Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вени Марковски: Негативните информации ни задържат по-дълго в социалните мрежи

| Интервю
Снимка: Pixabay

Една от първите социални мрежи - Facebook, навърши 20 години.

До известна степен социалните мрежи са отговорни за това, че дадоха възможност на хората да се чувстват като издатели, редактори, писатели, журналисти и подмениха официалните понятия.

Това мнение изрази в интервю за БНР Вени Марковки, съосновател на "Интернет общество".

Вени Марковски

Фейсбук насърчава хората да стоят все по-дълго време в социалната мрежа. Алгоритмите са установили, че когато на човек му се пуска позитивна информация, той прекарва по-малко време там и обратното – негативните информации го задържат по-дълго време, поясни експертът. По думите му, социалната мрежа "насърчава реакцията, която е обществено опасна".

Според Марковски, когато човек напада другиго в Интернет с личностни нападки, той признава, че аргументите на противника му са по-добри – тъй като не можеш да оспориш фактите, нападаш личността.

В социалните мрежи има и свобода, и слободия на словото, смята той.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Полицията в Перник с мерки за абитуриентските балове

Полицията в Перник предприе мерки за осигуряване на обществения ред и безопасността на движението по пътищата по време на предстоящите абитуриентски балове и празничните прояви, свързани с отбелязването на 24 май в областта. Мерките са координирани с Регионалното управление на образованието, с ръководствата на училищата, общините и охранителните..

публикувано на 15.05.24 в 11:42
Димитър Главчев

Главчев: Още една предизборна пушилка беше разсеяна

Служебният премиер Димитър Главчев обяви, че вчера още една предизборна пушилка е била разсеяна, визирайки гласуваното от Надзорния съвет на НОИ увеличение с 11 процента на пенсиите от 1 юли тази година. Подготовката на вота 2 в 1, насрочен за  9 ти юни върви по план, отчете премиерът пред министрите. Очаквайте подробности!

публикувано на 15.05.24 в 11:33

Над 2000 деца приети в детските градини в Пловдив

Над 2000 деца са приети в детските градини в Пловдив на първото за предстоящата учебна година класиране. За него бяха обявени около 2200 свободни места, а участваха над 2500 деца, родени през 2021 г.  До 27 май родителите на класираните деца трябва да представят необходимите документи в детските градини, за да ги запишат. Не е необходимо..

публикувано на 15.05.24 в 11:30
СТЕМ центровете са практически ориентирани учебни пространства

Проф. Жолт Лавица: Има възможности образованието да бъде вдъхновяващо

Нова форма на обучение - там, където природните науки, така нереченото СТЕМ обучение, среща изкуството . Тази тема коментира по време на Софийския фестивал на науката проф. д-р Жолт Лавица , който в Австрия се занимава с търсене на нови методи за образование. Той говори пред учители, заинтересовани от това.  3D принтирането, виртуалната реалност,..

публикувано на 15.05.24 в 11:20

Сделки за имоти и МПС - само след погасени задължения към НАП

Сделките за продажба на имоти или моторни превозни средства са възможни вече само след погасяване на просрочени задължения към Националната агенция за приходите.  Пред БНР Силвия Стефанова - директор на Дирекция "Събиране" в НАП, обясни: "От 3 май има промяна в чл. 264 от ДОПК, съгласно която нотариусите и съдиите по вписванията извършват..

публикувано на 15.05.24 в 11:07
Хижа „Момчил юнак“

Заради дъжда откриват кампанията "Хижа на годината" утре, не днес

Откриването на тазгодишната кампания "Хижа на годината" вместо днес, ще се състои утре , заради метеорологичните условия. Това съобщи пред БНР Елиза Стоева от екипа на организаторите. Събитието ще се проведе в лятното кино "Кабана" до НДК. Тази година има допълнителна конкурсна категория, като категориите стават общо 9...

публикувано на 15.05.24 в 11:05

Без сексуално възпитание за най-малките в училище на Острова

Британското правителство предлага в училищата в Англия ще бъде забранено да преподават сексуално възпитание на деца под девет години. Правителствен източник е заявил пред Би Би Си, че предложението включва планове за забрана децата да бъдат обучавани за полова идентичност. Новите насоки на правителството за училищата ще бъдат..

публикувано на 15.05.24 в 10:50