Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Райнхард Хайниш: В Австрия десният популизъм присъства отдавна в политическия ландшафт

Каква е връзката между "Алтернатива за Германия" и австрийските крайнодесни?

Колет Шмит: "Партията на свободата" се опитва от години да ограничи човешките права в Австрия

| обновено на 23.01.24 в 14:21 | Интервю
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Австриецът Мартин Зелнер е автор на "Masterplan" за "ремиграция". Той е крайнодесен политически активист, станал известен като лидер на "Идентитарното движение" на Австрия, което изповядва откровено расистки и антидемократични идеи.

Каква е връзката между "Алтернатива за Германия" и австрийските крайнодесни обяснява разследващата журналистка Колет Шмит от австрийския всекидневник "Дер Щандард":

"Крайнодесните - не само в Германия и Австрия, а вече в цяла Европа, са много добре свързани, особено през социалните мрежи. Да не говорим, че крайнодесните в двете държави биха искали Германия и Австрия отново да са едно цяло".

За Колет Шмит терминът "ремиграция", използван от крайната десница, не е нов:

"Това не означава доброволно изселване, това е термин, използван от националсоциалистите за евреите. Така че използването на термин от това време е изключително перверзно. Но аз съм най - шокирана от факта, че такава терминология се използва от утвърдени партии в Австрия. Най-пресният пример е Херберт Кикл, който в интервю за обществената телевизия обясни как може да бъде отнет паспортът на австрийски граждани от чужд произход:

"Получаването на австрийски паспорт би трябвало да означава нещо повече от правото да пребиваваш в Австрия и да прибираш социални помощи. Ако някой си мисли, че може да си позволи да не уважава нашето общество, или дори да се опълчи на нашите порядки, тогава това би трябвало да е достатъчно правно условие за отнемането на австрийското гражданство".

Макар срещата, която разбуни общественото мнение да се е състояла в Германия, темата е особено гореща в Австрия, където "Партията на свободата" на Херберт Кикл води в допитванията в година на парламентарни избори. Това, което нейният председател си позволява да коментира в интервю в най-гледаната новинарска емисия в Австрия, е нарушение на човешките права, категорична е Колет Шмит:

"Партията на свободата" се опитва от години ако не да отмени, то поне да ограничи човешките права в Австрия. Всеобщата декларация за правата на човека е отговорът на световната общност на Холокоста. Започне ли някой да поставя човешките права под съмнение, би трябвало да ни светне червената лампичка.

Това би означавало промяна на Конституцията, а тя изисква две трети мнозинство. А пък "Партията на свободата" все пак няма шанс да спечели чак толкова много гласове. А и не съм сигурна, че хората, които днес казват, че ще гласуват за крайната десница, действително искат човешките права да бъдат отменени, че действително са расисти, и че действително подкрепят неофашитски и неонацистки идеи. По-скоро това са разочаровани избиратели, уморени от политиката", казва Колет Шмит.

Политологът проф. Райнхард Хайниш от Залцбургския университет също не вярва Херберт Кикл, председателят на "Партията на свободата", да стане канцлер.

"Възможно е, но е малко вероятно. В момента "Партията на свободата" е с най-висок рейтинг от около 30 процента, както показва социологическо проучване на моя екип от тази седмица. Попитахме избирателите на другите партии дали биха подкрепили коалиция с крайната десница. Повече от две трети от тях са против влизането на "Партията на свободата" във властта.

Интересен е отговорът на привържениците на крайнодесните на въпроса дали предпочитат партията да управлява, или председателят й Херберт Кикл да е канцлер. 60 на сто биха искали Кикл да отстъпи в името на влизането на партията във властта. Затова смятам, че е малко вероятно той да стане канцлер.

Не изключвам Херберт Кикл да остане председател на партията и на парламентарната група, но да се откаже от канцлерския пост.

- Щом преобладаващото мнозинство на австрийците не иска крайната десница да управлява, въпреки че води убедително в допитванията, очаквате ли Кикл и неговата "Партия на свободата" предизборно да смекчат реториката, за да привлекат повече гласове и да се превърнат в незаобиколим фактор при съставянето на следващото правителство във Виена?

- "Партията на свободата" успява да улови недоволните и разочарованите. Но подкрепата от 30 процента е таванът, не може да събере повече гласове. По-скоро очаквам с наближаването на изборите разликите между трите основни партии да се стопят.

- Австрия има дългата традиция на управление в голяма коалиция, т.е. между двете големи формации. Консервативната "Народна партия" и Социалдемокрлатическата партия се обединяваха за постигането на големи политически цели, като например влизането на Австрия в ЕС. Възможно ли е, след като преди години настъпи ледников период между консерваторите и социалдемократите, сега те отново да се обединят в името на изолацията на крайнодесните? Това достатъчно голяма политическа цел ли е за тях, проф. Хайниш?

- Това е възможен сценарий, но далеч не е сигурно, че двете партии ще се коалират. Голямата коалиция в Австрия обаче е и символ на стагнацията, на политическия блокаж. Това се оказа плодородна почва за избуяването на крайната десница. "Партията на свободата" убеди много австрийци, че голямата коалиция е корумпирано управление под мантията на двете най-големи партии в страната, които са си поделили държавата. Това доведе до края на голямата коалиция.

