Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родител на отвлечено израелско момиче: Разочаровани сме и гневни от безсилие

| Репортаж
Израелският външен министър Ели Коен показва снимки на отвлечени от "Хамас" на заседание на Съвета за сигурност на ООН, 24 октомври 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На страниците на The ​​Mail on Sunday, доктор Айелет Леви - Шахар си припомня деня 7 октомври 2023: Вестта за атаката на ислямските терористи срещу Израел я сварва неподготвена, както и хората от цялата страна. Около 7 часа сутринта Наама й звъни и я утешава, че се крият в защитена стая. Това са последните думи, чути от дъщеря й. 

Скоро близки и познати започват да й звънят. Разпознали са Наама във видео клип, публикуван от терористите в социалната мрежа. В кадър е влачено за косите момиче, облечено в окървавена пижама. Похитителите я натъпкват в багажника на джип. Наама е под земята повече от 4 месеца. 

Освободените заложнички потвърдили,че са я срещнали там. Ранена е. Била е все още в дрехите, с които е отвлечена. С нея има още 17 жени и момичета между 17 и 50 години, отмъкнати от домовете им. Приемният баща професор Ювал Хелед, разказва:

Като специалист по физиология, знам че дори да останат живи, отвлечените в тунелите на Газа ще имат здравословни проблеми, поради недостига на храна, движение, липсата на лекарства и лечение. Имаме сериозни основания да се тревожим за тях.

Наама е на 19 години, спортистка и вярваща в мирното сътрудничество на хора от различни религии и етноси. Причината да бъде в този черен ден в кибуц Нир Оз е, че там е имало сбирка на организация за мир, на която е член. Тя включва американци, палестинци и евреи. Парадоксът е, че 400 души от убитите, изнасилени и отвлечени са доброволци и привърженици на различни организации, подпомагащи палестинците. 

Наама вярваше, че може да се намери общ език, с различните от нас. Мечтаеше да учи дипломация и да се включи в разрешаването на етнически и религиозни спорове, за сближаване на хора, които считат другия за враг. За съжаление, бе отвлечена от палестници, с които се надяваше да има мир и да живеят заедно. Случилото се с Наама и нейните приятели - борци за мир в региона е показателно. Но нито Европейския съюз, нито палестинците, чиито права Наама защитаваше, се включиха в усилията за освобождаването й. 

Ние, семействата на отвлечените, създадохме щаб и лобираме за освобождаването им, запознаваме световната общественост със съдбата им. Те не са военнопленници и не ги защитават световните конвенции. Не знаем къде са и дали се живи и здрави. Дори Червеният кръст не е направил достатъчно, за да стигне до тях. Айелет, майката на Наама стигна чак до ООН. Разговаря с ръководителки на женски и феминистични организации там. Уж й съчувстваха, но няма практическа помощ.  От срещите с представители на различните организации в ООН, усетихме тотално непознаване на логиката на ставащото в нашия регион. 

Да си роднина на отвлечен е също толкова мъчително, колкото да си в тунелите. Всяка хапка ни горчи, като не знаем дали децата ни има какво да ядат. Дочувахме, че ще има споразумение за освобождаване на заложниците. Оказва се напразна надежда. Разочаровани сме и гневни от безсилие. Това е психологическата война, на която терористите от Хамас подлагат близките на заложниците, за да ни накарат да повлияем на правителството да приеме условията им.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Широка лъка спазиха стародавната традиция Лазаруване

Момиченца, облечени в народни носии от читалище "Екзарх Стефан" в родопското село Широка лъка, за поредна година спазиха стародавната традиция Лазаруване.  От рано сутринта момиченцата, пременени в носии, с кошници в ръце пълни с върбови клонки и стръкчета здравец тръгнаха с песни из калдъръмените уличики в Широка лъка, за да посетят всеки дом..

публикувано на 27.04.24 в 17:36

25 двойки с репродуктивни проблеми от община Велико Търново ще получат помощ от фонд "Ин витро"

25 двойки с репродуктивни проблеми от община Велико Търново са одобрени за финансово подпомагане на изследвания и процедури, свързани с лечение на безплодие.  Двойките, които са кандидатствали тази година за финансиране от общинския фонд "Ин витро", ще получат до 2000 лв., реши на последното си заседание Великотърновският общински съвет. Ако..

публикувано на 27.04.24 в 17:18
Къщата, в която е живял Владимир Димитров-Майстора в Шишковци.

Лазаровден с благотворителен базар в кюстендилското с. Шишковци

Лазаровден с благотворителен базар на домашно приготвени изделия организират днес в кюстендилското с. Шишковци, където над 30 години е живял и творил големият ни художник Владимир Димитров -Майстора.  Събраните средства ще бъдат преведени на сметката на местното сдружение "Възход за село Шишковци“, което от година замисля различин инициативи, за..

публикувано на 27.04.24 в 17:06

Мотосезонът в Силистра започна с парад от над 180 мотора

С парад от над 180 мотора Силистра откри новият мотосезон. Традиционно гости идват от Североизточна България и от съседния румънски град Кълъраш. След почетната обиколка шествието се отправи към Дулово, където в храма "Св. вмчк. Георги Победоносец" беше отслужен водосвет. Домакини вече близо 10 години са клуб "FREE RIDERS". Традиционно..

публикувано на 27.04.24 в 16:58

Хиляди се събраха на митинг в Мадрид в подкрепа на премиера Санчес

Хиляди привърженици на управляващата в Испания социалистическа партия се събраха на митинг в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес. Той обяви, че може да напусне поста, след като срещу съпругата му Бегоня Гомес започна разследване за корупция, предаде Ройтерс. В сряда Санчес заяви, че започнатото съдебно дело в столицата, засягащо бизнес..

публикувано на 27.04.24 в 16:53

Десетки почетоха паметта на режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Десетки приятели, близки и колеги почетоха паметта на режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева.  Тя почина на 23 април, а поклонението се състоя днес в столичния храм „Свети Седмочисленици“. "Израснали сме  с нейните филми, с нейната усмивка, с нейния талант, с нейната изключителна душа", каза певицата Йорданка Христова. Изключително лъчезарна,..

публикувано на 27.04.24 в 16:47

Ръст на вече подадените данъчни декларации в НАП

Близо 10% ръст на вече подадените данъчни декларации спрямо миналата година, отчитат от Националната агенция за приходите. Пред БНР Анна Митова от ведомството обясни, че вероятно активността се дължи на напомнителните имейли, които от агенцията изпратиха на данъкоплатците. В тях се посочва, че получателите на съобщението имат задължението да подадат..

публикувано на 27.04.24 в 16:40