Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Танцуващи над 60-годишна възраст - възможно е!

Николай Нинов, Стефан Витанов и Надежда Дичева (от ляво на дясно)
Снимка: Мая Данчева

Танцът е неразривно свързан с музиката, а тя с положителните емоции, които човек изпитва слушайки мелодията. Тялото започва да се движи в ритъм, а съзнанието попада в друго състояние. Отпуснатост, освободеност, енергичност. Танцът е вид комуникация, без думи, без текст, само с движение. В танца има нещо красиво и добро. Танцът може да се споделя с другите, да ги приобщава, да ги покани, да се включат и те. Всеки може да танцува, независимо от пол и възраст.

Танцът е активно движение без напрежение. Танцуващите хора поддържат висок тонус на тялото, добра гъвкавост, разтоварват се психически, комуникират с другите, чувстват се отлично. Намират нови приятели.

Танци за хора над 60-годишна възраст, но и танци за хора доста по-напред в годините - това е проектът -  "Аз съм тук". Реализира го организация "Прозорец в небето"

Целта е да се популяризира положителния ефект на изкуството, в частност танцовото изкуство като средство за социална промяна и преодоляване на някои проблеми, които имат възрастните хора у нас.

Надежда Дичева, инициатор, организатор и координатор, Стефан Витанов, преподавател по български народни танци, Николай Нинов, режисьор и оператор са гости в "Нощен Хоризонт".

"Отдавна съм си мислела какво пък ние можем да направим за възрастните хора и съм много щастлива, че можем да реализираме този пилотен проект, в който се надявам да докажем, че подобни инициативи със сигурност си заслужава да бъдат подкрепени. Също, че към тях има голям интерес и съответно, че могат още екипи да бъдат подхванати или пък нашият екип да се разшири, разказа в "Нощен Хоризонт" Надежда Дичева.

По думите й в това пилотно издание хората могат да се включат в три различни видове танцови занимания. Поставили сме ли лимит от 20 души в залата, но интересът е огромен.

"Хората са избрани на възраст над 60 години, това беше единственото условие, да са здрави, сега имаме и 85 годишен участник, други ограничения. 

Искаме да покажем, че изкуството е едно от нещата, които умеят по много лесен начин да ни обединяват. А мисля, че днес имаме много нужда от неща, които да ни обединят. И проектът доказа това, допълни Дичева. 

"Подготвяме филм за уроците по танци, като ние нямаме опит с възрастните хора, не знаем как те ще реагират, за нас това ще е проучвателен процес и затова ще документираме това събитие, като покажем процеса от тяхното доверие или недоверие към програмата и дали за тях това ще бъде една полезна инициатива, разказа Николай Нинов, оператор и режисьор.

 "Танците са важни за всички, не само за възрастните, като има и много деца, които са обездвижени, коментира Стефан Витанов. 

И тримата са убедени, че танците ни поддържат здрави, гъвкави, с положително мислене, с възможност да срещат нови хора и приятели. Защото в основата на всичко това е движението

Още по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общественият съвет към ЦИК с редица мерки за прозрачност на вота 2 в 1

Общественият съвет към ЦИК излезе със становище, в което предлага редица мерки за прозрачност и подобряване на организацията на изборите 2 в 1 на 9 юни. Сред тях са достатъчно рано да се предадат необходимите елементи за удостоверяване на машините за гласуване на трите институции, посочени в Изборния кодекс, като се излъчва онлайн не само довереното..

публикувано на 15.04.24 в 09:19

Старт за Летище Балчик като приемна точка за малката авиация

Отварянето на Шенгенското въздушно пространство за България и Румъния беше отбелязано символично през изминалите почивни дни на Летище Балчик. Събитието беше организирано от пилотите на двете съседни страни и се проведе под надслов "Schengen check". Летище Балчик показа част от потенциала си през изминалата събота, приютявайки около 40 малки..

публикувано на 15.04.24 в 06:40

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Орел, рак и щука викат Неволята, пристига Трети Украински фронт

Моята учителка по история преди 30 и нещо години ми завеща следното знание - успешните преврати в нашата история са само на девето и деветнайсто число! На 9 юни тази година сме на избори. Ще се опитаме да връчим цялата власт на Борисов и Пеевски, те ще съберат каквото се отрони от ПП-ДБ, ще ги направят присъдружници и най-накрая ще..

публикувано на 14.04.24 в 12:37
Празнично украсеният градски площад във Враца

Паун с деветметрова опашка краси Враца за Великден

Фигура на паун с 9-метрова опашка от свежи цветя е в центъра на празнично украсения градски площад във Враца . Неслучайно е избран паун, защото той е раннохристиянски символ на безсмъртната душа и възкресението. Враца вече е пременена в празнични одежди за Великден и предхождащата го Цветница. Украса има на много места в града,..

публикувано на 14.04.24 в 10:35

„Културни войни“ с Владислав Апостолов: Холивуд пак мрази Тръмп

Невротичният кошер от истерични активисти, който понякога наричаме и „световна развлекателна индустрия“, няма търпение отново да се включи в предизборната кампания за президент на САЩ. В холивудския сюжет има един истински и много зъл злодей – Доналд Тръмп . Така беше през 2016 година, когато Хилъри Клинтън бе обожествявана от шоубизнес..

публикувано на 13.04.24 в 13:50

„По ръба“ с Калина Андролова: Скандалът „Митници“ сложи точка на проекта ПП

Когато говорим за корупция, следва да кажем най-общо, че става дума за злоупотреба с политическа, административна и законодателна власт за лична изгода и чрез нанасяне на вреда на обществения и общодържавен интерес в полза на частно обогатяване. Скандалът, който се разрази около контрабандните канали, Живко Коцев и агенция „Митници“, е..

публикувано на 13.04.24 в 12:35
Елена Банова

"Застани до мен срещу рака" - книга за научните изследвания, практики в борбата с рака, съчетани с лични истории

Потърсете "Медените питки на душата!" – към тази поетична представа за човешката душа, оставена за поколенията от Патриарх Евтимий- учен, книжовник и писател, призовава в книгата си "Застани до мен срещу рака", журналистката Елена Банова , водена от желанието си да сподели своя път в лечението на коварното заболяване .  И не случайно в първото..

публикувано на 11.04.24 в 15:52