Консерваторите от "Народната партия" засега категорично отричат нова коалиция с крайнодесните, защото това им донесе само главоболия - помните серията скандали около правителството на Себастиян Курц. Но две трети от консервативните избиратели смятат, че след изборите партията им все пак ще склони да влезе в коалиция с "Партията на свободата", за да запази властта.

Аз обаче не вярвам консерваторите да се задоволят с ролята на втора цигулка и да се съгласят на канцлер от "Партията на свободата", защото това окончателно ще ги съсипе - както в Австрия, така и в международен план.

- Искам да Ви върна в началото на нашия разговор, проф. Хайниш. И да поговорим за реакциите в Австрия на журналистическите разкрития около обсъждането на депортирането на граждани на Германия и Австрия от чужд произход. В интервю за австрийската обществена телевизия Херберт Кикл открито разсъждава по темата. Защо това не стресна особено австрийците?

- Популизмът в Австрия има поне 20 години по-дълга история. Друга причина е различната структура на населението. За разлика от Австрия, много повече хора в Германия живеят в градове, а не в села.

В същото време в отделни региони, като Източна Германия, крайната десница е много по-силна, отколкото е "Партията на свободата" у нас. Или пък Бавария - там популистките послания се приемат от хората значително по-добре, отколкото в големите градове.

В Австрия десният популизъм присъства отдавна в политическия ландшафт, още от 90-те години. Това се дължи на относително консервативно настроеното население, което харесва такива послания. Затова намирам прилики с баварците и с източните германци, които също са консервативни общества.

- А как си обяснявате, че информацията за депортационните планове изкара хиляди германци по улиците, а в Австрия дори левите партии не се възмутиха от идеите за "ремиграция"?

- Социалдемократите се страхуват да реагират остро срещу крайната десница, защото на практика се борят за гласовете на едни и същи избиратели. За "Партията на свободата" гласуват предимно хората на наемния труд, без висше образование и с ниски доходи. А работещите са основният електорат на социалдемократите.

Много са темите, които предизвикват недоволството на тази група избиратели - имиграцията, икономическите трудности, помощта за Украйна, която все повече австрийци смятат, че не можем повече да си го позволим. За всичко това Херберт Кикл предлага лесни решения, а хората си мислят, че той само така си говори, защото сме в предизборна кампания. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър Симов

Ал. Симов: Експертно управление - за да може политическата система да продължи напред

" Може би се налага да минем през експертно, надпартийно управление, което да реши конкретни икономически задачи. Това е единственият начин политическата система да продължи напред . Иначе сме обречени на Делян Пеевски, сглобки, ГЕРБ, Бойко Борисов и градска десница до откат. В България вече няма лесни решения ". Това коментира пред БНР..

публикувано на 27.04.24 в 14:45
Снимката е илюстративна

Фермер: Няма недостиг на мляко в България, целта е внос на евтино сухо мляко от Украйна

От правителството и депутатите зависи докога ще продължава този нерегламентиран внос на сухо мляко най-вече от страни, които не са членки на ЕС . Това заяви пред БНР Димитър Шопов, председател на Асоциацията за развъждане на черношарена порода в България. Асоциацията обединява фермери, които произвеждат над 60% от млякото в страната...

публикувано на 26.04.24 в 09:55

Проблеми с вноса на работна ръка за туризма, сигнали за искани подкупи в консулства

"Парите за заплати в туризма се увеличиха в пъти. Добре платени са и най-неграмотните ни служители. Но кадри в България няма ".  Това заяви пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В тази връзка той отбеляза и проблема с демографския срив в страната . Според него освен това..

публикувано на 25.04.24 в 11:16

Разхищаваме 68 кг храна годишно на човек от населението

Разхищението на храни е риск както за продоволствената сигурност, така и за околната среда. Според Организацията на ООН за прехрана и земеделие близо 1/3 от храните, произведени по света, се губят или разхищават . В ЕС всяка година става дума за почти 59 милиона тона храни, а това се равнява на 131 кг отпадъци на човек годишно. Доклад на..

публикувано на 25.04.24 в 09:08
Български производители изливат млякото си в знак на протест срещу политиките в сектора

Украински млекопреработватели искат по-голям внос у нас. Българските: Не достига суровото мляко, трябва сухо

Украински млекопреработватели и производители на суровини искат да увеличат вноса си у нас . Това стана ясно от срещата във Велико Търново между Украинската асоциация на млекопреработвателите с Българската асоциация на млекопреработвателите. Българските им колеги казват, че има сериозен недостиг на суровини у нас, защото животновъдите са намалили..

публикувано на 24.04.24 в 07:40
Доц. Ангел Кунчев

Доц. Кунчев пред БНР: Все още не е обявена епидемия от коклюш. Очаква се заповед до края на седмицата

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев потвърди пред БНР, че все още не е обявена епидемия от коклюш.  Очаква се да бъде издадена заповед на здравния министър до края на тази седмица. Но днес през цялото време доц. Кунчев говореше за епидемия, посочи здравният репортер на Националното радио Елена Бейкова. Е-обучение..

публикувано на 23.04.24 в 17:32
проф. д-р Андрей Чорбанов

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

Една от причината за пробива в имунизационното покритие са новите тенденции при разработването и създаването на ваксини – натискът те да бъдат абсолютно безвредни и абсолютно ефикасни. Колкото по-безвредна е една ваксина, толкова по-малко имуногенна и по-малко активна е тя . Това обясни пред БНР имунологът проф. д-р Андрей Чорбанов, депутат..

публикувано на 23.04.24 в 10:43