. Стои зад идеите  да се предефинира ролята на държавата в икономиката , като това е основният разказ за борбата с корупцията, която не се случва...

публикувано на 25.04.24 в 14:52
Снимката е илюстративна

Защо сухото мляко става все по-търсено от българските млекопреработватели?

Трябва да се замислим какво става със свежото мляко , което се произвежда от фермерите, категоричен е и Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Тази година масово се отказва изкупуване на козе мляко , потвърди той. За три години вносът на сухо и кондензирано мляко от Украйна е нараснал..

публикувано на 24.04.24 в 09:19