Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Десният популизъм иска ренационализация на значителна част от европейските политики"

Огнян Минчев за евровота: Позициите на крайната десница ще бъдат разширени

Това ще бъдат най-значимите евроизбори от края на 70-те години насам, смята политологът

| Интервю
Огнян Минчев
Снимка: БГНЕС

Това ще бъдат най-значимите евроизбори от края на 70-те години насам. На тези избори ще бъдат решавани много съществени неща.

Тази позиция изрази пред БНР политологът Огнян Минчев.

Според него за първи път от десетилетия насам няма ляво-центристки консенсус в Европейския парламент, към който да се присъедини умерената десница от ЕНП.

Европа е политически разделена и това ще бъде много оспорвано състезание за контрол върху ЕП. Предстои сериозен ръст на по-радикалната дясна политика, прогнозира той.

През дълъг период от време християн-демократическата десница подкрепяше основните прогресистки политики на ЕС в областта на миграцията, зелената политика и някои основни социални ценности, свързани с по-либерално отношение към общности и човешки права, припомни политологът и допълни:

"С течение на времето се натрупаха напрежения в повечето европейски страни, свързани с хегемонното практикуване на тези политики. Популистката дясна периферия на Европа започна да се мобилизира и разраства през последното десетилетие. На тези избори през юни ще видим една доста разраснала се крайна, популистка десница, която ще постави във фокуса на своята кампания алтернативни ценности и политики на ЕС."

ЕНП ще трябва да решава дали да мине малко по-надясно и да си партнира с по-умерени политически фракции от десните семейства, или да остане част от ляво-либералния консенсус, който досега доминира европейската политика, смята Огнян Минчев.

"Защото колкото по-консенсусна е ЕНП с левите и центристките сили в Европа, толкова по-голямо пространство се открива за десния популизъм, а това е опасно. Десният популизъм не е просто застъпник за определени ценности. Десният популизъм на практика иска ренационализация на значителна част от европейските политики, което ще постави под въпрос и самата конструкция на ЕС. Това е основният проблем."

Несъмнено позициите на крайната десница ще бъдат разширени. Във Франция се очаква партията на Льо Пен да вземе около 30% от гласовете, а "Алтернатива за Германия" да бъде втора политическа сила на евровота в Германия. Видяхме какво става и в Холандия, отбеляза Минчев в предаването "Преди всички".

"Това ще бъде дневният ред на голяма част от Европа. Мнозинството от европейските страни ще видят сериозен ръст на дясната политика, и то не на дясно-центристката политика, която се практикува от ЕНП, а наистина по-категорична, по-радикална дясна политика."

В Европа има мълчаливо мнозинство за ограничаване на миграцията, подчерта политологът. По думите му, зелени политики се водят в целия свят, но в Европа Зелената сделка е въвела определени стандарти, които са изправили срещу европейското ръководство редица слоеве от обществото.

Във връзка с вътрешнополитическия климат у нас Огнян Минчев коментира, че дори управляващите да постигнат споразумение помежду си, "то ще е доста крехко и кампанията за Европейския парламент ще бъде изпитание за единството на тези две доста раздалечени една от друга политически формации".

Ако се формира правителство обаче, то по-скоро ще оцелее в предизвикателствата на тази кампания, предполага политологът.

"България се намира в уникална ситуация и трябва много добре да осмисли и преосмисли своя национален интерес и средствата за защита на този национален интерес. Ние не сме влезли в НАТО и ЕС, за да се срамуваме от това, а иначе по стар навик да си обичаме Русия. Бидейки член на европейската и атлантическата общност, най-естествената позиция и политика на България е да се опита да максимизира ползите от своето членство и в двете организации", каза Минчев.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Широка лъка спазиха стародавната традиция Лазаруване

Момиченца, облечени в народни носии от читалище "Екзарх Стефан" в родопското село Широка лъка, за поредна година спазиха стародавната традиция Лазаруване.  От рано сутринта момиченцата, пременени в носии, с кошници в ръце пълни с върбови клонки и стръкчета здравец тръгнаха с песни из калдъръмените уличики в Широка лъка, за да посетят всеки дом..

публикувано на 27.04.24 в 17:36

25 двойки с репродуктивни проблеми от община Велико Търново ще получат помощ от фонд "Ин витро"

25 двойки с репродуктивни проблеми от община Велико Търново са одобрени за финансово подпомагане на изследвания и процедури, свързани с лечение на безплодие.  Двойките, които са кандидатствали тази година за финансиране от общинския фонд "Ин витро", ще получат до 2000 лв., реши на последното си заседание Великотърновският общински съвет. Ако..

публикувано на 27.04.24 в 17:18
Къщата, в която е живял Владимир Димитров-Майстора в Шишковци.

Лазаровден с благотворителен базар в кюстендилското с. Шишковци

Лазаровден с благотворителен базар на домашно приготвени изделия организират днес в кюстендилското с. Шишковци, където над 30 години е живял и творил големият ни художник Владимир Димитров -Майстора.  Събраните средства ще бъдат преведени на сметката на местното сдружение "Възход за село Шишковци“, което от година замисля различин инициативи, за..

публикувано на 27.04.24 в 17:06

Мотосезонът в Силистра започна с парад от над 180 мотора

С парад от над 180 мотора Силистра откри новият мотосезон. Традиционно гости идват от Североизточна България и от съседния румънски град Кълъраш. След почетната обиколка шествието се отправи към Дулово, където в храма "Св. вмчк. Георги Победоносец" беше отслужен водосвет. Домакини вече близо 10 години са клуб "FREE RIDERS". Традиционно..

публикувано на 27.04.24 в 16:58

Хиляди се събраха на митинг в Мадрид в подкрепа на премиера Санчес

Хиляди привърженици на управляващата в Испания социалистическа партия се събраха на митинг в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес. Той обяви, че може да напусне поста, след като срещу съпругата му Бегоня Гомес започна разследване за корупция, предаде Ройтерс. В сряда Санчес заяви, че започнатото съдебно дело в столицата, засягащо бизнес..

публикувано на 27.04.24 в 16:53

Десетки почетоха паметта на режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Десетки приятели, близки и колеги почетоха паметта на режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева.  Тя почина на 23 април, а поклонението се състоя днес в столичния храм „Свети Седмочисленици“. "Израснали сме  с нейните филми, с нейната усмивка, с нейния талант, с нейната изключителна душа", каза певицата Йорданка Христова. Изключително лъчезарна,..

публикувано на 27.04.24 в 16:47

Ръст на вече подадените данъчни декларации в НАП

Близо 10% ръст на вече подадените данъчни декларации спрямо миналата година, отчитат от Националната агенция за приходите. Пред БНР Анна Митова от ведомството обясни, че вероятно активността се дължи на напомнителните имейли, които от агенцията изпратиха на данъкоплатците. В тях се посочва, че получателите на съобщението имат задължението да подадат..

публикувано на 27.04.24 в 16:40