Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Надявам се да намерим сили да сме искрени в скръбта си и спокойни в изборите си"

Пламен Сивов: Отсъствие на обединяващ авторитет в БПЦ ще е голям проблем

"Всеки нов патриарх е жалон в националната ни история"

| Интервю
Снимка: БГНЕС

"Разделението в църквата е отражение на разделението в обществото ни. Патриархът беше отрицание на този дух. Той изразяваше друго виждане за обществената реалност". 

Това обясни пред БНР Пламен Сивов, един от учредителите на фондация "Покров Богородичен", автор в портала "Православие.бг" и директор на фондация "Даунтаун", която работи с деца със Синдрома на Даун.

Той припомни времето, когато беше извършен изборът на патриарх Неофит.

"Всички вярващи се радваха. Това е свързано с личността му. Загубихме един достоен патриарх и човек, който беше уважаван и обичан. 

Познавах дядо Неофит като Русенски митрополит. Той беше един от малцината, които заставаха зад идеята за православен портал. Тогава това беше рядкост.

Всеки нов патриарх е жалон в националната ни история". 

Пламен Сивов коментира трудностите пред избора на Сливенски митрополит.

"Ще има нов избор на Сливенски митрополит. Това, което видяхме, е опит на една група църковници, не само митрополити,  да оспорят действащия устав на БПЦ с аргументи, които трябва да бъдат разгледани под лупа. Желанието да се ревизира беше прокарано по един доста неадекватен и груб начин. Създаде се напрежение, което е напълно разбираемо". 

Ролята на патриарха, според сега действащия устав и според нашите традиции, не е някакъв еквивалент на папата, обясни Сивов.

"Нашият патриарх няма особени  привилегии и правомощия. Всичко, което притежава като авторитет и влияние, зависи от неговата личност. И патриарх Неофит, и неговият предшественик патриар Максим бяха хора, които с личния си авторитет успяваха да удържат подобни движения в църквата. Сега едно такова отсъствие на обединяващ авторитет ще е голям проблем. 

Патриарх Неофит беше уважаван без да бъде деспотичен. Беше обичан духовник. Молитвата му беше силна и искрена. Излъчваше мъдро смирение. Беше невероятен певец. Семейството му беше музикално. Следата, която остави с личността и талантите си, е безспорна. 

Вероятно през следващите седмици и месеци ще имаме поводи да се взираме и  възпаляваме от думи и жестове, да гледаме кой църковник какво е казал, с каква кола е дошъл на заседание. Всеки ще намира знаци според собствените си пристрастия. Надявам се да намерим сили да сме искрени в скръбта си и спокойни в изборите си – патриаршески и всякакви други".

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.  

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Урсула фон дер Лайен критикува германската крайна десница

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази опасения от германската крайна десница, като я обвини в "пропаганда за Путин" и "шпионаж в полза на Русия" - месец преди европейските избори, предаде Франс прес. В речта си на конгрес в Берлин на германския Християндемократически съюз (ХДС, партията, към която принадлежи..

публикувано на 09.05.24 в 00:41

3 300 000 българи пазаруват в Интернет

Социалните медии са вдъхновител на онлайн потреблението, сочат данни от проучването, озаглавено "Пулсът на онлайн потреблението в България". Сред другите изводи е, че кратките клипове са изключително атрактивни за младото поколение. Добромир Живков от "Маркет линкс" изтъкна, че са били анкетирани над 1300 души. 81% от българите ползват..

публикувано на 08.05.24 в 23:02
Стево Пендаровски

Пендаровски честити изборната победа на опонентите си

Стево Пендаровски, който участва в изборите в Северна Македония за втори президентски мандат, практически призна загубата си и честити на победителите в тях, пожелавайки им успешна работа в следващите пет за президента и четири за парламента години. "Накрая на този дълъг изборен ден благодаря на всички участници в изборния процес и всички институции,..

публикувано на 08.05.24 в 22:58
Ограда при буферната зона в Кипър

Пратеникът на ООН: Допирните точки за решаването на Кипърския въпрос са в гражданското общество

Допирните точки за решаването на Кипърския въпрос са в гражданското общество и отговорност на лидерите на двете кипърски общности е да се вслушат в неговото желание за напредък. Това заяви пратеникът на ООН Мария Анхела Олгин Куеляр сред срещите си днес в Никозия, с които започна третата ѝ мисия на острова. Голямата международна подкрепа за..

публикувано на 08.05.24 в 22:54

Проучване: Европейците искат правителствата да се фокусират върху миграцията, а не върху климата

Европейците искат правителствата им да се фокусират върху ограничаване на миграцията, а не върху климатичните промени, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на международно социологическо проучване. По малко от 15% от запитаните смятат, че въпросите свързани с климата са един от трите основни приоритета пред правителствата им. В много..

публикувано на 08.05.24 в 22:41

Светът е преживял най-горещия април в историята на измерванията

Месец април е бил най-горещият в света в историята на измерванията. Светът е преживял най-горещия месец април в историята на измерванията, с което се запълва поредица от 11 поредни месеца с подобрени температурни рекорди, съобщи службата за наблюдение на климатичните промени на Европейския съюз, цитирана от световните осведомителни..

публикувано на 08.05.24 в 22:32
Ярослав Димитров - председател на РИК-Плевен.

В Плевенско 261 кандидати се борят за 8 депутатски места

31 листи са регистрирани в 15 МИР – Плевен. 261 кандидати се борят за 8 места в предстоящите парламентарни избори на 9 юни. "Имаме 261 кандидата в 15 МИР – Плевен, които са в 31 листи, от които 20 са на политически партии, а 11 - коалиции от партии. Най-възрастният е на 92 години и е от коалиция "Неутрална България", а най-младият е на 23 от..

публикувано на 08.05.24 в 22:18