Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"След края на историята" с Александър Сивилов: Възможно ли е Китай и САЩ отново да станат партньори?

| Коментар

На 17 февруари 1972 г., американският президент Ричард Никсън заминава от Вашингтон, за да пристигне четири дена по-късно в столицата на Китайската народна република – Пекин. Днес това събитие може да изглежда почти незначително – едно пътуване на американския държавен глава до една от най-големите страни в Азия. Но тогава това е историческо събитие, защото не само Китай е напълно различен, но и мястото на САЩ в света е друго. Тази стъпка на администрацията на Никсън ще постави началото на сближаването на двете държави и ще доведе до момента, в който в света ще започне да се говори за Кимерика – обединената икономика на Китай и Америка.

Много от най-големите конфликти, които виждаме днес и проблемите, които стоят пред световната политика се коренят в периода на Студената война, а пътуването на американския президент поставя началото на нов етап в историята. Много от политическите стъпки на Вашингтон, които виждаме днес,  могат да се обяснят с подхода на Никсън и Кисинджър тогава. Как е възможно президент републиканец да търси съюз с комунистическа държава? Докъде стигат идеологическите граници в политиката? Кое води американците в сблъсъка със социалистическия блок? Всичките тези въпроси намират своето обяснение в събитията през 1972 г.

Отношенията между правителството на САЩ и китайските комунисти са, меко казано, сложни. През периода на Втората световна война, ръководството на китайската комунистическа партия е принудено да приеме съюз с националистите от Гоминдана, водени от Чан Кайши, за да могат да се справят с японското нападение. САЩ също приемат временния съюз. В този момент и те са част от антихитлеритската коалиция заедно със СССР. В идеята си за световното правителство и ООН, американският президент Франклин Делано Рузвелт отделя основно място на Китай, но на този гоминдановски Китай. СССР също признава правителството на Чан Кайши и то е основният представител, приет в ООН. Изчезването на японската опасност отново разпалва гражданската война в азиатската държава. Комунисти и националисти още веднъж се изправят един срещу друг и до края на 1947 г. изглежда, че превесът е на страната на официалното правителство в Пекин. Влошаването на отношенията между Вашингтон и Москва рязко променят позицията на Сталин към партията на Мао Дзедун и Червената армия дава оръжия и обучава войските на комунистите. Така през 1949 г. те успяват да се справят с Гоминдана, а Чан Кайши и неговите поддръжници бягат на остров Формоза, където се появява Тайван. Дълго време въпросът за признаването на КНР остава основен. Той довежда и до изключително сложната ситуация около началото на Корейската война. Конфликтът в Азия изглежда, че изтласква САЩ от региона, а Китай от техен основен съюзник става основен противник.

Началото на десталинизацията в СССР през 1956 г. изправя Хрушчов срещу Мао Дзедун. Независимо, че съветите продължават да помагат на китайската държава до 1962 г., напрежението между съюзниците расте. Постепенно се стига и до истински разрив. Двете комунистически правителства се обвиняват в ревизионизъм, отстъпление от комунистическите принципи, а скоро и в още по-страшни грехове. В борбата за своята независимост Китай успява да създаде ядрено оръжие през 1964 г., а сблъсъкът със СССР се проявява и в подкрепата за съседен Виетнам.

В същото време САЩ потъват във войната и джунглите на малката азиатска държава. СССР подкрепя Хо Ши Мин, а китайците остават настрана. Те провеждат своята културна революция, която от политическа чистка достига до размерите на гражданска война. Външното напрежение с Москва продължава да нараства и през 1969 г. се стига до преки бойни действия за о. Даманский по поречието на река Усури. Съветската победа поставя точка на диалога. Независимо от опитите на премиера Алексей Косигин и преговорите, отношенията остават под точката на замръзване.

В този момент на хоризонта се появяват Хенри Кисинджър и Ричърд Никсън. Те осъзнават ясно посланието, отправено от Пекин, че СССР е станал империалистическа страна. Разбират, че могат да намерят неочакван съюзник в лицето на КНР. Никсън стига в Пекин и с посещението си от 21 до 28 февруари успява да обърне не само общественото мнение в САЩ, но и в Китай. Той се среща с председателя Мао Дзедун. Първата дама Пат Никсън посещава училища, болници и фабрики. САЩ успяват да задълбочат още повече разцепването на световното комунистическо движение, което е започнало благодарение на разкритията на Никита Хрушчов за репресиите в СССР.

