Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК предлага изграждане на соларен парк в "мъртвата зона" в Кипър

Снимка: БГНЕС

Европейската комисия започна дискусии с двете кипърски общности за създаването на първия съвместен фотоволтаичен парк в "мъртвата зона", разделяща острова, съобщиха от ЕК. Според Брюксел осъществяването му ще бъде важна мярка за изграждане на доверието между кипърските гърци и кипърските турци. 

Резултатите от завършилото проучване по проекта за обща слънчева електроцентрала бяха обсъдени във вторник в Никозия от генералния директор на Еврокомисията за структурните реформи Марио Нава с представители на двете кипърски общности.

Изследването, осъществено с европейско финансиране, предвижда да се изгради соларен парк с мощност 36 мегавата, който ще използва и батерии за съхранение на произведената електроенергия. Според Еврокомисията експертната оценка дава основа на кипърските гърци и кипърските турци да обсъдят и да се договорят по ключови аспекти за фотоволтаичната централа, като точното й местоположение, технологичните решения, финансирането, начините на споделяне на електроенергията.

При постигане на съгласие, Еврокомисията е готова да окаже подкрепа за обявяването на международен търг за изграждане на соларната централа. Проектът има огромен потенциал за сближаването на двете кипърски общности и насърчаването на енергийното сътрудничество между тях, каза Марио Нава, призовавайки за решения възможно най-скоро.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Германският президент Щайнмайер

От Никозия Щайнмайер изпрати послание към Турция за решаване на Кипърския въпрос

От кипърската столица Никозия, където е на официално посещение, германският президент Франк-Валтер Щайнмайер изпрати послания до Турция за решаването на Кипърския въпрос и развитието на евро-турските отношения. Той специално отбеляза ролята на..

публикувано на 12.02.24 в 14:35

400 хиляди интелигентни електромера ще бъдат монтирани в Кипър

В домакинства и фирми в Кипър ще бъдат инсталирани 400 000 интелигентни електромера. Победителят в завършилия търг за изпълнението на проекта ще бъде обявен до края на февруари, съобщиха от Кипърската електрическа компания. Доставката и монтирането на..

публикувано на 13.02.24 в 01:51

Обещаващо находище на газ беше потвърдено край Кипър

Природен газ с отлично качество и висок потенциал за производство бе потвърден край Кипър. Успешното завършване на оценъчния сондаж в находището "Кронос-2" обявиха италиано-френският консорциум, който управлява блока, и енергийното министерство в Никозия...

публикувано на 16.02.24 в 05:25

Кипърският енергиен министър ще обсъди газово сътрудничество с Египет при визитата си в Кайро

Природният газ в Източното Средиземноморие и сътрудничеството между Кипър и Египет за неговата експлоатация са основните теми, които кипърският енергиен министър Георгиос Папанастасиу ще обсъжда по време на посещението си в Кайро. От днес той..

публикувано на 19.02.24 в 05:23

В Кипър: Целеви мерки в подкрепа на домакинствата и бизнеса в размер на 60 млн. евро

Седем групи целеви мерки са включени в приетия от правителството на Кипър днес пакет в подкрепа на домакинствата и бизнеса. Стойността им надхвърля 60 млн. евро и е в рамките на фискалните възможности на кипърската икономика, заяви президентът Никос..

публикувано на 21.02.24 в 14:30

Близо 200 сирийци пристигнаха на югоизточния бряг на Кипър за по-малко от денонощие

Близо 200 сирийци са пристигнали на югоизточния бряг на Кипър по морския маршрут от Ливан за по-малко от денонощие, съобщиха властите в понеделник. За рискованото си пътуване мигрантите са платили до 3500 долара на човек. Навигаторите на трите лодки са..

публикувано на 27.02.24 в 03:33

До края на годината две трети от населението на Кипър ще прилага нова система за отпадъците

До края на годината две трети от населението на Кипър ще прилага новата система за управление на отпадъците "Плащаш, колкото изхвърляш", която заменя таксата смет. Първата група от 6 общини приключва подготовката си за въвеждането й през март, съобщиха от..

публикувано на 24.02.24 в 03:53
ВИЖТЕ ОЩЕ

Президентът към патриарх Даниил: Този избор идва при изпитания и смут. Гледаме към Вас с надежда

Президентът Румен Радев отправи приветствие към новия патриарх по време на церемонията по интронизацията на новия български патриарх Даниил.   "Вярвам, че във вашата високоотговорна мисия и служение вие ще бъдете воден от любовта си към хората и към Бог...

публикувано на 30.06.24 в 17:30
Вселенският патриарх Вартоломей

Вселенският патриарх Вартоломей: Вземаме лично участие във вашата радост, което открива нова епоха

" Повтаряме настойчиво , дори и с риск да бъдем сметнати за голословни, че отговорностите на Константинополската църква са установени от Светите Вселенски събори , което ще рече от самия Все свят Дух и от Богоносните Отци, които са се вслушали в неговия..

публикувано на 30.06.24 в 17:15
Общината в Бобошево

Частично бедствено положение в общините Рила, Кочериново и Бобошево заради недостиг на вода

Частично бедствено положение се обявява в общините Рила, Кочериново и Бобошево, считано от 10 ч. на 1 юли 2024 г. според заповед на областния управител на Кюстендил инж.Александър Пандурски. Това се налага поради сериозните проблеми с..

публикувано на 30.06.24 в 17:01
Патриаршеска катедрала

Защо историята на църквата ни е от съществено значение?

Видинският митрополит Даниил беше избран за нов български патриарх. На провелия се балотаж митрополит Даниил получи 69 гласа, а врачанският митрополит Григорий - 66. Пряко от патриаршеската катедрала Мелнишкият епископ Герасим разказа част от историята..

публикувано на 30.06.24 в 15:52
Ловчанският митрополит Гавриил

Кой е Ловчанският Митрополит Гавриил?

Ловчанският митрополит Гавриил е роден със светското име Цветан Методиев Динев на 16 юли 1950 г. в София. Ловчанският Митрополит Гавриил е човекът, под чиято инициатива и помощ е построен катедралният храм "Св. св. Кирил и Методий"  –..

публикувано на 30.06.24 в 15:38
Вицепрезидентът Илияна Йотова.

Вицепрезидентът: Избрахме един достоен български патриарх

Вицепрезидентът Илияна Йотова пожела на новоизбрания български патриарх Даниил да бъде „нашият истински духовен водач“. Според нея първите негови думи трябва да бъдат за обединението на българския народ: Видинският митрополит Даниил е новият патриарх..

публикувано на 30.06.24 в 15:14