Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Проблемът няма да се реши с граждански и журналистически разследвания"

Тихомир Безлов: Рано е да се каже дали моделът на старите поръчкови убийства се завръща

"Има както заинтересовани хора на високо ниво, така и обикновени хора, които са жертви", каза експертът по случая с убийството на Мартин Божанов

| Интервю
Снимка: Савина Спасова

"Рано е да се каже дали моделът на старите поръчкови убийства се завръща. Половин година мина от убийството на Алексей Петров. Нека видим дали ще има други такива тежки инциденти."

Това каза пред БНР Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията по случая с убийството на Мартин Божанов – Нотариуса, замесен в имотни измами.

"Годишно имаме 1-2 такъв тип поръчкови убийства, настоящото прилича на убийството на Алексей Петров, ще видим какво ще се окаже", каза той и допълни, че "Нотариуса е една доста тъмна фигура", а през 2004-2005 г. има десетки, стотици статии във вестниците за измамина възрастни хора, фалшификации с апартаменти, той е осъден и е първият, на когото се отнема имущество от КПКОНПИ.

Към онзи момент, когато имотните измами са в разцвета си, Божанов е доста известна фигура, изтъкна Безлов.

Може само да спекулираме в момента, защото има както заинтересовани хора на високо ниво, така и обикновени хора, които са жертви, посочи той.

Прави впечатление работата с прокурори и съдии - в първите случаи с имотните измами се говори за доста голяма група от полицаи, съдии и прокурори, свързани с имотните измами на възрастни хора. При старите случаи на имотни измами има магистрати, чиито имена са засекретени, тоест ние не знаем кои са участниците в схемите, коментира експертът в предаването "Преди всички".

Името на Божанов нашумя покрай разследването на Антикорупционния фонд и свидетелствата на Ивайла Бакалова. Той се появи на радара някъде към 2021 г., припомни Безлов. По думите му, проблемът обаче няма да се реши с граждански и журналистически разследвания.

Всички политически изказвания бяха много завоалирани, може само да гадаем, отбеляза още Тихомир Безлов относно политическите реакции по случая.

"Ние сме в много ранна фаза на това разследване. Що се отнася до разкриването, нека не гледаме всичко в черни краски."

"По-сериозният въпрос, който този случай поставя, е тази обвързаност с хора, които участват в правосъдието. Магистрати. Въпреки че темата върви от 2021-ва година, не видяхме конкретни резултати, специално от този случай", подчерта Тихомир Безлов.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Президентът посети в Бургас производствена база за бронирана отбранителна техника

Държавният глава Румен Радев посети новоизграждаща се в Бургас производствена база на компанията "International Armored Group“ (IAG), специализирана в произвеждането на бронирани автомобили за световните пазари. Президентът и съпругата му Десислава Радева бяха посрещнати от основателя и собственик на IAG д-р Антон Стефов, който представи плановете..

публикувано на 11.07.24 в 20:26
Джевдет Чакъров

Джевдет Чакъров: Има шанс депутатите от ДПС, застанали зад Доган, да подкрепят мандат на ПП-ДБ

Съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров, който е сред 17-имата депутати, които бяха изключени днес от парламентарната група на движението, заяви пред БНТ, че вълната от декларации в подкрепа на Ахмед Доган ще продължи. Според Чакъров още депутати ще напуснат групата на ДПС. Към днешна дата в нея остават 25-има народни представители и тя е вече..

публикувано на 11.07.24 в 20:06

В Кюстендил стартират "Музикалните четвъртъци"

Утвърдилите се вече като културно събитие всяко лято "Музикални четвъртъци" стартират от тази вечер на естрадата пред централното градско читалище "Братство“ в Кюстендил.  През седмица местните ценители на музикалното и танцовото изкуство, както и гостите на града и почиващите по балнеосанаториума ще имат среща с повече или по-малко известни, но..

публикувано на 11.07.24 в 19:57
Ахмед Доган

6 от структурите на ДПС в област Добрич се обявиха в защита на Доган, свалиха доверието си от Ертен Анисова

Шест от структурите на ДПС в област Добрич свалиха доверието си към депутата от 8 МИР Добрич Ертен Анисова. В протокол от проведено заседание те се обявяват в защита на почетния председател на партията Ахмед Доган. В протокола от проведеното заседание на структурите на ДПС в област Добрич, поместен на страницата им в интернет е записано, че..

публикувано на 11.07.24 в 19:33
Десислава Иванчева и Биляна Петрова

Прокуратурата протестира предсрочното условно освобождаване на Биляна Петрова

Окръжна прокуратура Сливен протестира пред Апелативен съд – Бургас предсрочното условно освобождаване на бившия заместник-кмет на столичния район "Младост". На 3 юли Окръжен съд Сливен е постановил освобождаването, но информацията за това решение стана известна едва днес.  Петрова няма да бъде освободена, докато не се вземе решение от..

публикувано на 11.07.24 в 18:59
Димитър Главчев

Димитър Главчев няма обяснение защо президентът бави връчването на втория проучвателен мандат

От Вашингтон служебният премиер Димитър Главчев заяви, че няма обяснение защо президентът още не е обявил дата за връчване на втория проучвателен мандат за съставяне на правителство: "Сигурно президентът Радев има някакви съображения по темата, тъй като знаете, че не е записан конкретен срок в Конституцията за връчване на мандата, но се смята, че..

публикувано на 11.07.24 в 18:55
Снимката е илюстративна.

53 млн. лв. за проекти на производители и преработватели на земеделски стоки за изграждане на ВЕИ

Близо 53 милиона лева е безвъзмездната помощ, с която ще бъдат финансирани проекти на производители и преработватели на земеделски стоки за изграждане на ВЕИ. Приемът  на проектни предложения започва днес и ще продължи до 11 октомври. Допустими за подпомагане в този прием по Подмярка 4.2 са инвестиции за закупуване и инсталиране на..

публикувано на 11.07.24 в 18:53