Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йони Виркунен: Проблемът с мигрантите по руско-финландската граница не е само заради войната

Няма масов страх от евентуален опит на Русия да повлияе на резултата от президентските избори във Финландия, каза той

| Интервю
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В края на ноември миналата година Финландия затвори всичките си пунктове на границата с Русия заради хибридна атака с мигранти. Миналата седмица правителството в Хелзинки прецени, че опасността още не е преминала и удължи действието на предприетите мерки до средата на февруари.

Руската война срещу Украйна и присъединяването на Финландия към НАТО обтегна отношенията между съседите в северната периферия на Европа. Но проблемът с мигрантите по руско-финландската граница не е от вчера и не е само заради войната, поясни в интервю за предаването "Събота 150" Йони Виркунен - директор на Центъра за руски и гранични проучвания в Университета на Източна Финландия.

"Всъщност, още по време на бежанската криза в Европа през 2015-2016 година около 1750 търсещи убежище хора дойдоха във Финландия от Русия. Това беше по-малко от потока през Швеция, но още тогава се заговори за инструментализиране на миграцията, т.е. трета държава да създава миграционни потоци към Европейския съюз чрез активно насърчаване или улесняване на придвижването на граждани на трети държави към външните европейски граници.

Ситуацията днес е същата. Разбира се, с тази разлика, че сега има война и Финландия вече е членка на НАТО. Въпросът е кога Русия отново ще отвори границата си и така ще позволи на хора без шенгенски визи да влязат във Финландия и да искат убежище тук. Тези мигранти са част от руската геополитическа игра. Ето защо е необходимо границата да бъде затворена".

Как това засяга хората, които не попадат в категорията на мигрантите, защото, предполагам, има и смесени руско-финландски бракове и вероятно хора с по-особен статут?

"Има смесени бракове, но също и сравнително голяма руски говоряща общност във Финландия. Затварянето на границата има голям ефект върху тези имигрантски общности във всекидневния транснационален начин на живот, който водят. Сега те не могат да посещават роднините си в Русия, а много от тях имат не само деца или съпруг там, но и застаряващи родители, за които трябва да се грижат. Разбира се, тук има и такива руснаци, които не искат да ходят в Русия - никога не биха се върнали заради войната".

Говорейки за миграцията, у нас в България, а и в Европа като цяло, е най-добре известен Средиземноморският коридор и малцина знаят, че съществува и т.нар. Северен или Арктически коридор, който е през Финландия...

"Арктическият, или Северният коридор през Русия към Финландия и съответно към Европейския съюз е алтернативен на Средиземноморския и на Балканския коридор. Но и маршрут за вторични мигранти от различни части на Русия, които се опитват да я напуснат. Те са втората по големина група сред транзитните за Финландия мигранти.

Много от тях идват, просто за да заработят повече - политиката не ги вълнува. В Русия също нямат законен статут и нямат никакъв шанс да получат убежище там. Не изкарват и достатъчно, за да пращат пари у дома в Централна Азия или откъдето и да са. Трудът им е много евтин и често ги мамят".

Да се върнем на руските мигранти. Предполагам, че някои от тях, освен по икономически причини, се опитват да избягат на Запад, защото не са съгласни с политиката на Владимир Путин?

"Най-различни руснаци прекосяват границата. Някои посещават свои роднини у нас. Други се противопоставят на Путин и търсят начини да напуснат Русия. Във Финландия всъщност има немалко руснаци, търсещи политическо убежище заради репресиите срещу академичните среди и политическата опозиция в родината им".

Споменавайки войната в Украйна, преди време Би Би Си излъчи репортаж, че заловени по границата с Финландия мигранти, вместо да бъдат депортирани обратно в страните им, са пращани да се бият в Украйна. Доколко е вярно това?

"Чувал съм за това от различни източници. Но не разполагам с доказателства. Факт е, че Русия не се отнася добре към мигрантите. Също и че много мигранти кандидатстват за руско гражданство през последните 3 години и получаването му е облекчено, вероятно за да могат да бъдат мобилизирани в армията".

Ройтерс изнесе информация тази седмица, че около 160 поискали убежище след прекосяване на източната финландска граница миналата година се водят изчезнали. Никой не знае нищо за тях.

"Да, това е също като през 2015-а. Няма информация какво се е случило с тях, но най-вероятно Финландия не е била крайната им дестинация. Може да са отишли в Швеция - границата ни с нея е отворена".


Когато разглеждах картата, установих че финландско-руската граница е много дълга - близо 1300 километра. За справка, цялата българска сухопътна граница с Турция, Гърция, Северна Македония, Сърбия и Румъния е по-къса. Предполагам, че е много трудно да се охранява такава дълга граница, още повече със съсед като Русия?

"И да, и не. Границата е много дълга и граничарите са много бдителни. По това време на годината има доста сняг, студено е. А това означава, че в снега остават ясни следи. Има техническо оборудване за проследяване - дори на места, където границата може да се прекоси само по вода с лодка. На някои места са издигнати ограждения. Има периферни райони - отдалечени от главните пътища, където е трудно да се пресече границата, но не и невъзможно.

