Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"И самите дебати, и самото гласуване, и самото изслушване бяха превърнати в една бутафория"

Студенти по право от СУ на протест срещу избора на новите конституционни съдии

Цветомир Николов: Моралните инстинкти на политиците са дълбоко забравени

| Интервю
Софийският университет „Св. Климент Охридски
Снимка: Ани Петрова

За 11.00 часа е насрочен протест на студенти от Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Студентите ще изразят своето мнение относно избора на новите двама конституционни съдии – Десислава Атанасова и Борислав Белазелков.

"Има настроения в Юридическия факултет срещу нещата, които се случват и по тази причина направихме този спонтанен протест", обясни пред БНР петокурсникът Цветомир Николов, организатор на проявата.

"Съмнявам се, че ще бъдат впечатлени от какъвто и да било протест по темата, но това, което е важно – след като вече изборът е факт, то поне г-жа Атанасова като политик, участва активно в изменението на Конституцията и има ясна позиция по темата, да се оттегли по конкретния отворен казус и да не взема отношение по него", коментира Николов в предаването "Преди всички".

"Основното възмущение идва от това, че моралните инстинкти на политиците са дълбоко забравени. Ние не искаме да политизираме протеста, не искаме да вземаме отношение към личността на Десислава Атанасова, нито това е лична нападка към нея. Основният проблем с процедурата беше, че не би имало проблем Десислава Атанасова да бъде кандидат на някоя от партийните групи. Въпросът е, че това беше обща номинация на управляващото мнозинство. Съответно целият процес нататък беше превърнат в бутафорен. И самите дебати, и самото гласуване, и самото изслушване бяха, меко казано, превърнати в една бутафория", смята организаторът на протеста.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Илхан Кючюк оглави комисията по правни въпроси в Европарламента

Евродепутатът от "Обнови Европа" Илхан Кючюк бе избран за председател на комисията по правни въпроси в Европейския парламент. Още четирима наши представители в Европарламента получиха ръководни места в комисиите. Евродепутатката от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Цветелина Пенкова бе избрана за първи заместник-председател на..

публикувано на 23.07.24 в 13:31
Председателят на комисията по екология Красимир Гълъбов и общинските съветници Ваня Григорова (вдясно) и Марта Георгиева (вляво) дават брифинг в сградата на Столичната община за условията в приютите и клиниките на ОП

Общински съветници искат подобряване на условията във ветеринарната клиника към "Екоравновесие"

Общински съветници в София настояват да бъдат предприети спешни мерки за подобряване на условията във ветеринарната клиника "Връбница" към общинското предприятие "Екоравновесие" и да бъде отменена заповедта, с която се забранява достъпа на доброволците до клиниката. Темата беше обсъдена на среща на общинари с неправителствени организации. По..

публикувано на 23.07.24 в 13:25
Ружа Смилова

Ружа Смилова: Единственият печеливш от политическата криза е президентът

Надежда всички имаме, но оптимизмът е дефицитно чувство във връзка с третия мандат за съставяне на правителство.  Това коментира пред БНР политологът Ружа Смилова. "Вече видяхме най-малко 3 неуспешни опита за сформиране на правителство с третия мандат, който беше даван на БСП. Не е изключено президентът Радев да реши да играе с по-голямо..

публикувано на 23.07.24 в 13:21
Димитър Главчев

Главчев е готов да остане премиер, ако третият мандат не бъде изпълнен

Служебният премиер Димитър Главчев е склонен да остане на поста, ако третият мандат не бъде изпълнен и страната отново трябва да бъде управлявана от служебен кабинет. Това стана ясно от думите на самия Главчев, който по-рано днес отговаря на въпроси на граждани и медии във Фейсбук: "Министерският съвет е много сериозно предизвикателство от..

публикувано на 23.07.24 в 13:00

Радев удостои с "Мадарски конник" посланика на Финландия

Президентът Румен Радев удостои с орден "Мадарски конник" първа степен посланика на Финландия Кристина Кувая-Ксантопулос. Дипломатът получи отличието за заслуги за укрепването на отношенията между двете държави. Мира Стефанова с още информация. Посланикът на Финландия Кристина Кувая-Ксантопулос работи активно за насърчаване на сътрудничеството..

публикувано на 23.07.24 в 12:47
Калин Стоянов

Пожарникари са прехвърлени от Ямболско на българо-гръцката граница

Голяма част от силите, които седем денонощия се бориха с огнената стихия в Ямболско, са предислоцирани на българо-гръцката граница, където е възможно огънят от гръцка страна да се прехвърли на наша територия. Това е информирал вътрешния министър Калин Стоянов, който проведе видеоконферентен разговор с гръцкия министър на климатичните кризи и..

публикувано на 23.07.24 в 12:41

Около 700 безработни могат да участват в дейности по преодоляване на щетите от огъня

Около 700 безработни ще могат да се включат в дейности, свързани с гасенето на пожарите и преодоляване на нанесените от огъня щети в засегнатите общини. Това съобщиха от МТСП.  Средствата за сформирането на аварийните екипи в размер на 3,4 млн. лв. са осигурени след одобрено от министъра на труда и социалната политика Ивайло Иванов преразпределение..

публикувано на 23.07.24 в 12:38