Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път от 8 г. британски министър ще посети Фолклендските острови

Изглед към Порт Стенли, столица на Фолклендските острови.
Снимка: АФП

Британският външен министър Дейвид Камерън заяви, че суверенитетът на Фолклендските острови няма да бъде обсъждан, докато те искат да останат британска територия.

Лорд Камерън се отправя на визита на островите и това ще бъде първо посещение на британски министър от 2016 година насам. Миналия месец президентът на Аржентина Хавиер Милей призова островите в Южния Атлантически океан да бъдат предадени на страната му.

Пътуването идва преди среща на върха на външните министри на страните от Г-20, които включват Аржентина и Обединеното кралство.

Преди пътуването Дейвид Камерън каза: "Фолклендските острови са ценна част от британското семейство и ние сме ясни, че докато те искат да останат част от семейството, въпросът за суверенитета няма да бъде обсъждан. Жителите на Фолклендските острови трябва да се гордеят с модерната, просперираща общност, която са изградили".

Островите, разположени на 13 000 километра от Обединеното кралство и на 500 километра от бреговете на Аржентина, бяха обект на война през 1982 година, отнела живота на 255 британски военнослужещи, трима островитяни и 649 аржентинци.

През 2013 година, когато лорд Камерън беше министър-председател, островитяните гласуваха на референдум с 90% избирателна активност, в който 1513 гласуваха за оставането като отвъдморска територия на Обединеното кралство, докато само три гласа бяха против.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Расте интересът към тенис ваканции и турнири за непрофесионалисти

Расте интересът към участието в тенис ваканции, които са свързани с спортни турнири за непрофесионалисти. Те са организирани от най-голямата любителска тенис общност у нас, посочват туроператори, специализирани в тази дейност. Годишно у нас се организират около 10 турнира, но тенис любителите в България участват в подобни турнири и в..

публикувано на 11.08.24 в 10:14

Доугасяват пожара край Бобов дол

Доугасяват пожара, който възникна вчера след обяд при недействащата азотна станция край Бобов дол, каза тази сутрин за БНР кметът на миньорския град Елза Величкова. Пожарът навлезе в смесена гора наблизо - там екипите продължават да доугасяват отделни места и огнища Пожарът възникна близо до азотната станция, използвана допреди десетина..

публикувано на 11.08.24 в 10:05
Родопите

Пампорово - домакин на 45-ия артистичен пленер - "Родопски музи"

Пампорово е домакин на 45-ия артистичен пленер, който се провежда под мотото: "Родопски музи", организиран от Габриела Жекова - дългогодишен тонрежисьор в БНТ. Габриела Жекова е завършила музикално училище и академия. В БНТ работи 36 години като тон режисьор. Член е на съюза на българските журналисти с редица статии и репортажи. Била е председател..

публикувано на 11.08.24 в 10:05

В очакване на нов кабинет, олимпийски емоции и крокодил в "Ботунец" - акценти от седмицата

-   За втори път в историята България ще има дама премиер. -   Поредните предсрочни парламентарни избори ще са на 20 октомври. -   Олимпийско злато и други престижни отличия за България в Париж. -   Крокодил в квартал "Ботунец“ вдигна на крак институциите. Три златни медала за България от Олимпиадата в Париж - два в..

публикувано на 11.08.24 в 09:38

Нисък интерес към обучението на лекари по донорство и трансплантации

Има нисък интерес към платеното от държавата обучение на лекари за подобряване на организацията по донорство и трансплантации у нас. Това обяви през седмицата директорът на агенция "Медицински надзор" Иванка Динева. И припомни, че има възможност за обучение в Барселона, като с държавни средства се заплащат таксата за участие, пътните и квартирните..

публикувано на 11.08.24 в 08:44

ИПИ: Местните данъци нарастват чувствително

Местните данъци, особено за бизнеса през последните 10 години - нарастват чувствително. Това показва анализ на Института за пазарна икономика, предаде репортер на БНР. Изследването обхваща четири основни данъка - върху недвижимите имоти, върху придобиването на имущество, данъка върху превозните средства и патентния данък за търговците на..

публикувано на 11.08.24 в 08:33
Протестът в Белград, 10 август 2024 г.

Пореден протест срещу добива на литий в Сърбия

Десетки хиляди души се събраха вчера в Белград на протест срещу добива на литий в Сърбия въпреки предупрежденията на официални представители, че има предполагаем заговор за сваляне на популисткия президент Александър Вучич и неговото правителство, предаде АП, цитирана от БТА. По-рано Вучич заяви, че е получил сигнал от руските разузнавателни..

публикувано на 11.08.24 в 08:20