Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доклад чертае сценарии за отказа от въглища у нас. Какви са ползите?

| Интервю
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Милиарди, спестени от здравна грижа – така доклад на Центъра за изследване в областта на енергетиката и чистия въздух измерва ефекта от бърз отказ на България от въглищата. Независимата международна научно-изследователска организация е изготвила изследването по поръчка на "Грийнпийс" – България. В нея влизат учени от различни държави по света. Това е второто изследване, което центърът прави за страната ни. В документа се твърди, че 3600 живота може да бъдат спасени от по-бързо затваряне на централите.

Докладът анализира ползите от навременен и структуриран изход от въглищната енергетика, като разглежда три сценария. Единият сценарий – до 2038 г. обемът на производството на въглища да се запази в мащаба от 2023 г., вторият – поетапен изход до 2035 г., основан на предложената от правителството пътна карта, а третият включва освен отпадането на мощностите за производство на електроенергия, и на топлофикациите, обясни в предаването "Хоризонт до обед" Десислава Микова от "Грийнпийс" – България.

За предишен петгодишен период повече от 5 хиляди живота са били загубени заради замърсяване на въздуха, посочи тя данни от предишния такъв доклад за България. Връзката между различните аспекти се прави чрез компютърно моделиране на прогноза, уточни Микова.

"Отделно има такива изследвания за тежестта върху здравните системи от съответните заболявания."

Въглищата в Маришкия басейн са с голямо съдържание на прах и сяра. Централите имат инсталации за очистване, които обаче не могат да функционират оптимално заради лошото качество на горивото, поясни Десислава Микова. Някои от централите не могат да се справят с изискванията, добави тя. По думите ѝ, ако вложат достатъчно средства, за да изпълнят тези норми, електричеството им ще стане непродаваемо, затова и в момента работят с отстъпки.

Според СЗО няма безопасен праг на замърсяване, а дълготрайното излагане на населението е много опасно, отбеляза Микова. Според нея замърсяването не остава в границата на България и достига пределите на съседни държави.

"Това замърсяване не признава граници. То не остава там, където е произведено."

България изгуби цяло десетилетие от възможности, за да предприеме амбициозно трансформиране на енергийния сектор, смята Десислава Микова. Според нея въглищната трансформация е в ход, но "на думи България отказва да го признае".

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марина Великова

Марина Великова показва "Ледовете на Антарктика" на Моста на влюбените

Изложбата "Ледовете на Антарктика" на Марина Великова ще бъде открита на 22 април, в Деня на Земята, на Моста на влюбените до НДК в София. Марина Великова е музикант и музикален редактор в БНР и наскоро посети Антарктида, за да осъществи проекта си "Звуците на Антарктика", който ще завърши в края на тази година. Предстои да представи и свои..

публикувано на 19.04.24 в 09:54

Кипър: Обсъждат използване на ИИ за почистване на морските води

Използването на изкуствен интелект за откриване и почистване на замърсявания в морето е сред иновативните технологии, които ще бъдат представени на провеждащия се днес форум „Синият Лимасол“. Най-големият крайбрежен град на Кипър, търговски и корабен център в Източното Средиземноморие, е включен в мисията на ЕС за постигане на климатична..

публикувано на 15.04.24 в 08:33

Екологични организации определиха законопроект за лобистки и излизат на протести

Започваме протести и няма да спрем, докато въпросният законопроект не бъде спрян. Това каза пред БНР адвокат Димитър Палов, председател на гражданско сдружение "Ти решаваш" , което в неделя, 14 април, ще бъде част от протестите на екоорганизации срещу промени в Закона за насърчаване на инвестициите, с които се слага край на възможностите..

публикувано на 12.04.24 в 15:14

България ще въвежда депозитната система за пластмасови бутилки. Какво предстои?

До 2029 г. на територията на ЕС следва да бъдат изградени депозитни системи за връщане на празни пластмасови бутилки.  В 17-те европейски страни, които вече имат подобна система, се регистрира висока събираемост. Пред страната ни са три задачи - анализ къде какво количество отпадък се генерира, промяна в законодателството и инвестиции в..

публикувано на 04.04.24 в 12:15

Може ли да се постави фотоволтаичен покрив на Екомузея с аквариум в Русе?

Фотоволтаичните системи са едно от решенията, с които можем да компенсираме вредата на човешката дейност върху природата. Все повече обществени сгради се захранват с възобновяеми енергийни източници и това е модел, който показва ползата от тази технология. Дали в Екозумея с аквариум в Русе има възможност за такава система и как може да се случи..

публикувано на 17.03.24 в 08:25

Столичната община приема проекти за интегрирано градско развитие до 9 май

Столична община приема проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на ПРР 2021-2027 Столичната община в качеството си на териториален орган по подбор на проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на ПРР 2021-2027, кани всички заинтересовани страни за подаване на проектни идеи по Приоритет 1 на ПРР за изпълнение..

публикувано на 14.03.24 в 13:05

платена публикация
Как да се грижим правилно за здравето на почвата с помощта на Torove.bg

Здравето на почвата обуславя как растенията ще растат, ще се развиват и справят със стреса от околната среда. Почвата, която е добре поддържана, подпомага здравословния растеж на растенията, като увеличава тяхната устойчивост на болести и вредители и спомага за по-добри добиви. Видове състояния на почвата Почвата е основен ресурс..

публикувано на 13.03.24 в 13:23