Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Активизиране на институциите след информации за сериозни контакти в съдебната система на Нотариуса

Мартин Божанов - Нотариуса
Снимка: acf.bg

Институциите се активизираха след информацията, че разстреляният миналата седмица Мартин Божанов - по прякор Нотариуса, е имал сериозни контакти в съдебната система.

От прокуратурата обявиха, че от 2004 г. досега в деловодната ѝ система има 25 преписки и дела, свързани с него.

Съдийската колегия реши да покани на заседанието си след седмица разследващия журналист Николай Стайков, който е автор на разследване за незаконната дейност на Божанов, и временно изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов.

Изслушване на Сарафов, но в пленарната зала, поискаха и от "Продължаваме Промяната", а председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски подкрепи идеята на фондация "Антикорупционен фонд" за създаването на специална анкетна комисия по случая.

Макар че за натиск на съдии от страна на Божанов е известно още от 2020 г., когато съдиите Владислава Цариградска и Цвятко Лазаров разказаха за това пред Съдийската колегия, а разследването на АКФ е от 2021 г., прокуратура е научила за случая в края на 2022 г. от справка на ГДБОП. В нея ставало дума за имотни измами и пране на пари. През април е образувано и досъдебно производство, но без линия "натиск над магистрати" и "търговия с влияние". Защо, в справката нямало и дума за заплахите към Цариградска и Лазаров, обясни градският прокурор на София Илияна Кирилова:

"Аз се запознах от медийни публикации със заплахите спрямо съдия Цариградска и съдя Росенов. Останах озадачена, че не е работено по тях и лично аз поканих съдия Цариградска да разбера за какво става въпрос, защо не са се развили нещата, след което тя беше разпитани и в качеството на свидетел по това досъдебно производство".

По досъдебното производство е разпитана и Ивайла Бакалова, която разказа в разследването на АКФ "Списък за бърз контрол" как е действала групата на Нотариуса.

Разпитани са били много свидетели, но не и бившият главен прокурор Иван Гешев и депутатът Делян Пеевски, с които, според заплахите към съдия Владислава Цариградска, Мартин Божанов бил близък. Това ѝ казала нейна роднина, предала и послание - предупреждение какво ще й се случи, ако не се отведе от дело, свързано с имот на Нотариуса.

"Това, което беше споменато от съдия Цариградска, е предадено от нейната племенница. В разпита, който е пред нас, такова нещо не е споделено от племенницата. След това интервю ще бъдат вероятно извикани и лицата, които се сочат от съдия Цариградска, че на нея племенницата и е казала да внимават, тъй като Мартин Божанов е близък с бившия главен прокурор и с народния представител Делян Пеевски", каза Кирилова. 

В справката, довела до образуване на досъдебното производство миналата пролет се споменава и клуб, собственост на Божанов, със специален достъп за определени магистрати. За него разказала бившата му жена, но по тази линия не е работено. В новата светлина на разкритията на АКФ започва издирването на свидетели, които да кажат какво се случвало в заведението, допълни градският прокурор на София.

"Ние не сме работили в насока на този клуб, но сега търсим възможност да видим евентуално. Ние сме работили в насока - ползвал ли е Мартин Божанов протекции на съдии и на прокурори, което става много трудно. Ние трябва да имаме убедителни доказателства за това, защото аз съм сигурна, че ако едно такова обвинение се повдигне и се вкара с обвинителен акт в съда, ние ще сме на позицията "една жена казала", отбеляза Кирилова.

Освен работата по това дело СГП ще проверява защо СРП масово е прекратявала преписки и дела по оплаквания за имотни измами, свързвани с убития на 31 януари Мартин Божанов.

На парламентарния терен подкрепа от мнозинството събира създаването на комисия, която да изследва твърденията за магистрати, зависими от Божанов. Пръв тон за това даде тази сутрин Делян Пеевски. Санкционираният по глобалния закон "Магнитски" обяви, че не може правосъдието да се случва по клубове и на тъмно и че поредният случай за нерегламентирано влияние в правосъдната система трябва да бъде последният.