Руските граничари от своя страна не харесват някой да се мотае в браздата. Освен, разбира се, ако не им е наредено да им харесва. Това би било възможно, само ако руските власти организират или помагат да се организират прекосявания на границата. Трудно ще е, ако няма такава санкция". 

Имаше планове границата да бъде отворена на 15 януари, но сега това е отложено за 11 февруари. Предстои да видим дали този път срокът ще бъде спазен. А между другото този уикенд във Финландия се провеждат президентски избори. Предвид войната в Украйна и пограничните проблеми, доколко Русия фигурира като тема в кампаниите на кандидатите за президент на Финландия?

"Интересно е, че този път Русия не е централна предизборна тема. Преди в кампаниите на кандидатите за президент това не беше така. Сега има консенсус за затварянето на границата и за членството ни в НАТО и може би затова няма място за дискусии - въпреки че външната политика и сигурността са основни задачи на президента".

Може ли при това положение да се приеме, че няма опасения във Финландия, че Русия индиректно ще повлияе на тези избори?

"По принцип трябва да сме бдителни, но не битува масов страх от евентуален опит на Русия да повлияе на резултата от президентските избори във Финландия. Гласуването не става по електронен път, така че вмешателство по тази линия не е възможно. Възможно е чрез социалните мрежи да бъде направен някакъв опит, но към момента не виждам такива".

Интервюто на Веселин Паунов с Йони Виркунен в предаването "Събота 150" чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Златен часовник на пасажер от "Титаник" е продаден на търг за 900 000 паунда

Златен часовник, носен от най-богатия пътник на кораба "Титаник", е бил продаден за 900 хиляди паунда, предаде Би Би Си. Първоначално очакваната цена е била 150 хиляди паунда. Часовникът е принадлежал на бизнесмена Джон Джейкъб Астор. След данъци и други такси купувачът на артефакта ще плати 1 милион и 175 хиляди паунда. От аукционната..

публикувано на 28.04.24 в 08:49

Акция по кръводаряване на Цветница във Велико Търново

Акция по кръводаряване ще се проведе на Цветница в храма „Свети Николай" във Велико Търново. Православната църква и Центърът по трансфузионна хематология към областната болница се включват в националната кампания "Запалете свещичка, дарете живот". В неделното училище към храма медицински екип на кръвния център във Велико Търново ще приема..

публикувано на 28.04.24 в 08:35

Започва пролетното издание на най-старата обществена кампания за спорт и здраве

С поход до хижа "Божур" над Горна Оряховица на Цветница започва пролетното издание на най-старата в страната обществена кампания за спорт и здраве "Движи се и победи". Досега са проведени 41 кампании, в които са се включили 20 002 деца и възрастни от Велико Търново и региона, сочат данните на Регионалната здравна инспекция, съорганизатор на..

публикувано на 28.04.24 в 08:21

Разногласия в Държавния департамент за израелската операция в Газа

Вътрешен документ показва разногласия в американския Държавен департамент по въпроса дали Израел нарушава международните закони при операцията си в Газа. Агенция Ройтерс разпространява информацията 10 дни преди да изтече срокът, в който първият дипломат Антъни Блинкен трябва да докладва темата пред Конгреса. Според цитирания документ част..

публикувано на 28.04.24 в 08:05

Протест срещу Байдън преди годишната вечеря с кореспондентите, акредитирани в Белия дом

Протестиращи срещу подкрепата на американския президент Джо Байдън за войната на Израел срещу "Хамас" се събраха пред хотела във Вашингтон, където се проведе ежегодната среща на Асоциацията на кореспондентите в Белия дом, предаде Ройтерс. Демонстранти с плакати скандираха лозунги против убийствата на журналисти в Газа. Стотици протестиращи..

публикувано на 28.04.24 в 07:53

Клубът на „Колите в Смолян“ организира благотворително дрифт шоу в помощ на Георги

Клубът на „Колите в Смолян“ организира поредното благотворително дрифт шоу в помощ на болен млад мъж. Днес от 13.00 ч организаторите канят всички родопчани на полигона в село Полковник Серафимово, за да помогнат на 22-годишния Георги Маринов от Пловдив. Момчето има частично прекъсване на гръбначния мозък след катастрофа. От две години Георги е в..

публикувано на 28.04.24 в 07:52

Лазаровден и Цветница са едни от най-очакваните и обичани пролетни празници в Широка лъка

Момиченца облечени в народни носии от читалище „Екзарх Стефан“ в родопското село Широка лъка за поредна година спазиха стародавната традиция Лазаруване. От рано сутринта момиченцата, пременени в носии, с кошници в ръце пълни с върбови клонки и стръкчета здравец тръгнаха с песни из калдъръмените уличики в Широка лъка, за да посетят всеки дом...

публикувано на 28.04.24 в 07:43