Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Дъблинският регламент не е в наш интерес"

Йордан Божилов: Изпращане на войски на НАТО в Украйна не стои на дневен ред

"Живеем в многополюсен, несигурен свят"

| Интервю
Йордан Божилов
Снимка: БГНЕС

Външнополитическата стратегия не е абстрактен документ. Тя трябва ясно да дефинира националния интерес. Дефинира средата за сигурност и задава насоката, в която да действаме в тази среда. Тя ще стане задължителна за всички държавни органи.

Това обясни в интервю за БНР Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност, преди конференцията "Многополюсен свят и външнополитическа стратегия: предизвикателства и перспективи пред България".

Досега не е имало концептуален документ, който да описва средата на сигурност, състоянието на международните отношения, както и нашите външнополитически ценности, приоритети и подходи, изтъкна той относно външнополитическата стратегия.

Живеем в многополюсен, несигурен свят. Имаме криза на международните институции и разпад на европейската архитектура за сигурност, отбеляза Божилов.

По думите му, Балканите и Черноморския регион са формулирани като приоритетни. Българската култура като фактор на външната политика и българските общности в чужбина също са залегнали в документа.

Нашата сигурност и отбрана са немислими извън ЕС и НАТО, заяви Йордан Божилов и апелира за "по-видимо присъствие" на българи в институциите на двата съюза.  

Въпросът за изпращане в Украйна на войски – било на НАТО, било на отделни страни, не стои на дневен ред, коментира Йордан Божилов в предаването "Преди всички". Според него думите на френския президент са били възприети прекалено директно.

Вместо европейските страни да се чудят как да създадат отделна европейска армия, по-добре да укрепват трансатлантическите отношения със САЩ – това би било най-добрата гаранция за сигурността в Европа, смята Йордан Божилов.

Външните граници на ЕС са най-натоварени и най-рискови от гледна точка на миграционните потоци. Укрепването на границата ни ще бъде още един аргумент в полза на членството на България и в сухопътния Шенген, подчерта Божилов относно усилването на присъствието на Фронтекс на българо-турската граница.

Божилов даде положитебна оценка на "инициативата да се преразгледа този Шенген, да се преразгледа Дъблинското споразумение, според което към нас се отправят искания за приемане на бежанци от други държави на ЕС".

Той изрази мнение, че ако се приеме по-балансирано разпределение на тежестта, това ще бъде само в интерес на България.

"Дъблинският регламент не е в наш интерес, категорично."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Рим се провежда най-големият безплатен концерт в Европа

В Рим се провежда традиоционният първомайски концерт. Той се организира от 1990 година от трите основни профсъюза на Апенините – Италианска генерална конфедерация на труда (CIGL), Конфедерация на синдикатите (CISL)  и Италиански съюз на труда ( UIL).  Това е най-големият безплатен концерт в Европа.  Тази година той се провежда под..

публикувано на 01.05.24 в 20:00

Ваня Григорова и Мая Манолова: Обединение вляво няма да има

Обединение вляво няма да има, казаха Ваня Григорова и Мая Манолова в Кюстендил, където представиха старта на кампанията на "Солидарна България" за предстоящия вот. Изказването беше по повод призива на председателя на БСП Корнелия Нинова от по-рано днес, че всички напуснали партията са поканени да се върнат, включително Сергей Станишев...

публикувано на 01.05.24 в 19:47
Плаващ терминал за съхранение и регазификация на втечнен природен газ (FSRU) край Александруполис

Техническите тестове на газовия терминал край Александруполис завършват след Великденските празници

Причината за отлагането с няколко седмици на търговската експлоатация на плаващия терминал за съхранение и регазификация на втечнен природен газ (FSRU) край Александруполис е, че не са приключили техническите тестове на съоръжението. Това стана въпреки очакванията терминалът да стартира в края на април или на 1-ви май. Очаква се това..

публикувано на 01.05.24 в 19:22
Теренът за новата детска болница в кв.

Търговска Лига се отказва от създаването на педиатрично отделение и сменя името на болницата

След като министър-председателят Димитър Главчев разпореди да бъде отменено приетото вчера от служебния кабинет решение за създаване на частна болница за детско здравеопазване в София, с позиция излезе инвеститорът Търговска Лига.  В нея се казва, че дружеството се отказва от създаването на педиатрично отделение и сменя името на болницата.  И допълва -..

публикувано на 01.05.24 в 19:00
Министър-председателят Димитър Главчев

Премиерът Главчев разпореди да бъде отменено решението за създаване на частна детска болница в София

Министър-председателят Димитър Главчев разпореди да бъде отменено приетото вчера от служебния кабинет решение за създаване на частна болница за детско здравеопазване София.  В съобщението на пресслужбата на Министерския съвет се казва, че ще бъде потърсена отговорност от хората, внесли решението.  Ако докладът за отмяна на решението не бъде депозиран..

публикувано на 01.05.24 в 18:10

Промените в Конституцията на РСМ беше тема на първия дебат на двамата кандидат-президенти

Промените в Конституцията на Република Северна Македония и българското вето за членството на Скопие в Европейския съюз беше една от темите в снощния първи телевизионен дебат между двамата кандидат-президенти - настоящият държавен глава Стево Пендаровски, издигнат от социалдемократите и Гордана Силяновска - кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ.  Вторият тур..

публикувано на 01.05.24 в 18:10

Скупщината на Сърбия избра новото правителство на страната

Скупщината на Сърбия избра новото правителство на страната. То отразява резултатите от парламентарните избори през декември миналата година, спечелени от Сръбската прогресивна партия на президента Александър Вучич, които обаче бяха оспорени от опозицията и обявени за нечестни от Европейския съюз и международните наблюдатели.  Показателни за позицията на..

публикувано на 01.05.24 в 18:05