Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Артериалната хипертония и захарният диабет са основни причини за нарушаване на бъбречната функция

Проф. Емил Паскалев: Веднъж появило се, хроничното бъбречно заболяване прогресира без ход назад

Много голям брой пациенти са потенциално застрашени да бъдат засегнати

| Интервю
проф. д-р Емил Паскалев
Снимка: Александровска болница

Пул от много голям брой пациенти са потенциално застрашени да бъдат засегнати от хроничното бъбречно заболяване.

Това обясни пред БНР проф. д-р Емил Паскалев, ръководител на Нефрологичното дружество в България, началник на Клиниката по нефрология и трансплантации в Александровска болница.

По официални статистически данни хроничното бъбречно заболяване е с честота всеки седми-осми човек, което е огромен проблем от медицинска гледна точка, отбеляза специалистът.

Веднъж появило се, то има само прогресивно развитие и връщане назад няма. Затова съвременните терапии, които са достъпни, забавят с до 7 години прогресията и така се отлага във времето развитието на бъбречна недостатъчност, когато "идват други терапии, които са много скъпи и натоварват здравеопазването", посочи проф. Паскалев в предаването "Хоризонт до обед".

Артериалната хипертония и захарният диабет са основни причини за нарушаване на бъбречната функция, подчерта проф. Емил Паскалев. По думите му, хипертониците у нас са над 1 200 000 души, към тях може да прибавим и около 300 000 пациенти със захарен диабет. 

"Когато пациентите имат едно такова заболяване или и двете заедно, трябва да мислят, че в един момент има и нарушена бъбречна функция и тя трябва само да се изследва и да се докаже." 

По-податливи са хората на възраст над 50 години, които имат основни причини за бъбречна увреда, освен диабет и хипертония – това са мъже с проблеми с простатата, както и жени с анатомични особености, позволяващи мигриране на болестотворни бактерии от уринарния тракт към половата система, уточни той.

Има особености във връзка с възрастта на 60 години, затова самолечението в тази възрастова група не е препоръчително, добави нефрологът.

Проф. Паскалев призова за активно отношение към бъбречното здраве

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 


По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

20 години памет за Христо Христов

Регионалният исторически музей „Стою Шишков“ се включи в Европейската нощ на музеите със специалното събитие – отбелязване на 20 години от изкачването на Еверест и гибелта на смолянския алпинист Христо Христов . На събитието бе прожектиран филма „Талай Сагар – между светлината и сянката“ – представящ успешната експедиция в Хималаите и покоряването на..

публикувано на 22.05.24 в 10:24

Отец Генадий от град Арциз: Хората ми задават тежки въпроси, душата ми вадят!

"Имаме близки и познати, които воюват на фронта или лежат ранени в болница, имаме и загинали приятели във войната в Украйна, това е изпитание и за духовенството, и за всички останали , каза за "Хоризонт" отец Генадий от град Арциз, Украйна .  "Когато е в мирно време, проповедите на свещениците са едни, във военно време е необходима лична..

публикувано на 21.05.24 в 10:45

След LUNAR нека бъде светлина и в Нощта на музеите

Десетки разнообразни културни и научни институции се включват в Европейската нощ на музеите (галерии на открито и закрито, национални и градски музеи, научни и културни институти, архиви, къщи-музеи на големи български писатели и поети, съвременни пространства за изкуство и култура). Над 60 обекта се включват в инициативата "Нощ на..

публикувано на 18.05.24 в 11:53
НАСА сонда Осирис астероид Бену

Между научното и комерсиалното използване на ценни материали на астероидите

Чаена лъжичка черен прах зарадва в края на миналата година учените. Причината е, че тя може да разкрие повече подробности за произхода на Земята. Но може да бъде и първата крачка към използването на метеоритите за добив на ценни метали и вещества. Бизнесът оказа се поне в САЩ, вече има идеи и събира капитали. Преди осем месеца на..

публикувано на 18.05.24 в 07:05
Емблематичният за града Рачо Ковача в карнавална премяна

Време е за традиционния габровски карнавал

Днес е денят на Габрово, а утре - традиционният карнавал . Веселият празник е символ на града на хумора. За мащабното събитие габровци се готвят цяла година, а карнавалният екип държи под око политиците , чийто кукли задължително дефилират пред погледите на зрителите. Сюжетите тази година са събрани под мотото "Правете карнавал, а не..

публикувано на 17.05.24 в 07:12

Поляците - добронамерени, но не знаят много за България. Как се привличат туристи?

Три български общини - Дългопол, Провадия, Долни чифлик, ще бъдат рекламирани на полския пазар по проект за подпомагане на черноморските общини. Проектът се нарича "Открий миналото, преживей настоящето". През лятото на миналата година у нас са почивали полски туристи от всички възрастови групи , като най-много са били семействата с деца. От..

публикувано на 16.05.24 в 07:04

Географски рекорди и невероятни факти за планетата на Фестивала на науката

ХІV Софийски фестивал на науката е към своя край, но в последния му ден можете да се удивите на каква възхитителна планета живеем с презентацията на гл. ас. д-р Калоян Цветков от СУ "Св. Климент Охридски" . Калоян се включва във фестивала за първи път, инак е изпечен географ, пътешественик и преподавател. В "Изотопия" той разкри в аванс..

публикувано на 12.05.24 в 14:53