Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вселенският патриарх работи срещу православието, смята журналистът

Велислава Дърева: Много е трудно някой да бъде патриарх след Дядо Неофит

"Стремежът да бъде разбито православието не е просто усещане. То е факт."

| Интервю
Велислава Дърева
Снимка: Борислава Борисова

"И патриарх Максим, и патриарх Неофит бяха наистина много ярки обединителни фигури. Българската православна църква съхранява българския дух, обединява българския народ, дава му надежда и упование. Това са личности, които имат невероятни заслуги за развитието на православната вяра в България."

Това каза пред БНР журналистът Велислава Дърева и напомни, че когато не е имало държава, е имало църква.

Много е трудно някой да бъде патриарх след Дядо Неофит, смята Велислава Дърева. По думите ѝ мъдростта в Църквата може да се съхрани "с мъдри хора", защото "мъдростта не броди някъде в пространството, тя трябва да има своите носители".

"Да не забравяме, че главата на сборната Православна църква е самият Господ Исус Христос. Главата на Православната църква не е Вартоломей. Това го напомням, за да се избегнат някои заблуждения", уточни тя.

"Вселенският патриарх Вартоломей доведе със себе си Епифаний, който се води глава на т.нар. Православна църква на Украйна - тя е неканонична, не е призната от БПЦ. Вартоломей извърши много голям грях – обедини в едно две разколнически църкви в Украйна, но от две разколнически църкви не можеш да направиш една канонична църква. Тази агресия срещу каноничната църква в Украйна започна преди много години и сега сме свидетели на това, което сме гледали в България, когато беше разколът – завладяване на храмове, влачат и бият архиереи, митрополити, свещеници, православен народ и това се насърчава. Нима Вартоломей не вижда какво се прави? Той стои зад всичко това. Той е един системен рушител на православието. Той работи срещу православието", коментира Дърева в предаването "Политически НЕкоректно".

"Има една война срещу православието, която се води много отдавна, изрази мнение тя. "Наистина е трън в очите, защото православието – това е Църквата, създадена от Исус Христос. Тя не е човешка направа. Всички останали деноминации са резултат от човешки амбиции."

Според нея БПЦ не бива да се поддава "на никакви външни изкушения".

"За да не се тревожи православният български народ, да не се внася смут в него. Защото стремежът да бъде разбито православието не е просто усещане. То е факт."

Първата православна църква, в която беше организиран разкол, беше БПЦ, отбеляза журналистът и като се върна към годините на разкола, изказа предположение, че "може би някой е мислел, че това е слабо звено, ама не му се получи".

Разколът в БПЦ беше преодолян благодарение на стоицизма на патриарх Максим, "нашите прекрасни митрополити" и "с огромната роля на Дядо Неофит, който по това време беше епископ", добави Дърева.

"БПЦ беше спасена благодарение на всички тези усилия."

Дърева нарече спорната наредба на Светия синод "противоканонична и противоуставна" и "неприложима в нито един момент". Тя посочи още, че в последните месеци, докато се е лекувал и е бил в реанимация, е имало злоупотреби с името и авторитета на патриарх Неофит и са му били приписвани думи, "които той не е писал, нито е казвал – думи, свързани с Украйна".

"Приписаха му позиция, каквато той не е изразявал. Когато човек е в реанимация, не може да пише послания. Това е тежка злоупотреба, спекулация, брутално безобразие към Дядо Неофит. Още по-недопустим е фактът, че сега ходят едни големи специалисти по телевизорите и цитират тези думи, приписани на патриарха, което е още по-грозно. Искам да предупредя тези мушмороци, че рано или късно техните имена ще станат публично известни. Много голям грях са си сложили на душата. Не се прави така. И защо? За да вкарат БПЦ в угоден на тях геополитически контекст. Много тежко прегрешение на тези хора."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джулиан Асандж напуска съда в Сайпан, 26 юни 2024 г.

Джулиан Асандж напусна съда като свободен човек

Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж се призна за виновен пред американски съд за получаване и публикуване на американски военни тайни, след като сключи сделка с прокуратурата, която му гарантира свободата. Делото срещу Джулиан Асандж беше гледано в Сайпан - столицата на малката островна американска територия Северни Мариански острови,..

публикувано на 26.06.24 в 07:35
Иглика Иванова

Иглика Иванова: Медийната грамотност е овластяване на аудиториите

Медийната грамотност е едно овластяване на аудиториите .  Това каза пред БНР Иглика Иванова, държавен експерт в Дирекция "Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности" в Министерството на културата. "Медийната грамотност се разбира като един комплекс от умения, разбирания, знания, нагласи, а когато е развита - и..

публикувано на 24.06.24 в 15:03

Православната църква чества Петдесетница

Днес православната църква празнува един от големите си празници - Петдесетница. На петдесетия ден след Христовото Възкресение Светият Дух във вид на огнени езици слязъл върху светите апостоли и ги дарил с божествената си благодат. От древни времена празникът се приема за рожден ден на Църквата. Врачанският митрополит Григорий,..

публикувано на 23.06.24 в 08:06
Руски ракети биват изстреляни от Белгородска област в Русия по посока на украинската Харковска област, 18 май 2024 г.

Двама убити и най-малко 18 ранени при руски удар срещу Харков

Двама души са били убити, а най-малко 18 ранени при руски удар срещу втория по големина украински град Харков, съобщиха местните власти, цитирани от Франс прес.  Най-малко четири експлозии са отекнали в жилищни райони на Харков, съобщи кметът на града Ихор Терехов. Спасителни екипи работят на мястото на атаките. Това нападение се случва, след като..

публикувано на 22.06.24 в 18:04
Епископ Тихон

Епископ Тихон: Ще бъда много изненадан, ако няма изненади при избора на патриарх

Ще бъда много изненадан, ако няма изненади при избора на патриарх. Това каза в предаването "РадиоТочка" Тивериополският епископ Тихон и коментира, че са се навъдили много "синодални астролози", но, според него, не може да се прогнозира.  Светият синод избра тримата митрополити - кандидати за патриарх на Българската православна църква и..

публикувано на 21.06.24 в 18:23
карта на математика Петър Бакалов

Математик създаде карта, сочеща местата, където би могло да се е осъществило купуване на гласове

МВР и прокуратурата трябва да обърнат внимание на данните от ЦИК. За това призова математикът Петър Бакалов.  Той е автор на интерактивна карта , която показва интересни процеси в избирателната активност. "На тези избори виждаме, че ГЕРБ средно спадат, но има малки населени места, където те се качват с пъти. Изпъкват такива като село..

публикувано на 21.06.24 в 08:31
Доц. Костадин Нушев

Костадин Нушев: При избора на патриарх могат да се възпроизведат групите, обособили се при вота за Сливенски митрополит

При избора на Сливенски митрополит се обособиха групи в Светия синод, които може да се очаква да се възпроизведат и при избора на патриарх . Това каза пред БНР доц. Костадин Нушев -  преподавател в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Още един митрополит иска да бъде изключен от списъка с възможните..

публикувано на 20.06.24 в 17:50