Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Кирил Вътев не води война със злоупотребите в сектор "Земеделие"

Иван Христанов: Министър Вътев дължи обяснение защо се губи време, а не се решават проблемите

"Премиерът и земеделският министър трябва много да внимават с кого сядат на масата на преговорите"

| Интервю
Иван Христанов
Снимка: БНР

Земеделският министър Кирил Вътев трябва да отговори на обществото защо допуска три дни да се губи време, вместо директно да се атакуват проблемите с решения.

Това каза пред БНР Иван Христанов, бивш заместник-министър на земеделието в кабинета "Петков", лидер на партия "Единение".

"Когато бях заместник-министър, водехме брутална война с тези безкрайни измами в сектор "Земеделие", с крадените стотици милиони на година. Хора като Илия Проданов и Радостина Жекова, както и десетки хиляди земеделци, бяха на наша страна. Те затова не протестираха тогава, въпреки че Десислава Танева (депутат от ГЕРБ и бивш министър на земеделието в кабинета "Борисов" - б.р.) се опита да направи протести. Но те виждаха, че ние се опитваме да елиминираме тези фалшиви лидери, които сега Николай Денков ги слага на масата на срещите", обясни той.

Христанов подчерта, че премиерът и земеделският министър трябва много да внимават с кого сядат на масата на преговорите.

По думите му има един браншови лидер, "който има злоупотреби за десетки милиони, сега е на масата на Денков и Вътев и е подкрепил министъра на земеделието за избирането му на този пост, а трябва да влезе в затвора, но нарочно неговите преписки са спрени от хората, свързани с Делян Пеевски и Бойко Борисов, за да може той да им купува изборите". 

Бивш заместник-министър на земеделието беше категоричен, че м Министерството на земеделието има чадър, а "съдебната система е последният чадър, който бетонира измамите на изпълнителната власт":

"България е единствената държава, в която сектор "Земеделие" се превърна в източник на огромни злоупотреби, от които страдаме и потребителите, и самите земеделци. Ние тази война я водихме с всички мерки, но Вътев не води тази война. Защо не я води ние нямаме обяснение".

Протестиращите земеделци в Европа имат огромна обществена подкрепа, България е единствената, в която е точно обратното, коментира още Христанов.

Интервюто на Даниела Големинова с Иван Христанов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Силен дъжд от над 20 литра на квадратен метър запуши шахти и наводни улици в Русе

Силен дъжд от над 20 литра на квадратен метър запуши шахти и наводни улици в Русе. Няма сигнали за нанесени материални щети. Силният дъжд в Русе започна в 18.35 ч. и само за 25 минути до 19 ч. над града се изсипаха повече от 20 литра на квадратен метър.  По данни на метеорологичната служба към Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав по време..

публикувано на 25.07.24 в 19:56

От пресцентъра на правителството съобщиха за нерегламентирана продажба на билети за фестивала Webit

От пресцентъра на правителството съобщиха за нерегламентирана продажба на билети за фестивала Webit, който трябва да се проведе през октомври в София.  Според съобщението от служебния кабинет не са поемани ангажименти относно обявения на сайта официален прием на министър-председателя.  Продажбата на билети на стойност до 3 хиляди евро без ДДС..

публикувано на 25.07.24 в 19:37

Унгария и Словакия се провалиха в опитите си за възстановяване на доставките на петрол от "ЛукОйл"

Унгария и Словакия се провалиха в опитите си да предизвикат консултации с Украйна с посредничеството на Европейската комисия за възстановяване на доставките на петрол от руската компания "ЛукОйл". След като Украйна наложи санкции срещу руската група "ЛукОйл" доставките на компанията за Унгария и Словакия спряха. Двете страни обявиха, че енергийната им..

публикувано на 25.07.24 в 19:28
Демонстрация срещу израелските операции в Газа и продажбата на американски оръжия на Израел в деня на посещението на премиера Нетаняху  във Вашингтон, САЩ, 24 юли 2024 г.

Още за речта на Бенямин Нетаняху пред американския Конгрес

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху изнесе остра реч пред американския Конгрес, в която  обеща да постигне "пълна победа" срещу палестинската групировка "Хамас" и заклейми американските противници на войната в Газа. В речта си по време на съвместното заседание на двете камари на Конгреса Нетаняху подчерта дългогодишните и близки връзки между..

публикувано на 25.07.24 в 19:20

От утре Общинските служби "Земеделие" приемат заявления от пострадалите от пожарите фермери

От утре Общинските служби "Земеделие" в районите с обявено бедствено положение, започват да приемат заявления от пострадалите фермери, съобщават от Министерството на земеделието.  Документите са необходими заради кандидатстването за подпомагане и трябва да се подадат в срок до 15 дни след потушаване на пожарите в района.  От министерството уточняват, че..

публикувано на 25.07.24 в 19:15
Николай Патрушев

Николай Патрушев: САЩ възнамеряват да създадат логистични центрове в черноморските страни

Съединените щати възнамеряват да създадат логистични центрове в черноморските страни, за да ускорят доставките на оръжия за Украйна и да разположат там съвременни оръжия с голям обсег. Това заяви Николай Патрушев, бивш председател на Съвета за сигурност на Русия, а сега съветник на президента. По думите на Патрушев Русия е осуетила плановете на "водения..

публикувано на 25.07.24 в 19:02

Пожар в складове за фойерверки между град Елин Пелин и едноименната гара, има пострадали

Около 18:30 часа в складове на фирма за фойерверки и други пиротехнически средства между град Елин Пелин и едноименната гара Елин Пелин  е избухнал  пожар и са последвали взривове. Двама души с животозастрашаващи изгаряния,  пострадали при  пожара,  се транспортират към болница "Пирогов" в София, съобщиха от Центъра за спешна медицинска помощ –..

публикувано на 25.07.24 в 18:51