Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Виена почетоха Трети март с класическа музика

| Репортаж
6
Снимка: Cercle Diplomatique/Philipp Hutter

На 28 февруари Посолството на България в Австрия отбеляза с класически  концерт и официален прием националния празник на Република България – 3 март. Тържественото събитие бе осъществено съвместно с Българския културен институт „Дом Витгенщайн“ и постоянното представителство на България към ООН, ОССЕ и други международни организации със седалище във Виена.

Празничният концерт се проведе в красивата зала на Haus der Ingenieure - Palais Eschenbach в центъра на Виена. Ефектната сграда е паметник на културата, проектирана е от известния архитект Ото Тинеман и е открита през 1872 г. лично от австрийския кайзер Франц Йозеф I.

В тази впечатляващо стилна обстановка събитието на 28 февруари беше открито с официално слово на Десислава Найденова-Господинова - извънреден и пълномощен посланик на България в Австрия. Последва приветствено обръщение и от постоянния представител на България към ООН и други международни организации във Виена - посланик Емилия Кралева.

Сред гостите на събитието бяха авторитетни фигури - австрийски политици, представители на Федералното министерство по европейските и международни въпроси на Австрия, ръководители на дипломатически мисии, културни дейци, представители на медиите и на българската общност. Всички те имаха удоволствието да съпреживеят емоционално виртуозните изпълнения на известни български солисти - инструменталисти със забележителна международна кариера.

В началото на концертната програма пианистката Донка Ангъчева и виолончелистката Лиляна Кехайова представиха въздействащо „Севдана“ от Георги Златев-Черкин. Вдъхновяваща бе интерпретацията на Донка Ангъчева на Унгарска рапсодия №8 от Ференц Лист, както и изпълнението на „Невеста“ от Георги Андреев в транскрипция за обой и пиано, чийто солист бе изявеният български обоист Вълчан Вълчанов.

Емоционални аплаузи съпроводиха изявата и на известния български цигулар Марио Хосен. Той се представи с „Песен“ – вариант за соло цигулка из  „Българска сюита“ на Панчо Владигеров. Бляскав завършек на концерта беше участието на основаната от проф. Хосен музикална формация Паганини ансамбъл, която изпълни виртуозни творби от Николо Паганини. 

След края на събитието солистите Донка Ангъчева, Вълчан Вълчанов и Марио Хосен споделиха за предаването „Алегро виваче“ по „Хоризонт“ емоционални думи по повод поканата за участие в тържествения концерт. Артистите подчертаха значимостта на идеята празникът да бъде отбелязан с класическа музика като прекрасна възможност да прославят българската музикална култура и да представят български композитори на международна сцена.

Чуйте в звуковия файл.

   


По публикацията работи: Ирена Гъделева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Диригентът Пааво Ярви

Маестро Пааво Ярви: Класическата музика е в положението да трябва да се извинява, че съществува

През месец юни организаторите на престижния конкурс за пианисти „Геза Анда“ привлякоха в Цюрих някои от най-значимите фигури от света на класическата музика. Сред тях беше и големият естонски диригент Пааво Ярви, който ръководи изпълненията на тримата избраници на реномираното жури във финалния тур, заедно с оркестър "Тонхале" – Цюрих, на който..

публикувано на 03.07.24 в 17:09

Арт фестивал "Солинария" - с внимание към младите музиканти

Започна четвъртото издание на Младежкия арт фестивал "Солинария" в Созопол. На откритата сцена с невероятна гледка към морето от 5 до 13 юли отново изява ще имат млади артисти от България и гости от цяла Европа – от проекта EuroChoir.  Започнаха и майсторските класове – по цигулка на именитата наша цигуларка Ангелина Абаджиева, която пристигна от..

публикувано на 03.07.24 в 16:35
Димитър Вълчев по време на запис в Първо студио на БНР (1971 г.)

Спомен за композитора Димитър Вълчев

С голямо уважение припомняме творческото дело на един любим за много българи музикант - Димитър Вълчев - композиторът, който се изявяваше и в класическата, и в поп музиката. Всеки слушател обича песента му “Една българска роза“, но е чувал и оперетата му „Време за любов“, и очарователните му детските песни, филмовата му музика. Разбира се, Димитър..

публикувано на 03.07.24 в 16:03
Детският радиохор с диригент Венеция Караманова - Ансамбъл на годината 2023

Отзвук от "Музикант на годината 2023": Детският радиохор е "Ансамбъл на годината"

В предаването „Алегро виваче“ по "Хоризонт" представяме носителите на призове в допитването „Музикант на годината 2023“. Галаконцертът се състоя на 31 май 2024 г. в Първо студио на БНР. Детският радиохор, ръководен от Венеция Караманова, е едва втората формация в 33-годишната история на анкетата, която е двукратен носител на званието "Ансамбъл на..

публикувано на 03.07.24 в 14:52
Виктор Теодосиев и Константин Илиевски

Радиооркестърът закрива сезона си на 5 юли

В петък Симфоничният оркестър на БНР закрива с концерт своя 75-и сезон. Събитието е в зала "България" от 19.00 ч. Главният диригент на състава Константин Илиевски, който ще бъде на пулта, е избрал три произведения: "Елегия" от Пламен Джуров, Концерт за валдхорна и оркестър №1 от Рихард Щраус и Симфония №7 от Антон Брукнер. Солист ще бъде много..

публикувано на 03.07.24 в 14:31
Нели Станева

Нели Станева и нейният "Билет за никъде другаде": Съвършеното спокойствие

Определят я като един от най-многообещаващите гласове в съвременната българска поезия .  С Нели Станева се запознах в Брюксел, по време на "Фестивала на българската книга" . Нели израства в Сливен, учи „Икономика“ в Германия, след което става куратор в арт галерия в Швейцария . Голямата ѝ мечта в момента - да се върне в родината си.  През..

публикувано на 03.07.24 в 10:23
Владимир Шунев

Владимир Шунев: Пейзажите ми са вдъхновени от българската природа

Владимир Шунев обича да пътува. Спира за кратка почивка, за да нарисува видяното и продължава пътя си към различни места в България.  Наричат го самобитен и самоук художник, защото по образование е минен инженер. Това го нарежда сред най-ярките представители на наивистичното изкуство у нас. Неговите пейзажи са наситени с цветове и романтика,..

публикувано на 02.07.24 в 09:23