Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Руската икономика не може да издържи тази война"

Илиян Василев: "Турски поток" разкрива механизма на корумпиране на българския политически елит

"Южен поток" фалира и не стана възможен заради неуправляемия политически риск от близък бизнес с Русия"

| Интервю
Илиян Василев
Снимка: Савина Спасова

"Турски поток" е най-големият скандал, който разкрива целия механизъм на корумпиране на българския политически елит през енергийни сделки.

Това заяви пред БНР Илиян Василев, бивш посланик на България в Руската федерация.

"Южен  поток" фалира и не стана възможен заради неуправляемия политически риск от  близък бизнес с Русия, обясни още той в предаването "Неделя 150".

"Путин окупира Крим, което стартира санкциите срещу него и "Газпром" нямаше как да набере капитал.

Схемата след това се вмени във вина на Борисов, който изобщо не е толкова значим, че да спира "Южен поток".

Накрая стана двойна щета, посочи Василев.

"Отказахме се от сигурния договор за транзит, по който Русия трябваше да ни плати един милиард неустойка, наляхме и пари, за да сторим "Турски поток".

В момента се намираме в особено остър етап на конфронтация между Запада и Русия. Не може да се гордееш с нещо, което историята опровергава .

 "Турски поток" не беше направен с икономическа логика.

Василев коментира и президентските избори в Русия.

Днес е третият и последен ден от гласуването. Предварителните резултати се очакват след 20 часа тази вечер, като наблюдателите прогнозират категорична победа на Владимир Путин. 

"Това не са толкова избори, колкото някакъв опит за публично-обществена клетва за вярност към президента. Другите трима кандидати са маргинални. Вероятно ще има над 80% подкрепа.

Въпросът е какво става в Русия след изборите.

Путин е на път да бие рекорда на Сталин, който е бил на власт над 10 хиляди дни.

След Путин има няколко варианта, но всички зависят от изхода на войната. Вариантът, при който Русия преминава към някакъв демократичен тип развитие, е много малко вероятен. Затова трябва да гледаме уроците на прехода при Елцин. 

След Путин вероятно ще има някакъв по-мек вариант, освен ако резултатите от войната не бъдат толкова тежки и трагични, че да доведат до центробежни тенденции. 

Украйна напипа слабото място - атаките срещу рафинериите. Така може да се смъкне нивото на снабдяване на вътрешния пазар. Русия няма откъде да вкара нито мазут, нито дизел, нито бензин.

Руската икономика не може да издържи тази война".

Той анализира и резултатите от изследване на "Галъп Интернешънал", според което около 30% от българите биха се били за страната си, същият е процентът на изразилите готовност да го направят и в Русия.

"В момента се води интензивна информационна война. В дадения случай се бъркат причина и следствие. Това е част от руската хибридна война". 

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Главчев: Подготвяме помощи за пострадалите от пожарите, останалите без покрив може да бъдат настанени в хотели

Правителството ще разгледа въпроса за обезщетяване на пострадалите от големите пожари в страната. Служебният премиер Димитър Главчев обяви, че ако хората останали без покрив желаят ще могат да бъдат настанени в хотели.  Главчев припомни, че помощите за пострадалите са първо по линия на социалното министерство 1578 лв. за неотложни нужди..

публикувано на 24.07.24 в 12:53

Производство в КЗК заради спрения конкурс за възстановяване на военния мемориал до НДК

Комисията за защита на конкуренцията е образувала производство по случая със спрения конкурс за възстановяването на военния мемориал до НДК. Кметът на София Васил Терзиев прекрати конкурса на етап "избран от комисия проект", но по-късно оттегли решението си. От дружеството, спечелило конкурса, обясниха за "Хоризонт", че са пуснали жалбата към..

публикувано на 24.07.24 в 12:52

Разрушения по сгради в украинския крайдунавски град Измаил след руска атака с дронове

Руска атака с дронове причини разрушения по сгради в украинския крайдунавски град Измаил. Трима души са били ранени.  Няколко сгради в района на пристанището са били засегнати при нападението. Взривната вълна е избила прозорците на пететажен жилищен блок, рухнала е част от фасадата и стълбище. Ударите с дронове тази нощ, изпратени от руска..

публикувано на 24.07.24 в 12:39
Фрагмент от

Шекспировият театър под звездите в село Паталеница празнува 25 години

Шекспировият театър под звездите в пазарджишкото село Паталеница празнува 25 години от създаването си. Първоначално стартира като колаборация между режисьора Христо Церовски, Инна Церовска, техните студенти по актьорско майсторство от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" и с неотменната подкрепа на Никола Колев – директор на Основното..

публикувано на 24.07.24 в 12:33
Асен Василев

Асен Василев за изпратения от Пеевски доклад: Предизборни пушилки

Бившият финансов министър Асен Василев опроверга обвиненията, на председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски, който по-рано днес изпрати до МВР, прокуратурата и ДАНС доклада за дейността на временната комисия от 49-то Народно събрание за разследване на корупция в Агенция "Митници". По думите на Асен Василев истината за ареста на бившата шефка на..

публикувано на 24.07.24 в 12:32
Тошко Йорданов

Тошко Йорданов: Докладът на комисията за корупция в Митниците е изпратен на прокуратурата

Рано тази сутрин председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски обяви, че е изпратил до МВР, прокуратурата и ДАНС доклада за дейността на временната комисия от 49-то Народно събрание за разследване на корупция в Агенция "Митници". Тошко Йорданов от "Има такъв народ", който председателстваше временната комисия в предишния..

публикувано на 24.07.24 в 12:25

Въздушна тревога в Румъния заради руска атака срещу украински пристанища

Жителите на окръг Тулча в Югоизточна Румъния получиха тази нощ предупреждения чрез системата Ро-Алърт (Ro-Alert), след като бяха забелязани множество дронове, приближаващи се към границата, съобщава телевизия Диджи 24, цитирана от БТА. Хората бяха предупредени, че може да паднат обекти от въздуха. Подобно предупреждение се изпраща когато..

публикувано на 24.07.24 в 11:43