Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мащабна изложба в памет на фотографа Петко Герасимов

Близо 700 снимки на хартиен носител и под формата на презентация носят духа на Стара Силистра

5
Петко Герасимов
Снимка: Личен архив

Как да се простим с хора, които сме познавали и уважавали. Хора, чието творчество не искаме и не трябва да забравяме.

Изложба на снимки, много от тях чернобели – носещи духа на времето, духа на Стара Силистра, на хора, събития и адреси, бе начинът, по който Полина и Виктор Герасимови избраха, за да кажа последно „Сбогом!“ на своя баща – Петко Герасимов.

Творец и приятел за мнозина в малкия град на брега на голямата река.


В късния делничен следобед фоайето на сградата, в която до преди години се помещаваше силистренският театър приюти паната с фотографии, дело на Петко Герасимов.
Близо 700 снимки на хартиен носител и под формата на презентация ни потопиха в един свят на усмивки и тъга, сред хора, животни и природа. И не случайно бе избрано мястото. Някога театърът е бил едно от работните му места, разказаха Полина и Виктор, неговите деца.


50 години от живота на Петко Герасимов са отдадени на фотографията и културата като цяло. Знак от съдбата е и рождената му дата - 24 май.

Кафенето до театъра също помни Петко Герасимов, защото там и в миналото, и днес се събират хора от арт средите на града. И във фоайето, по време на изложбата, и след това – с питие в ръка Веселин Боев, Йордан Георгиев, Димитър Златев, Радослав Марков и Алексей Минев - си спомниха за отминали времена.


Духът на крайдунавското градче може да бъде усетен в сайтът Стара Силистра, където над 2000 изображения са възстановени за поколенията от Петко Герасимов и синът му Виктор. Там са разказани едни от най-любопитните истории, които позволяват човек да се потопи в света на своите предци.


А изложбата в памет на фотографа остава до 23 февруари във фоайето на сградата на театъра, както е позната, за да могат да се докоснат до твореца Петко Герасимов и млади, и стари.


Петко Герасимов (24.05.1947 – 05.02.2024)
Петко Герасимов е фотограф с над 50 годишна практика. Ентусиазмът му, както и на неговите съмишленици фотографи, в години на ограничения, води до създаването на университетска специалност фотография в България. Участва в стотици пленери, фотоваканции, конкурси и изложби, в заснемане на мейкинги или използвайки 8 мм камера в едни от най-успешните съвременни български филми. Още в ранните си фотографски търсения се отличава с експериментаторския си дух, започвайки да рисува върху негативи, да изобретява нови филтри, да преповтаря огледалната механизация на фотоапаратите, изнасяйки я отвън и създавайки съвсем нова техника на заснемане. Започва като „спортен фотограф“ в гр. Пловдив и много бързо става част от най-силната тогава фотографска група. Артистичната му душа е премесена с инженерни умения, което го прави уникален майстор в поправката на всякакви видове фотографска техника. В годините е преподавал в читалища, фотографски школи и частни уроци и всеки негов ученик е бил приет в учебното заведение, в което е кандидатствал. Заснемал е множество документални филми в България и Европа, за най-големия от които, прекарва 3 години в Ростов на Дон.

По желание на децата си и тяхното търсене на алтернатива в малкия град, създава местна телевизия, чрез която дава възможност на млади таланти и борци за свобода да се изявят и по която се пускат само „модерни и хубави“, според младите, музика и филми. Създава фотоклубове, води фотокръжоци, организира международни фотоизложби и пленери в Силистра. Любопитната му натура го среща с всеки нов вид аналогов или дигитален фотоапарат, който се появява на пазара и това води до създаването на уъркшопи – „Как най-добре да снимаме със собствения си апарат“. През последните години, едно от най-значимите за града събития, е създаването на НПО и сайт „Стара Силистра“ съвместно със сина му. За 11 години откриват и реставрират над 2000 изображения, реализират 8 големи изложби и запазват историята на града, събирайки гравюри, плаки и снимки от цял свят. Наред с фотографската си дейност, 15 поредни години, заема длъжността „Завеждащ постановъчна част“ в драматичен театър Сава Доброплодни и продължава да пази и пълни архива му, дори след напускането си. 14 поредни години, всяко лято, посреща с усмивка и блага дума или мъдър съвет, посетителите на създадения от дъщеря му „Весел бар“ на плажа. Там освен фотографските курсове, заснема татуировките на хилядите посетители, което е вдъхновяващ материал за следваща изложба. Иновативната му природа е съчетана с изключителна отговорност и отдаденост към семейството.

