Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Сега Борисов ще трябва да ни пази от президента, от Путин, от "Възраждане", от всякакви други плашила, които дебнат в храста"

Арман Бабикян: Не е ротация, а мутация. Ще удължат живота на смъртника с още 9 месеца

Пред Пеевски има широк хоризонт за ренесанс. Необходима е реформистка сила, която да може да доведе нещата докрай, а не да чете лозунги, смята пиар експертът

| Интервю
Арман Бабикян
Снимка: БГНЕС

"Това не е ротация. По-скоро е мутация. Виждаме власт, която в голяма степен съдържа играчите, които хората свалиха от власт."

Това мнение изрази пред БНР пиар експертът Арман Бабикян. Според него приоритетите на тези хора са били подменени и на тяхно място са се появили регулярни като членството в Шенген и еврозоната.

"Единият от двата центъра играе на карти. Борисов е по-опитен в това. От отсрещната страна имаме объркана група граждани, които се чудят след като не изпълняват ангажиментите, поети пред електората, как да изпълнят неподписаните ангажименти към тези, с които са се оказали във властта."

Хората отдавна са се ориентирали и виждат за какво става въпрос, смята Бабикян, който обърна внимание върху тезата за честите избори, които водят до нестабилност.

"Ето ви днес тази стабилност! Какво произвежда тази стабилност в момента? Ражда скандали и т.нар. охрана от това да не би някой друг да дойде на власт. 15 години гледахме как Борисов ни пази от комунистите. Така и не видяхме къде са комунистите. Сега изглежда той ще трябва да ни пази от президента, от Путин, от "Възраждане", от всякакви други плашила, които дебнат в храста, което за него е много изгодно."

Според Бабикян Борисов е поискал трите основни контактни точки между България и цивилизования свят с разширилите се претенции на ГЕРБ, освен към поста на премиера, и към тези на външния и военния министър.

"Оттам нататък хората, които искат да водят разговор със страната ни за общите ни действия в момент, в който има вододел – война, иска да държи Борисов в ръцете си. Никой оттам нататък няма да може да има претенции към него за това как управлява, защо управлява, колко краде, дали краде. Защото няма да има с кого друг да си говорят."

Министър Тагарев на този етап представлява "реалният, работещият символ на евроатлантическата солидарност на България", а "Борисов иска тази позиция заедно с Пеевски за себе си", посочи Арман Бабикян.

"Тази контактна точка им е необходима и Тагарев явно им пречи с това, че работи."

Относно "т.нар. неучастие на ДПС" той добави, че ДПС "много се сърдят, когато ги изгонят от някакъв документ" и би било по-честно, след като участват, да бъдат обявени. Опираме до това иска ли някой в България ДПС да бъде на власт, подчерта Арман Бабикян. По думите му, името на Пеевски още 2014 г. е било проблем, а днес то има "широк хоризонт, за да преживее ренесанс".

"Тъй наречените представители на протеста се оглеждат неудобно и се чудят трябва ли да подпишат документ, в който да признаят това. А те де факто са в тази мутация. Ще направят всичко, което поискат от тях, за да удължат живота на смъртника с още 9 месеца", коментира Бабикян в предаването "Преди всички". Той изрази позиция, че "хоризонтът е толкова дълъг, колкото иска Борисов".

"Трябва наистина реформистка сила, която да може да доведе нещата докрай, а не да чете лозунги. На този етап такава в електорално отношение поне не се вижда. Когато човек не търси съюзници сред своите, се налага да другарува с чуждите", каза още Арман Бабикян и определи картината като "жалка".

В центъра е електоралното богатство, но "докато човек не изпълнява ангажиментите си към хората, винаги ще се окаже на грешното място", подчерта в заключение той, запитан за новите заявки в публичното пространство – на Кузман Илиев и Васил Божков.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пламен Димитров

Пламен Димитров: Правителство ще има, да видим дали ще е устойчиво

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров прогнозира пред Нова тв, че правителство ще има, но по думите му предстои да видим дали ще бъде устойчиво Преговорите за правителство трябва да започнат утре "Според мен е все по-видимо, че ГЕРБ и ДПС и - предполагам - ИТН ще направят формат, някакво правителство - дали ще бъде експертно, дали ще бъде коалиционно,..

публикувано на 16.06.24 в 20:14
Александър Вучич

FT: "Рио Тинто" може да получи зелена светлина за експлоатацията на литиевото находище в Сърбия

Президентът на Сърбия Александър Вучич се подготвя да даде зелена светлина на концерна "Рио Тинто" за експлоатацията на най-голямото находище на литий в Европа, съобщава "Файненшъл Таймс" (FT). Отново протест срещу проекта за добив на литий в Сърбия Блокират пътища в Сърбия заради сондажи за литий Две години след масовите протести в..

публикувано на 16.06.24 в 19:07
Президентът на Украйна Володимр Зеленски

Зеленски: Преговорите за мир може да започнат още утре, ако Русия се изтегли от нашите земи

Украйна не се отказва от целта да си върне всички територии, окупирани от Русия. Това даде да се разбере президентът Володимир Зеленски два дни след като руският лидер Владимир Путин поиска от украинците да се оттеглят от Херсон, Запорожие и Донбас. "Русия може да започне преговори с нас още утре, без да чака, ако се изтегли от нашите законни земи," каза..

публикувано на 16.06.24 в 19:04
Президентът Румен Радев и съпругата му Десислава Радева пристигат на летище Подгорица - 16 юни 2024 г.

Президентът Румен Радев пристигна на официално посещение в Черна гора

Държавният глава Румен Радев пристигна на официално посещение в Черна гора, като бе посрещнат в Подгорица от шпалир от гвардейци и червена пътека. В делегацията по посрещането на президента  от черногорска страна  бяха Алекса Бечич, заместник министър-председател по сигурността, вътрешните работи, европейските и външните отношения, Младен Гъргич,..

публикувано на 16.06.24 в 18:42
 Дмитрий Песков

Песков прикани украинското ръководство да обмисли предложението на Путин

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков прикани украинското ръководство да обмисли предложението на руския президент Владимир Путин да изведе войските си от Херсон и Запорожие, както и от частите на Донбас, които остават под властта на Киев: "Настоящата динамика на фронта ни показва съмсем явно, че положението на украинците продължава да се влошава...

публикувано на 16.06.24 в 18:08
Палестинско момче гледа своята част от хранителната помощ преди празника Курбан байрам, Йерусалим, 15 юни 2024 г.

Според израелски медии нито Нетаняху, нито Галант са били уведомени за решението за "тактически паузи"

Израелските въоръжени сили обявиха, че всеки ден ще правят тактически паузи в операциите в южната част на Ивицата Газа, за да бъдат улеснени доставките на хуманитарна помощ. Съобщението за тактически спирания на огъня в района на Рафах през светлите часове на деня последва инциденти, при които загинаха 11 израелски войници. 8 израелски войници..

публикувано на 16.06.24 в 18:08
Отляво надясно: Теменужка Петкова, Томислав Дончев, Бойко Борисов, Рая Назарян, Деница Сачева

Преговорите за правителство трябва да започнат утре

Преговорите за правителство трябва да започнат утре, както обявиха от ГЕРБ-СДС. Лидерът Бойко Борисов даде заявка за съставяне на кабинет с първия мандат и излъчи преговорен екип. В него участват Рая Назарян, Теменужка Петкова и Деница Сачева. Анализатори: Правителство ще има, ключът е в малките партии От ПП-ДБ заявиха, че независимо какво..

публикувано на 16.06.24 в 17:41