Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виетнам - история, култура и впечатляваща природа

6
Снимка: Виолета Ашикова

В последните години Виетнам бележи значителен ръст на туристи от цял свят, които търсят екзотиката и бягството на топло място през зимата и красотата на природата през пролетта и лятото.

Азиатската страна, смятана за едно от туристическите съкровища на Югоизточна Азия -  с богата история и култура и впечатляваща природа - е фокус на туристическата рубрика на "Хоризонт за вас"

Виетнам привлича със значимото си културно разнообразие, страната предлага екзотични дестинации – от плажове, джунгли и планини, до оживени и модерни градове. Ханой, кипящата съвременна столица на Виетнам, е пъстра и динамична. Силен трафик, милиони мотопеди, модерна инфраструктура и смесица на древна архитектура и културни влияния от Югоизточна Азия, Китай, САЩ и Франция. Ханой - градът на излитащия дракон, е наричан и градът на езерата. Десетки изградени изкуствени езера, в които цъфтят лотоси,  допринасят за красивата атмосфера на града. Една от най-романтичните разходки е край езерото Hoan Kiem – „езерото на върнатия меч“. Легендата разказва за времената на китайската династия Мин, когато виетнамския народ е бил подложен на жестока тирания, но успял да се избави с помощта на краля на драконите, дарил с вълшебен меч беден селянин.  Години след победата, докато обикалял с лодка из езерото,  гигантска костенурка изплувала от дълбините и го помолила да върне меча на дракона. А днес насред водата се издига изящна пагода, посветена на костенурката.  

Виетнамците изключително се гордеят с храма на литературата, построен в чест на великия мислител и философ Конфуций. В столицата може да се разгледа мавзолея на Хо Ши Мин – първият президент на Виетнам, повел страната към независимостта, скромната му къща, в която живеел и езерото с рибите, които обичал да храни,  елегантния президентски дворец и още красиви сгради и колониална атмосфера.  

Истинска атракция е водното куклено шоу в кукления театър Thang Long, изкуство, наследено от северните виетнамски села, където театърът се е играл с кукли във водата. С помощта на големи пръчки кукловоди управляват куклите, на фона на изпълнения на традиционна музика с барабани, дървени звънци и бамбукови свирки. Автентични виетнамски певици разказват историята, която ни представят куклите: 

Една от най-емблематичните туристически атракции на града е „влаковата улица“ на Ханой, където влаковете преминават по коловоз само на сантиметри от домовете и местата, където хората редовно пият кафе или бира в многото кафенета и ресторантчета на открито. Вековната железопътна линия, построена от бившите френски колониални владетели на Виетнам в началото на 20.век, пресича сърцето на оживените улици в Стария квартал на Ханой. Истинска атракция е да посрещнеш влака 

Столицата е пъстра, многолика  - живот между традиционните начини за препитание, бит, пазар, обичаи, местни занаяти и модерен начин на живот. Ухания на черен пипер, кафе и чай от жасмин и навсякъде лотоси – олицетворението на чистотата. Освен достъпната инфраструктура, евтиното настаняване, великолепната кухня и древна история, Ханой е отправна точка за залива Ha Long Bay, част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Една от най-посещаваните забележителности на Виетнам, красиво и диво, невероятно чудо на природата. По 120 километровата брегова линия на залива са пръснати над две хиляди островa, а гледките са спиращи дъха  

Още една изящна природна красота, южно от столицата Ханой – провинцията Нин Бин и природният резерват, част от които е Trang An – една от най-очарователните и зашеметяващи карстови пейзажи. Природна забележителност с множество пещери с неочаквани отвори, през които минават малки лодки,  пагодата Бай Дин, издигната насред водата, заградена от величествени скали.  

Това са много малка част от живописните места в очарователния Виетнам. Южноазиатската страна крие още много екзотика и красота, култура и древно богатство. 

Репортаж на Виолета Ашикова в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.

Снимки: Виолета Ашикова

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Бягане в подкрепа на незрящи хора ще се проведе за седма година в София

Благотворително бягане в подкрепа на трудноподвижни или незрящи хора ще се проведе тази вечер в София.  Организатор на събитието "Светулки RUN" е Софийски планински клуб и началото му е край езерото Ариана в Борисова градина. Информация за инициативата можете да немарите и във "Фейсбук" . Регистрацията започва в 19 часа, а самото бягане - от 20 часа...

публикувано на 01.10.24 в 05:08

Роботите стават все по-достъпни в българската икономика

Роботиката представлява голяма планина, която участниците се учат да изкачват заедно . По време на това изкачване те учат много за екипната работа, за реалния свят – как когато свържем две жички, напишем малко код и натиснем един бутон, виждаме как това, което сме направили, може да помогне на останалите около нас. Това обясни в интервю за..

публикувано на 27.09.24 в 11:32

Румяна Киризиева: В по-малките населени места са по-отворени към спорта

Последният петък на септември е Европейски ден на спорта в училище. Идеята е да се съчетаят физическа активност и забавление . Това е десето, юбилейно издание на кампанията у нас, в която се включват все повече училища и спортни клубове, отбеляза пред БНР  Румяна Киризиева от пловдивското сдружение "Бъди активен". По техни данни близо 800..

публикувано на 27.09.24 в 11:00
Петко Стоев

Петко Стоев за ролята на технологиите в съвременния свят

За ролята на технологиите в съвременния свят има много какво да се каже. Те стават все по-важна част от нашето ежедневие.  "В момента технологиите се развиват като симбиоза между човека и иновацията , защото винаги целта е технологията да помага на човека да се справя по-добре, да работи по-комфортно, по-удобно, каза за "Нощен Хоризонт"..

публикувано на 26.09.24 в 15:11
 Владислав Николов

На 28 септември във Варна ще се проведе 11-то събитие за събиране на капачки

"Ние никога не сме си мислили, че ще превземем по такъм сърцат начин хората, идеята ни беше да направим нещо от себе си, което да бъде чисто, същевременно полезно, каза за БНР Владислав Николов, създателят на първата в България благотворителна кампания за събиране на капачки в помощ на недоносени бебета "Аз Вярвам и Помагам" .  Всичко започва през..

публикувано на 26.09.24 в 11:45

Студенти от Стопанския факултет на СУ, доброволци и общинари обновиха подлеза на спирка „жк. Изток“

Мръсен, тъмен и издраскан, сборно място на футболни агитки – така доскоро е изглеждал подлеза под бул. "Цариградско шосе" в близост до кръговото на четвърти километър. Случайни минувачи разказват, че подлезът от години е оставен без поддръжка. „Беше ужасно мръсен, всичко беше нарисувано“, каза случен минувач. „Не съм минавала много често..

публикувано на 25.09.24 в 12:02
Ели Маринова

Ели Маринова за суеверията български и мъченичеството на Йоан Кръстител

Искаме или не, есента ще напомня все повече за себе си и нощите ще стават студени . С идването на новия месец ще дойде и края на отпуските и ще трябва да се върнем отново в познатия ритъм. Есента е хубаво време, прибират се плодовете, прави се вино. Подготвя се къщата за по-хладните и къси дни. Това е времето на приказките, на митовете,..

публикувано на 25.09.24 в 11:00