Още по темата в зувковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Димо Райков

Димо Райков: Най-нещастният български творец е писателят

Аз съм един щастлив писател , казва за себе си Димо Райков, който в края на месеца ще навърши 70 години. Животът му е разпънат между две епохи – на социализма и на прехода: "Може би оттам тръгва и моето щастие. 35 години в единия начин на живот, коренно различен от другия, и 35 години в другия. Това са две епохи, взаимно мразещи се,..

публикувано на 24.07.24 в 12:04
Вероника Христова

Професия театрален педагог: да накараш дете с увреждания да се забавлява

Тя е актриса, режисьор, театрален педагог. Тя е Вероника Христова и въпреки че преодолява ежедневни прегради с инвалидната си количка, живее за мига и за споделените преживявания. В „Горещо сърце“ ви срещаме с още един човек от екипа на Дневния център за хора с епилепсия в София – човек, който провокира децата да се забавляват и да..

публикувано на 21.07.24 в 04:48
 Боян Ангелов

Боян Ангелов: Ако по безскрупулен начин се отхвърлят класически произведения, ние сме обречени на неуспех!

Значимостта на личностите от миналото за съвременните творци, е темата на "Нощен хоризонт" в разговор с п редседателя на Съюза на българските писатели Боян Ангелов . Заедно с нeго се връщаме назад във времето към важни и вдъхновяващи моменти за мястото и ролята на родните ни класици в днешния свят , влиянието им върху нашата..

публикувано на 18.07.24 в 13:14
 Проф. Панайот Карагьозов

Проф. Панайот Карагьозов: "Петте кьошета" е роман пъзел, в които героите постигат катарзис

"Може би преди три години започнах да пиша романа , паралелно с разказите, които изненадващо за себе си, също започнах да пиша по време на пандемията, сподели за "Нощен Хоризонт" проф. Панайот Карагьозов, преподавал дълги години в СУ и автор на новата си книга-  "Петте кьошета" . "Петте кьошета" е първият роман на проф. Панайот Карагьозов , който..

публикувано на 16.07.24 в 10:42

Кристина Александрова: Човек до последно трябва да опитва да постигне дори невъзможното

Весела и небрежно звучаща като италианска канцонета – така описва себе си оперната певица Кристина Александрова, гост в рубриката „Горещо сърце“. Тя е незряща и от няколко години работи като музикотерапевт с деца и младежи от Дневния център за хора с епилепсия в София.  На 44 години Кристина Александрова продължава да сбъдва мечти, да се..

публикувано на 14.07.24 в 07:05
Надка Денчева

77-годишната Надка Денчева - спортната гордост на Павликени

Павликени има своята нова спортна гордост. 77-годишната Надка Денчева смая всички и с майсторство и издръжливост спечели златния медал за ветерани на 50-ия национален мастърс турнир по тенис на маса в курортния комплекс "Албена". Бившата трактористка не се дава на младите , продължава да спортува, готви се за следващия си турнир и е запалена фенка..

публикувано на 13.07.24 в 07:50
Владимир Карамазов

Владимир Карамазов: Фотографията дава възможност да разказваш

Фотографията дава възможност да разказваш. Това каза в предаването "РадиоТочка" актьорът Владимир Карамазов, който е и награждаван фотограф. "В последната година и половина се пренасочих към най-смислената част от фотографията, заради която исках да стана фотограф, защото исках да започна да разказвам моите истории и темите, които мен ме..

публикувано на 12.07.24 в 19:26