В тази комисия или в пленарната зала - за поредния скандал, свързан със съдебната система, най-вероятно ще бъде изслушан и и.д. главният прокурор Борислав Сарафов. 

По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Велошествие в София за международния ден на велосипеда

По улиците на София премина велошествие, организирано от сдруженята "За Земята" и "Велоеволюция" и организацията "Софенхаген". Повод е международният ден на велосипеда.  Площадът пред катедралата "Александър Невски" се изпълни с предимно млади хора и велосипеди. Според събралите се хора предимството на велосипеда е, че няма нужда са се виси в..

публикувано на 02.06.24 в 16:22
Министърът на външните работи на Гърция Йоргос Герапетридис

Гърция призова Скопие да спазва Преспанския договор

Гръцкият министър на външните работи Герапетридис призова Скопие да спазва международното споразумение за Преспанския договор. "Подчертаваме задължението на Република Северна Македония да спазва стриктно всички клаузи на Преспанския договор",заяви в интервю за гръцките медии първият дипломат на Гърция Йоргос Герапетридис. Използването на името..

публикувано на 02.06.24 в 16:12
Служебният премиер Димитър Главчев и здравният министър Галя Кондева в пленарната зала на парламента по време на опитите да бъде осигурен кворум - 2 юни 2024 г.

Днес парламентът няма да заседава

Извънредното заседание на Народното събрание не се състоя заради липса на кворум. В пленарната зала се проведоха две процедури за регистриране на кворум - при първата бяха отчетени едва 67 депутати в залата, а при втората - 69, при необходимите минимум 121 за начало на заседанието.  Извънредното заседание на НС не събра кворум при първата..

публикувано на 02.06.24 в 15:37
Петролна платформа в Бахрейн, архив.

Ройтерс: В ОПЕК+ вероятно ще има съгласие за съкращаване добива на петрол до 2024 г. и през 2025 г.

ОПЕК+ най-вероятно ще постигне съгласие за съкращаване на добива на петрол до 2024 г. и дори е възможно и през 2025 г., съобщи Ройтерс, като се позова на два източника от организацията на страните износителки на петрол и техните съюзници. Цените на петрола се търгуват близо до 80 долара за барел - под това, от което много членове на ОПЕК+ се..

публикувано на 02.06.24 в 15:25

Извънредното заседание на НС не събра кворум при първата регистрация

Извънредното заседание на Народното събрание не събра кворум при първата регистрация. В пленарната зала се регистрираха едва 67 депутати при  необходими минимум 121 за начало на заседанието. В залата е служебният премиер Димитър Главчев. В предварително обявената програма е изслушване на Главчев около българската позиция в ООН за геноцида в..

публикувано на 02.06.24 в 15:08
Бенямин Нетаняху

Съветник на Нетаняху за плана на Байдън за Газа: Не е добра сделка, но Израел го приема

Съветник на израелския премиер Бенямин Нетаняху потвърди днес, че страната му е приела рамковото споразумение за прекратяване на войната в ивицата Газа, което беше предложено от американския президент Джо Байдън, но го определи като несъвършено и добави, че има нужда от още много работа, предаде Ройтерс. САЩ, Катар и Египет призоваха Израел да..

публикувано на 02.06.24 в 14:28

Оранжев код за дъжд в четири области

За утре, 3 юни е обявен оранжев код за гръмотевични бури и градушки в Монтана, Враца, Плевен и Ловеч. На места се очаква количеството на валежите да достигне 50 литра на квадратен метър. Жълт код е обавен за областите Видин, София - област, Пловдив, Габрово, Велико Търново, Пазарджик и Стара Загора. Днес се очакват интензивни валежи в почти цяла..

публикувано на 02.06.24 в 14:27