Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

WWF призовава за удължаване срока на общественото обсъждане за корабоплаването по Дунав

| Интервю
Снимка: Svétoslav Tsvétanov

WWF България призовава за удължаване поне с месец на срока на обществените дискусии по казуса с корабоплаването по река Дунав – става дума за проекта "Fast Danube". Докладът за оценката на въздействието върху околната среда в обем от хиляди страници е пуснат за обществен достъп в последния работен ден преди Коледа за срок от едва 30 дни. Според WWF това е недостатъчно.

Обемът на документите е много голям, това са над 7000 страници, а материята е много сложна, обясни пред БНР Стоян Михов, ръководител на програма "Води" на WWF. И добави, че проектът е много важен за крайдунавските общини, за хората и екосистемите.

"Модернизирането на корабоплаването и повишаването на трафика на корабите се отразява неблагоприятно както на екосистемите, така и на местните традиционни занятия на хората по реката, като например риболова и екотуризма. От тази гледна точка е много важно всички заинтересовани страни да имат възможността и достатъчно време, за да се запознаят с потенциални проблеми, които това повишаване на трафика на корабоплаването по Дунав би могло да донесе или не".  

Основното притеснение на WWF е свързано с изграждането на инженерни съоръжения. Веднъж поставени, е почти невъзможно да бъдат премахнати, подчерта Стоян Михов и добави, че в същото време няма достатъчно големи гаранции, че те ще бъдат ефективни.

"Има опасност от една последваща, никога неспираща, дейност по непрекъснато построяване на нови и нови съоръжения до момента, в който реката се превръща в плавателен канал, без много голяма възможност за развиване на екосистемите", предупреди експертът в интервю за предаването "Хоризонт до обед".

По думите му напоследък тенденцията е да се търсят природосъобразни или гъвкави решения за подобряване на навигацията, които изключват построяването на бетонни, каменни или други сложни инженерни решения. Михов посочи желанието им тази нова технология първо да бъде тествана и тогава да се тръгва в посока на изграждане на тежки и непремахваеми съоръжения. Това обаче не е предвидено в този проект, отбеляза също той.

Интервюто на Ирина Недева със Стоян Михов в предаването "Хоризонт до обед" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Терем" - на първо място в конкурса за основен ремонт на двигателите за МиГ-29

"Терем" е класирана на първо място в конкурса за основен ремонт на шест двигателя за МиГ-29. Това става ясно от публикуваните в портала за обществените поръчки документи. Ремонтът  ще струва 23 544 000 лева.  На второ място е класиран завод от Полша, който традиционно участва в подобни процедури.  Заради липса на кандидати, миналата година МО..

публикувано на 15.06.24 в 21:23

Туристическият бранш в Гърция иска ограничаване на круизните кораби до няколко острова

Туристическият бранш в Гърция настоява за ограничаване на круизните кораби до няколко острова. Премиерът Кириакос Мицотакис обеща да въведе мярката от следващата година. Островите не могат да поемат и да обслужат всички туристи от круизните кораби, коментират представители на бизнеса от Санторини и Миконос- най посещаваните дестинации. От..

публикувано на 15.06.24 в 21:18
На 14 юни 2024 г. САЩ обявиха, че кейът ще бъде отделен от брега на Газа за втори път в рамките един месец поради бурното море

Временно премахнато е пристанището на американските военни за хуманитарна помощ в Газа

Пристанището за хуманитарна помощ в Ивицата Газа, изградено и управлявано от американските военни, е временно премахнато. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на данни от сателитни снимки.  8 израелски войници са били убити в южната част на Ивицата Газа Според агенцията - причината са очакваните лоши условия в морето. Временното..

публикувано на 15.06.24 в 20:41

Десетки се включиха в Похода за семейството в София

Десетки граждани се включиха в Похода за семейството в София, като се обявиха за утвърждаване на брака като добродетелен съюз само между един мъж и една жена, в подкрепа на християнските и общочовешките семейни ценности и добродетели. Основното, което събра хората в Похода за семейството, са християнските добродетели, които са в основата на всяко едно..

публикувано на 15.06.24 в 19:16

Германия въведе временен контрол на границата с Нидерландия

Германия въведе временен граничен контрол на границата с Нидерландия като част от засилените мерки за сигурност преди утрешния мач от Евро 2024 между Полша и Нидерландия в Хамбург. Това съобщи АФП. Една от целите на контрола е да се разпознаят възможно най-рано потенциалните извършители на насилие и да се предприемат мерки за отказ на влизане..

публикувано на 15.06.24 в 19:10

За мюсюлманите започва Курбан Байрам

От днес започва Курбан Байрам за мюсюлманите. Празникът продължава до 19-и юни.  Арифе – денят, в който мюсюлманите се подготвят за Курбан байрам Това е най-големият мюсюлмански празник, в памет на пророка Ибрахим, който е бил готов да пожертва сина си, за да покаже отдадеността и вярата си към Аллах.  За празника се раздава курбан на близки и..

публикувано на 15.06.24 в 19:07

Зеленски: Трябва да решим заедно какво означава справедлив мир за света

Американска финансова помощ за Украйна, надежда за бързо постигане на "справедлив мир" от Киев и отхвърляне на поставените от Владимир Путин условия за примирие. Това са част от ключовите моменти от първия ден на започналата днес в Швейцария двудневна среща за постигане на мир в Украйна. Междувременно Швеция съобщи за прихванат в нейното въздушно..

публикувано на 15.06.24 в 19:05