Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Субсидиите - слонът в стаята за европейското и българското земеделие

| Интервю
Снимка: Калина Грънчарова

Европейските регулации и начинът за разпределяне на субсидиите са слонът в стаята за европейското и за българското земеделие.

Около тази констатация се обединиха в интервю за БНР евродепутатът от ПЕС Петър Витанов и депутатът от ПП-ДБ Владислав Панев.

Според Петър Витанов, евродепутат и бивш член на БСП, "европейският земеделец се чувства ощетен от ниската цена на своята продукция, от нелоялната конкуренция от трети страни и от ниската печалба".

Той изтъкна, че има сериозен дисбаланс в разпределението на средствата за различните по тип селскостопански дейности:

"Преимуществено парите отиват в зърнени култури, за сметка на овощарство и животновъдство. Ако искаме промяна на структурата на българското земеделие, трябва да променим начина, по който то функционира. България трябва да бъде много по-активна във вземането на решения на европейско равнище, за да не бъдем субект на тези решения".

Петър Витанов

В предаването "12+3" Владислав Панев, който е и съпредседател на "Зелено движение", се съгласи, че начинът на разпределение на субсидиите облагодетелства зърнения сектор, което "съдейства за обезлюдяването на селата и насочването на цялото земеделие към зърнения сектор".

"Миналата година имаше перфектната буря, тъй като цените на торовете скочиха заради цените на на природния газ, от войната, а цените на земеделската продукция - пшеница и други такива култури - падна в сравнение с 2022-ра година. Това притисна земеделците в ъгъла и голяма част от тях реализираха загуби и са недоволни в момента", коментира той.

Панев изказа надежда при ротацията да не бъде сменен земеделският министър Кирил Вътев, тъй като "той е предприемач от бранша и разбира къде се коренят проблемите в сектора":

"Доста ценно време е пропуснато, поне 15 години, и в земеделието, и в енергетиката. Има структурни проблеми в тези отрасли и трябва да започне тяхното решаване".

Според него животновъдите искат оставката на министър Вътев заради разкритията за виртуални животни в много ферми:

"Когато имаме огромни субсидии към сектор, ищахът за измами е доста по-сериозен, отколкото към нормално пазарно поведение".

По думите на Владислав Панев изходът от ситуацията е насочване на повече пари към превръщането на България отново в основен производител и износител на плодове и зеленчуци, мляко, месо, яйца:

"Това са наши традиционни отрасли, които сме загубили през последните години заради начина на разпределяне на европейските субсидии. Трябва да имаме цели и да финансираме не на калпак и на декар, а според постигането на тези цели".

Владислав Панев

Интервюто на Даниела Големинова с Петър Витанов и Владислав Панев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ива Лазарова

Партиите харчат по-малко за политическа реклама в сравнение с предишни избори

Партиите харчат по-малко пари за медийна реклама за предстоящите избори в сравнение с предишни кампании, показват данни на Института за развитие на публичната среда. ИРПС традиционно следи по време на предизборна кампания 40 медии . В сравнение с кампанията 2 в 1 през ноември 2021 г. средствата, които формациите отделят за политическа..

публикувано на 22.05.24 в 08:57
Ингрид Шикова

Проф. Ингрид Шикова: Все още не сме усетили Европейския съюз като наш

Наблюдава се желание сред младите хора да научат повече за Европейския съюз. Те искат да поставят своите теми пред ЕС, които не са малко. Грешка е, че няма сериозна информационна кампания по европейските въпроси . Само с клипове по телевизията не се решава въпросът. Това мнение изрази пред БНР проф. Ингрид Шикова, преподавател в Катедра..

публикувано на 22.05.24 в 08:25

ООН: Да спрем загубата на животни, растения и микроорганизми

Призив към всички нас да спрем загубата на различни видове животни, растения и микроорганизми отправят от ООН във връзка с днешния Международен ден на биологичното разнообразие. Според специалисти загубата на биоразнообразие е най-голямата заплаха за живота на земята. "Бъди част от плана" е темата тази година на Международния ден на..

публикувано на 22.05.24 в 08:07
Заседание на Комитета на министрите на Съвета на Европа в Страсбург, 17 май 2024 г.

Съветът на Европа разкритикува Закона за чуждото влияние в Грузия

Експертите на Съвета на Европа разкритикуваха спорния закон за обявяването на чуждестранно финансиране в южнокавказката република Грузия и го определиха като недемократичен, предаде ДПА. Законът за прозрачността на чуждото влияние трябва да бъде оттеглен, се казва в становище на Венецианската комисия, разпространено снощи в Страсбург...

публикувано на 22.05.24 в 08:07
Емилия Богданова

Емилия Богданова: Да има лекари и психолози в екипите, които разработват учебните програми!

" Мотивацията на учениците е изключително важна, независимо къде ще се обучава едно дете . Това е първата стъпка към успеха за всяко дете. Средата е много важен фактор при мотивиране на едно дете. Когато децата успяват в дадена дейност – дали в обучение, дали в спорт, дали в изкуства, те засилват още повече желанието си да се борят." Това..

публикувано на 22.05.24 в 08:00

Контролирано унищожаване на боеприпаси и взривове от ВМЗ - Сопот

Бракувани боеприпаси и други взривни материали, отпаднали от производството на ВМЗ - Сопот, ще бъдат контролирано унищожавани на открития изпитателен полигон в с. Анево. За периода от 9.00 до 15.00 ч. се забранява влизането на хора, животни и техника в района, предупреждават от община Сопот.

публикувано на 22.05.24 в 08:00

Руски дронове поразиха енергийни обекти и оставиха без ток части от Сумска област

Руски дронове са поразили енергийни обекти и са оставили без електричество части от северната украинска Сумска област, съобщиха регионалните власти, цитирани от Ройтерс. В Telegram областната управа посочи, че дроновете са атакували цели в градовете Шостка и Конотоп, североизточно от Киев и по границата с Русия. Аварийни екипи работят за..

публикувано на 22.05.24 в 07:54