Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коментар на Петър Волгин: Да вярваме ли на управляващите?

"Някой в Брюксел или във Вашингтон натиска командния бутон и българското винтче покорно се върти в зададената посока"

| Коментар

В началото на седмицата Еманюел Макрон не изключи възможността за изпращането на войки от държави-членки на НАТО в Украйна и така на практика допусна започването на глобална война. А следващото изказване на френския президент беше не по-малко смущаващо от първото. „Всяка моя дума е претеглена, внимателно, обмислена и премерена“, каза Макрон. Такааааааа. Ако думите, които допускат началото на ядрена война, биват представяни като достатъчно добре премислени и премерени, не искам да си представям как би изглеждало едно непремерено изказване. Изобщо словоизлиянията на редица европейски лидери като това на г-н Макрон или на г-жа фон дер Лайън за пореден път ни хвърлят в дълбока печал. Няма как да не се опечали човек, когато вижда какви хора стоят начело на нашия континент. На мястото на визионери и самостоятелно мислещи политици като Франсоа Митеран или Хелмут Кол днес стоят лица, които вместо да мислят със собствените си глави, изпълняват безпрекословно указанията, идващи отвъд Голямата вода.

А тези, които в момента управляват България, чудесно се вписват в същата печална тенденция. През последните няколко дни те са заети да се кълнат как никога, никога, ама наистина никога български войски няма да бъдат пращани в Украйна. И човек като едното нищо би им повярвал, ако не беше историята на тези управляващи и на партиите, към които принадлежат. Ротационният премиер е представител на „Продължаваме промяната“. Ръководителите на тази формация от момента на нейното създаване твърдяха, че основната цел на съществуването на тази партия е премахването на порочните модели на управление на страната. Особено нетърпимо бяха настроени всички представители на ПП към Бойко Борисов и Делян Пеевски. И няма как да сте забравили клетвите „Никога заедно с Борисов!“ и „Нито глас за Пеевски!“ И лидерите на ДБ не оставаха по-назад в критиките разбира се. Е, и какво стана след няколкогодишните истерични подскоци и вдъхновени клипчета в Интернет? Стана това, че ПП и ДБ кротко приседнаха в скута и на ГЕРБ и на ДПС, за да осъществят основната си цел, а именно да присъстват във властта.

И сега същите тези хора, които години наред се кълняха, че никога с ГЕРБ и ДПС няма да се сближават, а после за часове се отрекоха от всичките си клетви,  днес ни карат да им повярваме, че никога нямало да пращат българи на фронта в Украйна. Вярно е, че ние доста често показваме лековерие, когато стане дума за политически действия, но все пак не сме толкова глупави. Дори и без да си завършил Харвард, можеш да прецениш, че след като някой е нарушил обещанието си и те е излъгал, нищо не му пречи да повтори това упражнение. Вероятно не се съмнявате, че лидерите на ПП и ДБ ще намерят бързо оправдание на поредната си лъжа, така както набързо се оправдаха за коалиционните отношения с ГЕРБ и ДПС. И със сигурност оправданието пак ще се базира на някакъв евроатлантически аргумент. Сигурно сте забелязали, че ако трябва да се извърши някакво неособено почтено действие, като това да пренебрегнеш всичките си клетви в името на властта, евроатлантическото оправдание е най-често използваното. А колко хубаво щеше да бъде, ако нашите управляващи вместо да се грижат за опазването на някакви абсолютно измислени евроатлантически ценности, се занимаваха главно със защитата на българските национални интереси. Но това явно е мечта, която няма да се сбъдне, докато България е управлявана от хора като настоящите властници. 

Понеже сме в навечерието на националния празник Трети март, да припомним, че точно днешните управляващи много искаха в конституцията да се запише друга дата за този празник. Две са основните причини, поради които евроатлантическата коалиция и нейният обслужващ персонал не харесват датата на Освобождението на България. Първо, тази дата е свързана с Русия, а днес е политически коректно да отричаш всеки положителен факт, който е свързан с руската държава. И второ, Трети март е денят, в който отбелязваме нашето освобождение, нашата независимост. А днешният управляващ елит не иска България да бъде независима. Те явно си представят България като послушно винтче в някакъв механизъм, в случая евроатлантическия. Някой в Брюксел или във Вашингтон натиска командния бутон и българското винтче покорно се върти в зададената посока. Утре, например, някой „гениален“ политик като Макрон ще призове за пращане на войски на държави от НАТО в Украйна и ще помоли за доброволци. И тогава управляващите послушковци в София първи ще вдигнат ръка и радостно ще закрещят: „Ние ще пратим! Ние първи ще пратим, защото сме най-верните евроатлантици!“

По времето на социализма много популярна беше смешката, че когато другарите в Кремъл кихнат, българските другари се разболяват от грип. Тази смешка чудесно отразяваше васалното положение на НРБ спрямо СССР. Е, днес България е в същото положение. Само дето сме сменили господаря. Ето това трябва да променим, ако искаме да бъдем свободна и независима държава.   

*Коментарът изразява лична позиция на автора

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15

Конференция за хората с увреждания откроява пробойни в системата за подкрепа

Като държава отдавна сме поели ангажимента да спазваме Конвенцията за правата на хората с увреждания, които обаче продължават да бъдат изключвани и много често стават жертва на насилие . Това каза в интервю за БНР адвокат Анета Генова, основател на фондация "Кера", преди конференцията "Правата на хората с увреждания: защита от насилие,..

публикувано на 18.04.24 в 10:17
Д-р Явор Владимиров

Д-р Явор Владимиров: Асистираните репродукции са водещи с покачващ се успех всяка година

Желанието да станеш родител и това да имаш наследник е съвсем естествен човешки стремеж. Съвременният начин на живот обаче, дефинира много репродуктивни проблеми . Причините са различни, но трудностите в зачеването намират своето решение в асистираната репродукция. Много са хората, в чието семейство е проплакало бебе, именно с нейната..

публикувано на 17.04.24 в 08:41

Жертви на трафик на хора стават всички от 12 до 50 + годишна възраст

Трафикът на хора е зло, което засяга не само жертвите, но и техните семейства и близките им.  "Трафикът на хора е престъпление, което е близко до всеки един от нас, ако той не е информиран, не знае за какви индикатори да гледа, и въобще не знае как да се предпази, каза в "Нощен Хоризонт" Моника Николова, директор на Фондация "А 21" . Моника..

публикувано на 16.04.24 в 12:39

Общественият съвет към ЦИК с редица мерки за прозрачност на вота 2 в 1

Общественият съвет към ЦИК излезе със становище, в което предлага редица мерки за прозрачност и подобряване на организацията на изборите 2 в 1 на 9 юни. Сред тях са достатъчно рано да се предадат необходимите елементи за удостоверяване на машините за гласуване на трите институции, посочени в Изборния кодекс, като се излъчва онлайн не само довереното..

публикувано на 15.04.24 в 09:19

Старт за Летище Балчик като приемна точка за малката авиация

Отварянето на Шенгенското въздушно пространство за България и Румъния беше отбелязано символично през изминалите почивни дни на Летище Балчик. Събитието беше организирано от пилотите на двете съседни страни и се проведе под надслов "Schengen check". Летище Балчик показа част от потенциала си през изминалата събота, приютявайки около 40 малки..

публикувано на 15.04.24 в 06:40