След смъртта на Мао и борбата за власт в Китай, Дън Сяопин се обръща за помощ в сферата на икономическите реформи отново към Вашингтон. В Пекин пристига Милтън Фрийдман, който поставя основите на китайската пазарна икономика. Постепенно големите корпорации в САЩ, за да намалят разходите си, изнасят почти цялото индустриално производство в азиатската държава. Пазарната икономика на "номинално" комунистически Китай го превръща в работилницата на света и най-мощния играч в тази сфера.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес тези епохи на съюз и синергия са забравени. Американският елит се сблъсква за пореден път с последствията от предишната си политика. Рязко във Вашингтон осъзнават, че са загубили икономическото си превъзходство и обявяват Пекин за свой основен противник. Китайската философия на управление и външна политика е различна, но в момента те попадат в сблъсъка със САЩ. Интересно е дали някой ще си спомни за сътрудничеството от 70-те? Възможно ли е да се търси съвместно съществуване или икономическите реалности ще ни донесат единствено нови конфликти? Остава ни само да се надяваме, че неочаквано ще се появят прагматични лидери, които да намерят изход от минното поле на световната геополитика, което е изградено през изминалите десетилетия.

*Коментарът изразява лична позиция на автора

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общественият съвет към ЦИК с редица мерки за прозрачност на вота 2 в 1

Общественият съвет към ЦИК излезе със становище, в което предлага редица мерки за прозрачност и подобряване на организацията на изборите 2 в 1 на 9 юни. Сред тях са достатъчно рано да се предадат необходимите елементи за удостоверяване на машините за гласуване на трите институции, посочени в Изборния кодекс, като се излъчва онлайн не само довереното..

публикувано на 15.04.24 в 09:19

Старт за Летище Балчик като приемна точка за малката авиация

Отварянето на Шенгенското въздушно пространство за България и Румъния беше отбелязано символично през изминалите почивни дни на Летище Балчик. Събитието беше организирано от пилотите на двете съседни страни и се проведе под надслов "Schengen check". Летище Балчик показа част от потенциала си през изминалата събота, приютявайки около 40 малки..

публикувано на 15.04.24 в 06:40

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Орел, рак и щука викат Неволята, пристига Трети Украински фронт

Моята учителка по история преди 30 и нещо години ми завеща следното знание - успешните преврати в нашата история са само на девето и деветнайсто число! На 9 юни тази година сме на избори. Ще се опитаме да връчим цялата власт на Борисов и Пеевски, те ще съберат каквото се отрони от ПП-ДБ, ще ги направят присъдружници и най-накрая ще..

публикувано на 14.04.24 в 12:37
Празнично украсеният градски площад във Враца

Паун с деветметрова опашка краси Враца за Великден

Фигура на паун с 9-метрова опашка от свежи цветя е в центъра на празнично украсения градски площад във Враца . Неслучайно е избран паун, защото той е раннохристиянски символ на безсмъртната душа и възкресението. Враца вече е пременена в празнични одежди за Великден и предхождащата го Цветница. Украса има на много места в града,..

публикувано на 14.04.24 в 10:35

„Културни войни“ с Владислав Апостолов: Холивуд пак мрази Тръмп

Невротичният кошер от истерични активисти, който понякога наричаме и „световна развлекателна индустрия“, няма търпение отново да се включи в предизборната кампания за президент на САЩ. В холивудския сюжет има един истински и много зъл злодей – Доналд Тръмп . Така беше през 2016 година, когато Хилъри Клинтън бе обожествявана от шоубизнес..

публикувано на 13.04.24 в 13:50

„По ръба“ с Калина Андролова: Скандалът „Митници“ сложи точка на проекта ПП

Когато говорим за корупция, следва да кажем най-общо, че става дума за злоупотреба с политическа, административна и законодателна власт за лична изгода и чрез нанасяне на вреда на обществения и общодържавен интерес в полза на частно обогатяване. Скандалът, който се разрази около контрабандните канали, Живко Коцев и агенция „Митници“, е..

публикувано на 13.04.24 в 12:35
Елена Банова

"Застани до мен срещу рака" - книга за научните изследвания, практики в борбата с рака, съчетани с лични истории

Потърсете "Медените питки на душата!" – към тази поетична представа за човешката душа, оставена за поколенията от Патриарх Евтимий- учен, книжовник и писател, призовава в книгата си "Застани до мен срещу рака", журналистката Елена Банова , водена от желанието си да сподели своя път в лечението на коварното заболяване .  И не случайно в първото..

публикувано на 11.04.24 в 15:52